Achtergrond: Over Mo Bicep gebrek aan digitale hygiëne is strafbaar

Geschatte leestijd - 3 minuten

Mo Bicep is op de vingers getikt door de ACM voor het kopen van nepvolgers. Een gebrekkige digitale hygiëne is dus strafbaar – maar hoe voorkom je deze digitale vorm van misleiding? Al 10 jaar doe ik onderzoek naar het fenomeen nepvolgers en het effect op ondernemingen. In dit artikel deel ik tips voor Mo Bicep en alle andere sporters, influenceer, artiesten en merken die zich zorgen maken over hun digitale hygiëne.

Boete voor nepvolgers

Mo Bicep (artiestennaam van Mohamed Lemhadi) heeft zeker 98.000 nepvolgers en 27.000 neplikes gekocht. Daarmee zou de fitnessvlogger en ondernemer zijn echte volgers misleiden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarom ingegrepen en dreigt nu met een dwangsom. Dat meldt NU.nl.

Als de fitnesvlogger opnieuw nepvolgers en -likes koopt, moet het bedrijf een bedrag betalen dat kan oplopen tot 100.000 euro. Ook moeten alle eerder gekochte nepvolgers en -likes van Instagram verwijderd worden. “Door het gebruik van neplikes en nepvolgers kan een positiever beeld van het bedrijf en de producten worden geschetst dan hoe het in werkelijkheid is”, schrijft de ACM. “Hierdoor worden consumenten misleid en dat is verboden.”

Digitale hygiëne

Influencers, merken, sporters en artiesten moeten er alles aan doen om te voorkomen dat ze nepvolgers krijgen. Ik noem dit het bijhouden van je digitale hygiëne. Waarom je vandaag nog deze digitale hygiëne moet bijhouden?

  • Het hebben van nepvolgers is allereerst in overtreding met de algemene voorwaarden van de social media. Mogelijk zet Facebook of Instagram je kanaal op non-actief;
  • Het is zonde van het geld. Platforms verwijderen deze nepaccounts zelf vaak ook weer;
  • Het bereik van je berichten neemt af als je nepvolgers hebt. Je bericht wordt met bijvoorbeeld een op je tien volgers gedeeld. Als daarvan de helft uit bots bestaat, dan bereik je dus maar de helft van je echte fans. Dat is zonde;
  • Het hebben van nepvolgers verpest ook nog eens het vertrouwen in de influencer-markt. Merken die doorkrijgen dat je nepvolgers hebt, beëindigen vaak direct een samenwerking.

Verder lezen

Wil je – net als Mo Bicep – nu in actie komen en aan de slag met je digitale hygiëne? Onderstaande artikelen helpen je op weg:


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie