Achtergrond: ‘Prediction By The Numbers’ bewijst kansen algoritmes

prediction by the numbers

Geschatte leestijd - 2 minuten

Algoritmes bepalen welke boodschappen je ziet in je timeline, welke aanbiedingen je voorgeschoteld krijgt in online advertenties en soms zelfs ook wat producten in de supermarkt kosten. Ben je nog niet overtuigd van de kansen van algoritmes? Kijk dan eens de Netflix-docu Prediction By The Numbers.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Toepassingen van algoritmes

De (must see!) documentaire geeft een helder en geschiedkundig overzicht van de mogelijkheden van algoritmes en voorspellingen aan de hand van cijfers. Waarvoor algoritmes op dit moment onder meer voor gebruikt worden, zijn:

  • Het voorspellen van het weer – en extreme klimaatomstandigheden, zoals stormen;
  • Het voorspellen van verkiezingsuitslagen (‘de polls’);
  • Het opstellen van de beste spelers in een potje American Football. Zie ook de film Moneyball over de succesvolle coach die zich liet inspireren door cijfers, in plaats van vooroordelen en onderbuikgevoelens;
  • Het bepalen van diagnoses.

Merk op: dergelijke algoritmes zijn weliswaar mogelijk dankzij kunstmatige intelligentie, maar zijn niets waard zonder menselijk oordeel. Deze vier must-reads over AI leren je meer over deze technologie.Tip: gebruik het Business Acceleration Framework

Het inzetten van algoritmes is vaak nog een flinke uitdaging voor bestuurders. Uitkomst biedt het Business Acceleration Framework. Dit raamwerk helpt organisaties sturen op groei, gezamenlijk aan doelen werken en brengt bedrijven, merken en artiesten in een stroomversnelling. Bestuurders doen er dan ook goed aan een dergelijk raamwerk als het Business Acceleration Framework in te zetten.

Hoe dat er in de praktijk uitziet? Wanneer de organisatie is ingesteld (ofwel de doelen en doelstellingen uit Business Acceleration Framework) zijn bepaald gaat de vlucht beginnen. De vlucht gaat vrijwel automatisch. Tijdens de vlucht lijken de CEO (de piloot) en zijn team niet veel te doen. Maar niets is minder waar. Continu monitort de CEO en zijn team het complexe controlepaneel (het raamwerk) en grijpen in wanneer de instellingen, de vooraf bepaalde doelen en de doelstellingen beginnen af te wijken en de vlucht dus de passagiers en het vliegtuig in gevaar dreigt te komen. Bestuurders zijn in dat opzicht net piloten in een cockpit van een vliegtuig.


Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie