Achtergrond: Innoveren als dj of festival? Doe deze 12 analyses

Geschatte leestijd - 6 minuten
Als dj of festival wil je innoveren, zodat je een nog betere relatie kunt opbouwen met fans en klanten. Hiervoor moet je gebruikmaken van het Business Acceleration Framework. In onderstaand artikel ontdek je welke 12 analyses bij dit raamwerk horen.
→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen
Twaalf analyses
DJ’s en festivals kunnen dankzij het Business Acceleration Framework en Business Acceleration Plan een strategie ontwikkelen die ze helpt om een relatie op te bouwen met fans en klanten. Om succesvol met het raamwerk aan de slag te gaan, moeten eerst onderstaande twaalf analyses gedaan worden. Zo komt het nulpunt van het raamwerk tot stand en weet je waar je als organisatie staat. Ook komt er zo een plan tot stand, zodat je het beoogde doel kan bereiken.
Natuurlijk jeuken je vingers en wil je het liefst alle twaalf de analyses tegelijk uitvoeren. Ervaring leert dat dat niet handig is. Je doet er het beste aan om te starten met de eerste vier analyses. Deze analyses voer je wekelijks uit. Dit herhaal je gedurende twee tot vier weken. Hierna kan je aan de slag met de overige acht analyses. Hiermee ga je aan de slag tijdens week vijf tot en met twaalf.
(Natuurlijk kan je alle analyses uitvoeren als je hier meer tijd in investeert. Bespaar jezelf frustraties en teleurstellingen, door de analyses gedoseerd uit te voeren. Hiermee stijgt de kans ook dat je de analyses blijft uitvoeren.)
Analyse 1: Brand Equity
Definitie: De Brand Equity bestaat uit het digitaal vermogen van een dj of festival.
Hoe bereken je deze waarde? Door profielen waar jouw organisatie over beschikt in kaart te brengen. Bepalend is of je inzicht hebt in de verschillende karakteristieken en kenmerken van de profielen. Heb je iemands e-mailadressen, adressen, interesses, voorkeuren? Dan is zo’n profiel meer geïdentificeerd en dus meer waard.
Doel: Dj’s en festivals willen uiteindelijk geïdentificeerde zoveel mogelijk profielen.
Analyse 2: Digitale Hartslag
Definitie: de digitale hartslag is de regelmaat waarin een dj of festival berichten plaatst op social media
Hoe bereken je deze waarde? Bepaal of er een ritme zit in de mate waarin jouw dj en festival berichten plaatst op social media.
Doel: YouTubers hebben een ijzeren discipline en weten daardoor meer kijkers aan zich te binden. Is er een digitale hartslag ontwikkeld? Pas dan kan je aan de slag met het content impact model, dat je op weg helpt met de inhoud van de content die je deelt.
Analyse 3: Marketingplan
Definitie: Een marketingplan is een overzicht van alle marketing-activiteiten die een organisatie of dj ontplooit. Het is de sales-funnel van jouw organisatie.
Hoe bereken je deze waarde? Stel jouw organisatie de volgende vragen, zodra er een nieuwe activiteit gepland staat: past deze campagne wel in ons ritme? Lukt het om ons om de sales-funnel te vullen op basis van ons plan?
Doel: Wie een marketingplan niet toetst aan de digitale funnel, heeft geen idee of een campagne enige kans van slagen heeft.
Analyse 4: Verkoopcurve
Definitie: Een verkoopcurve is een stijgende lijn van ‘sales’: hoe ver van tevoren koopt men bijvoorbeeld tickets voor jouw festival of optreden?
Hoe bereken je deze waarde? Door historische data te vergelijken, ontdek je hoe een verkoopcurve verloopt er meestal uitziet.
Doel: Deze analyse maakt jouw marketing efficiënter. Koopt men pas een maand voor een festival tickets, dan moet je op deze verkoopcurve inspelen en dan pas marketingactiviteiten inzetten.
Analyse 5: AARRR Funnel
Definitie: Het AARRR model van Dave Mcclure bestaat uit verschillende databronnen van de verschillende kanalen: acquisitie, activatie, retentie, revenue (inkomsten) en referral (doorverwijzing).
Hoe bepaal je deze waarde? Breng deze vijf lagen in kaart, door van elk van deze databronnen de waarde te bepalen. Hoe ziet jouw sales funnel eruit?
Doel: Dankzij het AARRR-model kan je volgers of fans converteren in fysieke bezoekers of klanten en ontdek je waar het spaak loopt in jouw sales funnel.
Analyse 6: IPM
Definitie: IPM staat voor interaction per thousand fans. Hiermee ontdek je hoeveel interactie er op jouw sociale kanalen is.
Hoe bepaal je deze waarde? De formule: ((Aantal comments + likes) / aantal posts)) / #fans) = IPM.
Doel: Je moet ontdekken hoe jouw organisatie zich verhoudt tot de rest van het ecosysteem. Met deze scan zie je hoeveel likes, comments, shares, etc. berichten van jouw merk krijgen. Daarmee zie je hoe relevant jouw organisatie en content gevonden wordt.
Analyse 7: Benchmark
Definitie: Een benchmark is een meting van de stand van een organisatie ten opzichte van de concurrentie.
Hoe bepaal je deze waarde? Bepaal de hoeveelheid volgers en de online interactie en zet dit af tegen de mate waarin dit aanwezig is bij jouw concurrentie. Kies bijvoorbeeld vijf tot tien concurrenten uit en vergelijk hoe jullie digitaal performen.
Doel: Dankzij deze analyse ontdek je waar jouw merk in het digitale ecosysteem staat ten opzichte van de concurrentie.
Analyse 8: Uitgaven over tijd
Definitie: Welke uitgaven doet jouw organisatie in de tijd om meer sales te genereren?
Hoe bepaal je deze waarde? Zet je investering in marketing af tegenover de resultaten.
Doel: Met deze analyse ontdek je welke middelen en welke timing tot welk resultaat leidt. Daarmee kan je effectiever marketing bedrijven.
Analyse 9: ARPU
Definitie: de average revenue per user, ofwel: de gemiddelde opbrengst per klant of gebruiker.
Hoe bepaal je deze waarde? Door drie stappen te doorlopen:
- Breng in kaart hoe de verkoopcurve de afgelopen tijd liep;
- Zoek vervolgens naar de retentie: zorg dat klanten of bezoekers terugkomen, zodat de omzet stijgt;
- Verleng daarnaast de levenscyclus van klanten (de CLV),
Doel: deze analyse laat je de AARRR beter benutten. Met deze scan heb je directe invloed op je Brand Equity. Dit is een van de meest winstgevende analyses die je kan doen.
Analyse 10: Doelgroep
Definitie: de verzameling van fans of klanten die interesse hebben in jouw product.
Hoe bepaal je deze waarde? Breng je demografie in kaart, door gegevens uit de klantendatabase, website analytics en social media analytics te combineren.
Doel: Je ideale klant is soms anders dan je huidige klant. Ontdek wie je echte fans zijn, zodat je contact met ze kan leggen.
Analyse 11: Retentie
Definitie: komen mijn klanten wel terug?
Hoe bepaal je deze waarde? Bepaal bijvoorbeeld hoeveel klanten terugkeren naar jouw festival of naar jouw concerten blijven komen.
Doel: Als je elk jaar een festival organiseert en bezoekers komen niet terug, dan is er geen basis voor groei. Retentie is onmisbaar, want na een tijd zijn er geen ‘nieuwe’ bezoekers of klanten meer in de mark.
Analyse 12: Customer Lifetime Value
Definitie: De Customer Lifetime Value (CLV) is de totale opbrengst van een klant.
Hoe bepaal je deze waarde? Bereken de netto opbrengst die een klant genereert in de totale periode dat deze klant is: van zijn eerste tot zijn laatste aankoop. Vraag jezelf af: hoeveel geeft hij of zij uit, hoe vaak komt hij terug en hoe lang blijft hij of zij mijn klant?
Doel: Verbetert de CLV, dan stijgt de Brand Equity. Ook geeft het belangrijke bedrijfsinzichten.
Aanbeveling
Als dj of festivalorganisatie wil je aan de slag met inzichten die jouw organisatie laten groeien. Daarvoor zijn analyses nodig. Schrik niet: je hoeft niet alle twaalf de analyses in een keer uit te voeren, maar ze ook beetje bij beetje uit te voeren. Na het uitvoeren van deze analyses, kan je echt aan de slag met het Business Acceleration Framework en het Business Acceleration Plan.
Door de analyses bijvoorbeeld elke week uit te voeren, heb je continu inzichten in de manier waarop jouw organisatie presteert. Daardoor kan je sneller ingrijpen als ambities niet worden waargemaakt. Fijn, toch?
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe