Achtergrond: Zo worden influencers weer vertrouwd

Geschatte leestijd - 3 minuten

Uit onderzoek van de Reputatiefabriek blijkt dat meer dan 8 op de 10 internetgebruikers influencers niet vertrouwt. Wat valt er aan dit gebrek aan vertrouwen te doen? In dit blog probeer ik een oplossing te zoeken voor het gebrek aan vertrouwen in influencer-marketing.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Influencer-marketing is groeimarkt

Allereerst een aantal (imponerende) cijfers over influencer-marketing, die door Adformatie op een rijtje gezet zijn:

  • Nep-volgers zijn een serieus probleem voor marketeers. Jaarlijks verspillen ze tussen de 744 miljoen dollar tot 1,3 miljard dollar aan frauderende influencers;
  • Uit onderzoek blijkt dat influencer-marketing in 2018 wereldwijd met 39 procent groeide. In Nederland zelfs met 81 procent;
  • Een beauty-merk als Estée Lauder geeft driekwart van het digitale marketingbudget uit aan influencers;
  • Fun fact: veel influencers zijn wel klaar met de term influencer.

Nep-volgers oorzaak gebrek aan vertrouwen

Zo’n negentig procent van de internetgebruikers gebruikt social media en zestig procent van de internetgebruikers zegt influencers te volgen. Schokkende uitkomst van het onderzoek: slechts veertien procent van de internetgebruikers zegt influencers te vertrouwen!

De Reputatiefabriek vroeg door, om te ontdekken waar dit gebrek aan vertrouwen door komt. “Dit wantrouwen is voornamelijk ontstaan door: oneerlijke captions (72 procent), het promoten van een onrealistische levensstijl of het afbeelden van te bewerkte foto’s (69%) en het ontdekken van fake-volgers (68%).”

Het is de vraag of de onrealistische levensstijl een echt probleem is: volgen we influencers niet ook om even weg te dromen van de dagelijkse realiteit? Nep-volgers lijken echter – ook voor merken als Unilever – een echt probleem te vormen.

Conclusie: werk aan je digitale hygiëne

Het inkopen van nepvolgers, ‘dubieuze fans’, is kortzichtig. Het is niet alleen in directe overtreding met de algemene voorwaarden van de diverse social media netwerken. Het is ook een verspilling van geld. Kanalen als Facebook zullen haar netwerk blijven zuiveren en de gekochte fans of volgers continue uit het netwerk verwijderen. De waarde van de pagina met gekochte fans binnen Facebook zal devalueren in de breedste zin van het woord.

Als organisatie zal je daardoor financieel devalueren. Vooral ‘echte’ fans zullen vertrouwen verliezen, zoals ook blijkt uit dit onderzoek van de Reputatiefabriek, als ze doorkrijgen dat ze deel uitmaken van een netwerk met robots. De kwaliteit van het netwerk bepaalt op termijn de waarde van het netwerk. Niet de kwantiteit van het netwerk.

Het kopen van nep-Facebook-vrienden, valse Twitter-volgers, valse LinkedIn-connecties en neppe Instagram-volgers draagt niets bij aan jouw merk en vernietigt ook het vertrouwen in de groeiende influencer-marketing-industrie. Ze hebben geen waarde toe te voegen, niet in context, niet in financiële zin. Ik zeg het al vaker: dubieuze vrienden maken dubieuze data. Deze drie tools helpen je gelukkig op weg om aan de slag te gaan met je digitale hygiëne.


Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie