Geschatte leestijd - 3 minuten

Algoritmes bepalen welke content je ziet in je timeline. Welke advertenties je achtervolgen op nieuwssites. Slimme algoritmes maken het mogelijk om automatisch muziek te maken. Ook de Belastingdienst gebruikt algoritmes, om repetitief werk uit handen te nemen. Tijd om je in te lezen in de mogelijkheden van algoritmes.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Algoritme beschrijving

Een algoritme is een reeks instructies die vanuit een gegeven beginsituatie naar een beoogd doel leidt. Algoritmes staan los van computerprogramma’s. Al worden voor de uitvoering van algoritmes vaak computers gebruikt.

Het doel van algoritmes kan van alles zijn met een duidelijk eindresultaat. De instructies kunnen in het algemeen omgaan met onbekende situaties die bij het uitvoeren kunnen optreden. Algoritmes hebben in het algemeen stappen die zich herhalen of die beslissingen vereisen om de beoogde taak te voltooien.

Dezelfde taak kan met verschillende reeksen instructies worden opgelost. Het verschil ligt dan meestal in de hoeveelheid tijd, ruimte of inspanning die het algoritme vergt. Dit is de complexiteit van een algoritme.

Voorbeeld algoritme

Vergelijk een algoritme met een recept in de keuken. Om aardappelsalade te maken kan het ene recept de instructie schil de aardappel bevatten en daarna de instructie kook de aardappel. Bij een ander recept kunnen die twee stappen omgedraaid zijn. Beide recepten zullen echter vragen deze stappen voor alle aardappelen uit te voeren en het eindresultaat is een lekkere aardappelsalade.

Bij het correct uitvoeren van een computerprogramma is het belangrijk dat het algoritme inderdaad de beoogde functie uitvoert en dat het algoritme goed door het computerprogramma wordt uitgevoerd. Een onderstaande documentaire kun je een aantal andere voorbeelden van algoritmes zien.

Niets zonder menselijk oordeel

Zijn algoritmes zaligmakend? Nee, ze zijn (nog) niks zonder menselijk oordeel.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie – ofwel in goed Nederlands: AI – kan niet zonder algoritmes. Sterker nog: de meest interessante toepassingen van algoritmes komen voort uit AI. Deze vier artikelen uit deze post helpen je op weg.

INTeressanT


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie