Achtergrond: Spotify zet met podcasts in op Digitaal Vermogen

Geschatte leestijd - 3 minuten

Een van de trends van dit jaar is de opkomst van podcasts. Wat opvalt, is dat Spotify (de marktleider in muziek-streaming) de opkomst van podcasts ook niet onopgemerkt laat. Door drie podcast-bedrijven over te nemen, zet Spotify heel slim in op het vergroten van het Digitaal Vermogen.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Podcasts in cijfers

Om de potentie van de podcast-markt te illustreren, vind je hieronder wat imponerende cijfers. Het illustreert ook waarom Spotify inzet op podcasts.

  • 14 procent van de maandelijks actieve gebruikers van Spotify luistert ook naar podcasts, meldt Emerce;
  • Daarmee kiezen de 35 miljoen podcast-luisteraars op Spotify uit 500.000 podcast-titels op het platform;
  • Het bedrijf ziet een blijvende exponentiële groei in het aantal geluisterde minuten bij podcasts: +39 procent van kwartaal op kwartaal;
  • Spotify nam podcast-bedrijven Gimlet (230 miljoen dollar) en Anchor over. Ook voor Arcast (waarschijnlijk 100 miljoen dollar) tastte het diep in de buidel;
  • Spotify verdient nog geen goud geld met de podcasts. Het gaat om niet meer dan tien procent van de totale reclame-inkomsten (dus zo’n zeventien miljoen euro).
  • Marktonderzoeks­bureau Memo2 becijferde dat maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders wel eens naar podcasts luisteren;
  • Marktonderzoeker IAB verwacht dat de podcast-markt volgend jaar ruim 600 miljoen euro waard is. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van 2016.

Digitaal Vermogen van Spotify

Spotify zag de opkomst van podcasts en had vervolgens twee keuzes: podcasts bestrijden of het een plek op het platform bieden. Door podcasts aan te bieden op Spotify, verstevigt Spotify de relatie met gebruikers. Immers: leden van Spotify blijven langer op Spotify, omdat er meer content te vinden is.

Hiermee zet Spotify in op de relatie met gebruikers en fans. Deze fan-relatie is goud waard in de relatie-economie. Bedrijven, dj’s, festivals en merken streven naar een optimale relatie met fans en klanten – in plaats van naar een maximale omzet of winst. Ik heb een aantal artikelen over de relatie-economie voor je gebundeld, die je daar meer over vertellen.

Mijn stelling is de volgende: de relatie met fans verdient een plaats op de balans. Deze vorm van goodwill noem ik het Digitaal Vermogen. Dat Spotify inzet op het verstevigen van de relatie met hun fans en gebruikers – door nog meer diensten aan te bieden en slimme overnames – zorgt ervoor dat het bedrijf actief het Digitaal Vermogen vergroot. Benieuwd hoe je ook aan jouw Digitaal Vermogen werkt? Lees dan eens het Ebook Digitaal Vermogen. Of luister naar de Digitaal Vermogen podcast 😉


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie