Achtergrond: Zo denken consultancy-kantoren over kunstmatige intelligentie

Geschatte leestijd – 3 minuten

Kunstmatige intelligentie gaat de wereld veranderen. Hoe denken de grotere consultancy-kantoren over de komst en toekomst van AI? In dit artikel lees je over de visie van PwC, BCG en Deloitte op kunstmatige intelligentie.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

BCG onderstreept winnende AI-strategie

BCG stelt het volgende: “AI is not all about technology. It’s much more about people, processes, culture, and business strategy. Companies that bring all the pieces together don’t just build AI—they build the right AI.”

Algoritmen en AI-toepassingen hebben een ding gemeen: ze hebben de schijn van objectiviteit. Maar kunstmatige intelligentie zal nooit echt onafhankelijk en objectief worden en altijd afhankelijk zijn van een menselijk oordeel. Hoe dat precies zit? Dat lees je in dit stuk. De analyse van BCG – dat AI niets zonder menselijk oordeel kan – onderschrijf ik ten zeerste.

PwC onderschat impact AI op entertainment-industrie

PwC maakte in 2017 inzichtelijk in welke mate welke markten gaan profiteren van de komst van AI (zie onderstaande afbeelding). Laat het duidelijk zijn: kunstmatige intelligentie heeft de potentie om economieën in een razend tempo te laten versnellen. Onderschat de impact op de wereldeconomie dan ook niet.

PwC AI 2017

Ook heeft PwC een mooi overzicht gemaakt van de mate waarin elke industrie te maken zal krijgen met AI. Deze AI impact index loopt van 1 (AI maakt weinig impact) tot 5 (AI maakt veel impact). Merk op: de sector technologie, communicatie en entertainment scoort slechts een 3,1.

Daarmee onderschat PwC – als ik zo vrij mag zijn – de impact van AI op deze industrie gigantisch. Robots schrijven boeken, ze creëren popliedjes en maken symfonieën af. Is de robotisering van entertainment een feit? Als het aan trendwatcher Yuri van Geest ligt, zal ook de dance-industrie compleet veranderen dankzij AI.

Deloitte adviseert overheden in te zetten op AI

Veel uitdagingen van de overheid vallen aan te pakken door in te zetten op AI. Zo stelt Deloitte dat de Britse NHS (Nationale Gezondheids Dienst) AI-bestuurde chatbots inzet, die patiënten adviseren in niet-levensbedreigende situaties. “Daardoor hebben artsen meer tijd voor echte noodgevallen. In de VS kan de federale overheid ongeveer 1,3 miljard uur besparen op basis van automatisering. De verwachting is dat de AI-uitgaven door centrale overheden wereldwijd rond 2022 met ongeveer 44% groeien. Dit is een nog snellere groei dan AI-gebruik in bijvoorbeeld de consumentenmarkt.”

Chatbots zijn een veelbelovende AI-toepassing. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een chatbot? Lees dan ook dit artikel met 5 must-reads over chatbots, waarin ik een aantal inzichten deel.


Luister ook


Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie