Waarom pioniert Tomorrowland met NFT’s?

Geschatte leestijd – 4 minuten

Een Tomorrowland NFT? Tomorrowland gaat een samenwerking aan met FTX Europe om de verkoop van NFT’s te kunnen faciliteren. Ook is Tomorrowland het eerste festival dat een NFT-artiest een podium biedt. Waarom kiest Tomorrowland voor NFT’s?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Tomorrowland kiest voor NFT’s

Gasten van Tomorrowland Winter-festival (in de Franse Alpe d’Huez) kunnen 1.500 van de in totaal 6.500 NFT’s verzamelen. Wie zo’n NFT’s heeft, kan onder andere een van de vijf geheime locaties op het festivalterrein ontgrendelen. Zo wil de organisatie voor meer interactie met de community zorgen. Het wordt ‘The Quest by FTX’ genoemd.

Michiel Beers, oprichter van Tomorrowland, vertelt aan Crypto Insiders: “Tomorrowland’s evolutie naar Web3 is een kans om een diepere band met de gemeenschap te creëren en festivalgangers te betrekken met gestroomlijnde kaartverkoop opties, artiesten met nieuwe creatieve uitlaatkleppen, en fans van Tomorrowland met de mogelijkheid om digitale Tomorrowland assets te verdienen, verzamelen of kopen.”

NFT-artiest op Tomorrowland-podium

Tomorrowland is ook het eerste grote muziekfestival met een NFT-artiest op het hoofdpodium. Het gaat om de Ape Rave Club, die deel uitmaakt van de Bored Ape Yacht Club-collectie. Hij treedt later in het jaar op, tijdens het Tomorrowland festival op 24 juli.

Het optreden is, volgens de organisatie, “een unieke visuele ervaring waarbij de digitale en fysieke wereld samensmelten.” Ape Rave Club wil muziek uitbrengen via traditionele streamingplatforms en NFT-platforms, waardoor de muziek een gedecentraliseerd karakter zou krijgen. Fans van de Ape Rave Club krijgen in de toekomst zeggenschap over artistieke keuzes, omdat ze mede-eigenaar zouden kunnen worden.

Dance als voorloper

Dat Tomorrowland innoveert met NFT’s, mag eigenlijk geen verrassing heten. De dance-industrie staat erom bekend als eerste nieuwe technologieën in te zetten; zelfs binnen de entertainmentindustrie is het een sector die vaak als eerste experimenteert met innovaties. Dat komt mede doordat de invloed van digitalisering snel merkbaar werd in deze industrie. De verkoop van cd’s, jarenlang een van de belangrijkste inkomstenbronnen, nam gigantisch af door de komst van het internet.

De dance-industrie is dan ook definitief een digitale industrie geworden. Voor de coronaperiode schreef ik een artikel met de zeven belangrijkste trends in ons vakgebied. Denk aan duurzaamheid, het belang van opkomende markten, digitalisering en de mentale gezondheid van artiesten. Die trends zijn nog steeds relevant. Verdiep je hier tijdig in, want dance loopt voorop.

NFT als digitaal vermogen

Waarom kiest Tomorrowland eigenlijk voor NFT’s? Omdat het festival hiermee een nieuw verdienmodel krijgt. Er is immers een flinke achterban en grote fanschare; 7,5 miljoen Instagram-volgers en het dubbele aantal Facebook-volgers. NFT’s zijn onderhevig aan de wetten van de relatie-economie. Wie zijn fan-relatie op orde heeft, heeft er met NFT’s een nieuw verkoopkanaal bij. Voor Tomorrowland gaat die vlieger absoluut op.

NFT’s dienen vooral een van de vijf doelen van het Business Acceleration Framework; de zogenoemde Business Activatie. Dit doel draait om het vinden van nieuwe verdienmodellen. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van een volwassen eCommerce-afdeling, digitale exploitatie van content via videodiensten of andere verdienmodellen.

Het sturen aan de hand van de vijf doelen uit het Business Acceleration Framework helpt organisaties om hier handen en voeten aan te geven. Naast Business Activatie, zijn de vijf doelen het verhogen van de merkwaarde, de merkreputatie verbeteren, de marketing efficiënter maken en de primaire verdienmodellen versnellen.


Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie