Achtergrond: Hoe Presscloud een digitale mindset ontwikkelde

Geschatte leestijd - 4 minuten

Aaron Mirck is een van de oprichters van Presscloud, een startup die bedrijven in staat stelt om zelf aan de slag te gaan met PR. Rondom de corona-onderzoeken die we lanceerden, hebben we gebruik gemaakt van deze software. In dit interview vertelt Mirck hoe hij een digitale mindset ontwikkelde.

Presscloud voor Digitaal Vermogen

Allereerst: wat heb je aan PR? Het zorgt ervoor dat je Digitaal Vermogen groeit. Het AARRR model van Dave Mcclure geeft je inzicht in hoe de klantreis verloopt. Deze vijf metrics slaan op de verschillende fases die een (mogelijke) klant doormaakt. Deze metrics geven antwoord op onderstaande vragen:

  • Acquisition (Acquisitie) — Hoe vinden klanten de digitale kanalen van een merk of bedrijf?
  • Activation (Activatie) — Hebben klanten een positieve eerste ervaring en zijn ze bereid iets voor het merk of bedrijf te doen?
  • Retention (Retentie) — Komen klanten terug op de digitale kanalen of bij een verdienmodel?
  • Revenue (Inkomsten) — Vanuit welk deel van de customer journey wordt er geld verdiend?
  • Referral (Doorverwijzing) — Verwijzen klanten andere klanten binnen de kanalen door?

De AARRR funnel

Deze funnel werkt als volgt. Bij elk ‘stapje’ dat iemand naar beneden zet, is er een risico dat hij of zij afhaakt. Immers: niet iedereen die van jouw bedrijf hoort, wordt uiteindelijk klant en niet elke klant tipt jouw bedrijf bij andere potentiële klanten. Hoe meer je de ‘bovenkant’ van de funnel vult, hoe groter de kans is dat het Digitaal Vermogen groeit.

Een van de manieren waarop je dat kan doen, is door in te zetten op owned, earned en paid content. Je begeeft je nu op mijn owned kanalen: dit blog beheer ik zelf en zorgt ervoor dat we elkaar leren kennen. Als ik zou adverteren om ervoor te zorgen dat je op deze blog zou komen, bijvoorbeeld met Google Ads of in een vakblad, dan zouden we dat paid noemen. Earned content, zoals publiciteit in onafhankelijke media, zorgt ervoor dat meer mensen kennismaken met je merk. Zo zorgt PR ervoor dat je Digitaal Vermogen groeit.

Oude mindset

Presscloud is opgericht om ervoor te zorgen dat PR voor nog meer bedrijven toegankelijk wordt. “Als freelance PR-consultant verzorgde ik onder meer de PR voor Startups van het Jaar Shypple en Travis. PR hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als ik een bedrijf in het nieuws kan brengen, kan iedereen dat leren. Daarom vind je op Presscloud alles wat ik weet over PR, zodat alle marketeers en ondernemers een PR-pro kunnen worden. Door de combinatie van software en kennis, kan je zelf met PR aan de slag. Presscloud is de Ikea voor PR: alle tools en alle how-to’s in één pakket voor doe-het-zelvers”, aldus Mirck in een interview bij Marketing Tribune.

Hoewel deze oplossing voor PR digitaal (en misschien zelfs disruptief) is, was het businessmodel van Presscloud initieel vrij traditioneel. Er werden demonstraties gegeven van de software, waarna er langdurig en regelmatig contact nodig was om de softwarepakketten aan de man te brengen. “We hielden onvoldoende rekening met de nieuwe realiteit: men oriënteert zich online en vergaart alle benodigde info waarna er een eventuele aankoop volgt. Onze strategie was nog niet digitaal.”

Digitale mindset

Tijdens een strategische sessie met een business-coach van Stryfes, zag Mirck het licht: het is nodig om over te schakelen naar een freemium-model. “Als ik heel eerlijk ben, heb ik te lang te veel tegengas gegeven. Mijn co-founders hebben als bedenkers van Pockies al veel e-commerce ervaring; ze hadden al langer door dat onze aanpak slimmer en sneller kon. De pijnlijke waarheid: mijn ego zat me in de weg. Met mijn PR-kennis zou ik wel even vertellen hoe we deze markt zouden opschudden. Nu ik opensta voor hun e-commerce-kennis, zie ik dat het nodig is om een digitale mindset te ontwikkelen.”

Een van de drie stappen om een digitale mindset te ontwikkelen, is om een doel boven een tool te plaatsen. “Ons doel is: ervoor zorgen dat PR voor iedereen toegankelijk wordt. Daarom is het veel logischer om over te stappen naar een freemium-model, waarin bedrijven gratis met PR aan de slag kunnen gaan en meer betalen voor meer mogelijkheden. Zo maken we onze belofte echt waar: PR wordt zo voor iedereen beschikbaar.”

Conclusie: ontwikkel digitale mindset

Zelfs technologiebedrijven, die een digitaal product in plaats van een dienst aanbieden, kunnen profiteren van een digitale mindset. Zorg dat je openstaat voor nieuwe inzichten, geen last hebt van een ego en kaders loslaat om je doelstellingen te realiseren.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie