De muziekindustrie weet het niet meer. Zowel het bestrijden van piraterij als het reageren op teruglopende verkoop van muziekalbums krijgt hoge prioriteit. Distributie van muziek is niet langer exclusief in handen van platenmaatschappijen en tegelijkertijd is het aanbod voor consumenten oneindig veel groter geworden. Talent wordt niet langer gemaakt in de studio, maar vindt het podium op andere manieren.
De prijs van muziek verschuift op termijn naar bijna nul. Via social media ontstaan er directe relaties tussen artiesten en luisteraars. De meeste inkomsten genereren artiesten al een tijd niet meer met hun CD‘s of downloads. Die verdienen zij met het geven van de bijbehorende optredens. Muziek wordt daarmee meer een beleving of vehikel dan een fysiek product. Distributie tussen luisteraars onderling is gemeengoed en de schaarste verplaatst zich van aanbod naar aandacht.
Fragmentatie van alle rechten draagt niet bij aan vernieuwing van het businessmodel. Vernieuwen lukt niet als onvoldoende pijn wordt gevoeld. En de muziekindustrie heeft deze pijn met haar grote reserves en hoge marges lang weten te onderdrukken, maar zal zich zo langzamerhand echt moeten afvragen of de weg die ze nog bewandelen wel de juiste is. Het businessmodel verandert op termijn, dat staat vast.
Wat is het nieuwe businessmodel voor de muziekindustrie? Graag start ik langs deze weg een open brainstorm, discussie of forum op om hier achter te komen.
Elke bijdrage is welkom. Wie durft? Doe hier jouw suggestie of bijdrage aan de brainstorm, de discussie of het forum.
dank je wel! als dank mijn bijdrage aan het topic: een interview met
Alexander ‘Businessmodelalchemist’ Osterwalder op Noorderslag Festival over de toekomst van businessmodellen in de muziekindustrie.
http://www.businessmodelalchemist.com/2010/01/interview-on-music-industry-business-models.html
@Student hij is hier te downloaden http://www.sloane.co.uk/images/universe_of_music.jpg
is er een grotere weergave van de afbeelding beschikbaar? deze is niet leesbaar.
Online communities zullen nieuwe businessmodellen vorm geven; de macht komt meer en meer te liggen bij grote (online) groepen mensen die met hun gedeelde meningen en opvattingen grote invloed uit kunnen oefenen. Consumptie van muziek verandert, maar verdwijnt niet dus er zal altijd een vraag naar kwaliteit- en kwaliteitscontrole zijn. Deze vraag moeten platenmaatschappijen kunnen beantwoorden
@Bas Kruijsssen, dank voor jouw reactie! Zou je jouw bijdrage ook hier kunnen invullen?