Is de Metaverse het nieuwe beloofde land in de digitale wereld?

Geschatte leestijd - 5 minuten

Steeds meer bedrijven in de muziek- en entertainmentindustrie zetten hun eerste stappen in de Metaverse. Is de Metaverse het beloofde land voor artiesten en hun labels? En hoe speel je succesvol in op dit nieuwe kanaal in de digitale wereld? Wat is een goede Metaverse strategie?

Warner stapt in de Metaverse

Het op twee na grootste muziekbedrijf, Warner Music Group, heeft aangekondigd een muzikaal themapark te bouwen in de Metaverse. Nadat talloze liveshows gecanceld werden door de pandemie, zouden VR en AR het ticket kunnen zijn voor artiesten om verloren inkomsten terug te verdienen. De muziekindustrie staat voor een grote verschuiving, nu immersieve technologie fans dieper in virtuele werelden brengt.

Denk aan festivals als Coachella of Lowlands; Warner zal, net als bij bekende festivals, een speciale concertruimte en themapark openen in The Sandbox. Dat is een op Ethereum gebaseerde Metaverse en gaming-ecosysteem. Warner heeft een plek verworven die lijkt op onroerend goed aan het strand in de Metaverse. In maart van dit jaar zal het begeerde, digitale onroerend goed genaamd ‘Lands’ rond de concertzaal worden verkocht.

(tekst loopt door na blok)

Wat is dat?

De Metaverse

De Metaverse wordt door gedefinieerd als ‘een collectieve, virtuele, gedeelde ruimte’ waar fysieke en digitale realiteit samenkomen en virtueel verbeterd worden. Het gaat om een omgeving die constant in ontwikkeling is en die onafhankelijk van de gebruikte apparatuur, zoals tablets of vr-brillen, toegang geeft tot allerlei ‘meeslepende’ ervaringen. Over vier jaar zal een kwart van de bevolking minimaal een uur per dag in de Metaverse doorbrengen. Dat doen ze voor werk, winkelen, onderwijs, sociale contacten en amusement, voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

Virtueel vastgoed in de Metaverse is hot

Het in Hong Kong gevestigde bedrijf achter The Sandbox gelooft dat virtueel vastgoed een hot item is. Transacties genoeg om die stelling te onderbouwen. Het goedkoopste perceel is momenteel geprijsd op 19.000 dollar. Een ander perceel werd vorig jaar verkocht voor 4,3 miljoen dollar. Warner investeerde vorig jaar ook in startup Wave, een platform dat virtueel entertainment van grote namen wil aanbieden. Wave sloot vorig jaar een financieringsronde van 30 miljoen dollar af ​​met investeringen door The Weeknd, Justin Bieber en Tencent Music Entertainment. 

Ruim 10 jaar geleden schreef ik dat artiesten en labels moesten gaan kijken naar andere mogelijkheden om te zijn op een plek die hun fans verlangen. Nu komt er een nieuwe plek bij. Het kan straks goedkoper zijn om stoelen op een eerste, virtuele rij te kopen en de Rolling Stones met een VR-headset te zien, dan om je woonkamer te verlaten en ze persoonlijk te zien. Maar het kan ook zijn dat artiesten zich gaan verzetten tegen het idee van concerten in de virtuele wereld. En tot slot is er de uitdaging voor het gebruik van muziek. De acquisitie van liedjes- en muziek-catalogi is in opkomst, en songwriters zullen moeten worden gecompenseerd met vergoedingen voor auteursrechten en licenties op de masters. 

“De waarde van een artiest komt heden ten dage op de markt tot stand, niet in de studio of op het kantoor van een platenlabel of managementbureau. Fans willen dicht bij een artiest staan en bepalen zelf hoeveel zij bereid te betalen voor muziek, een optreden of merchandise van een artiest. Betalen voor de toegevoegde waarde die een artiest bij de muziek biedt. Uiteindelijk is de winst van een artiest een beloning, geen doel.”

Denis Doeland ruim 10 jaar geleden in een artikel op dit blog (>> lees hier)

(tekst loopt door na blok)

Doe mee aan onze poll …

De Metaverse meer mogelijkheden niks nieuws

Ontwikkelaars verwachten dat de Metaverse meer mogelijkheden biedt voor het genereren van inkomsten, zoals holografische uitvoeringen die als NFT’s kunnen worden verkocht. Dit kan het komende decennium zorgen voor nieuwe inkomstenstromen voor meerdere belanghebbenden in de sector. Is dit de oplossing voor de misgelopen inkomsten tijdens de pandemie?

Een ding is zeker: de komst van de Metaverse verandert niets aan de manier waarop entertainmentorganisaties hun digitale strategie zouden moeten inrichten. De Metaverse gaat bijdragen aan het Digitaal Vermogen van entertainmentorganisaties. En ook aan andere branches. Het sturen op de 5 doelen uit het Business Acceleration Framework blijft van kracht en zal niet veranderen. De digitale reputatie en marketingefficiëntie zorgen immers dat organisaties ‘het vijfde doel’ kunnen realiseren, namelijk: het implementeren van de secundaire (nieuwe) verdienmodellen.

Die nieuwe verdienmodellen komen voort uit de Metaverse, zoals het hosten van liveshows in een virtuele realiteit en het invoeren van digitale memorabilia en collectors items in vorm van NFT’s . De Metaverse is niet het beloofde land, maar een nieuwe plek in de digitale wereld die artiesten nieuwe kansen biedt. En zoals altijd, is er een raamwerk dat je helpt om deze kansen in de digitale wereld te benutten. Het Business Acceleration Framework. Dat helpt bij het creëren van een goede Metaverse strategie!

NB. In het vervolgartikel leg ik uit welke cijfers uit het raamwerk onveranderd blijven!


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie