Infographic: 4 sportmerken op een rij Nike, Adidas, Puma en Reebok

Geschatte leestijd - 6 minuten

Social media van de sportmerken. Hoe doen ze het? Nike ondervindt met name concurrentie van het Duitse adidas sinds haar moederbedrijf adidas AG het Engelse Reebok als dochteronderneming ingelijfd heeft. Eveneens tot de concurrentie behoren Puma, ASICS en Fila. Geldt dat ook voor de social media activiteit?!

Social media sportmerken

We hebben de afgelopen maanden de social media van sportmerken Nike, Adidas, PUMA en Reebok gevolgd. Hieronder een kleine inleiding van de bedrijven en de infographics met informatie gemeten in 180 dagen over. Hier is gekeken naar de volgende prestatiefactoren.

  • Mentions
  • Views
  • Kanalen
  • Geografie
  • Talen
  • Sentiment
  • Tags

Nike

Nike, Inc. is een Amerikaans concern. Het logo van de onderneming, de Swoosh, is een van ‘s werelds herkenbaarste en bekendste merktekens. Bill Bowerman en Phil Knight richtten het bedrijf in 1962 onder de naam “Blue Ribbon Sports” (BRS) op en veranderen in 1978 de naam in Nikè, naar de Griekse godin van de overwinning. Behalve haar hoofdmerk Nike behoren de merken Air Jordan, Bauer, Cole Haan en Converse ook tot Nike, Inc.

Het hoofdkantoor van Nike is gevestigd in Beaverton, Oregon. Het hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika is sinds 1999 gevestigd in Hilversum. Het Europese distributiecentrum is gelegen in Vorst in België. Sinds 1994 worden van hieruit de schoenen en kleding van Nike verdeeld over Europa, het Midden-Oosten en Afrika, kortweg EMEA. Sinds oktober 2007 worden er ook toebehoren (ballen, drinkbussen, sokken e.d.) van hieruit verdeeld. Hiervoor heeft Nike een nieuw gebouw neergezet ter waarde van om en bij de 25 miljoen euro.

Het verhaal gaat, dat op een ochtend de vrouw van Bowerman voor het ontbijt wafels aan het bakken is Bill Bowerman ineens bedenkt, dat de structuur van de wafels, wanneer toegepast in schoenzolen, de schoen zou verlichten. Hij fabriceert een paar handgemaakte schoenen, met deze ‘wafelzolen’, en komt tot de conclusie, dat de structuur van de zool bijdroeg aan het draagcomfort, het gewicht verlaagde en zodoende bijdraagt aan betere prestaties.

We hebben in onderstaande infographic de social media activiteit van Nike uiteengezet.

Social Media activiteit Nike
Social Media activiteit Nike

Adidas

Adolf Dassler is in 1920 begonnen met het maken van schoenen in Herzogenaurach, bij Neurenberg in Beieren, Duitsland. Adidas levert in die tijd onder meer voetbalschoenen aan het Duitse voetbalelftal in 1954. Deze voetbalschoenen zijn revolutionair omdat de noppen van de voetbalschoenen verwisselbaar zijn.

De broer van Adolf, Rudolf Dassler, is de oprichter van Puma (1948), dat ook in Herzogenaurach is gevestigd. De tweestrijd tussen de broers deelt ook de bevolking van het dorp op. De bekendste strijd tussen adidas (officieel met een kleine letter) en Puma in Nederland draait om Johan Cruijff. In de jaren zeventig is Adidas de sponsor van het Nederlands elftal. Cruijff heeft in die tijd echter een contract met Puma. Gezien de rivaliteit tussen beide merken, dreigt Puma het contract met Cruijff te verbreken indien hij in een adidas-tenue zou spelen. Adidas zou zich als sponsor terugtrekken als Cruijff in een Puma-tenue zou spelen. Uiteindelijk heeft Cruijff als enige Nederlandse speler in een shirt met twee strepen gespeeld (terwijl alle anderen een shirt met drie strepen van adidas hebben gespeeld).

Adidas is in het kort te verdelen in twee kledinglijnen. De lijn met het klassieke logo, het bladvormige logo, leent zich de laatste jaren vooral voor de dagelijkse draagbare (vrije tijds-) kleding. De performance-lijn draagt het strakke, moderne, drie schuine strepen-logo en was in eerste instantie puur bedoeld als kwaliteitsmerk voor de sportmarkt.Tegenwoordig wordt het verschil in de beide lijnen steeds kleiner.

De social media activiteit van Adidas kun je hieronder vinden.

Social media activiteit Adidas
Social media activiteit Adidas

Puma

PUMA AG Rudolf Dassler Sport is een Duitse onderneming die sportartikelen produceert. Dit bedrijf is gevestigd in Herzogenaurach in Beieren. Het bedrijf is in 1948 door Rudolf Dassler opgericht als “PUMA Schuhfabrik Rudolf Dassler”. Sinds 2007 maakt PUMA deel uit van het Franse conglomeraat PPR.

PUMA is met circa 1,5 miljard euro omzet en met bijna 4.000 medewerkers samen met Adidas en Nike een van de grootste fabrikanten van sportartikelen ter wereld. Voor de marketing worden sponsorcontracten met bekende sporters afgesloten.

PUMA is ontstaan na een familieruzie tussen de broers Adolf en Rudolf Dassler. Samen runnen ze vanaf de jaren twintig tot net na de Tweede Wereldoorlog de Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik (Gebroeders Dassler Schoenenfabriek). Door de familievete is samenwerking na de oorlog niet meer mogelijk en in 1948 begint Rudolf dan ook voor zichzelf. Hij richt PUMA AG op, terwijl zijn broer de Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik omdoopte tot Adidas. Beide bedrijven zijn in Herzogenaurach gelegen. De stad is door de familievete nog altijd gespleten in twee kampen.

Puma haar social media activiteit hebben we beneden weergegeven.

Social media activiteit Puma
Social media activiteit Puma

Reebok

Reebok International Limited is een Engelse onderneming. De onderneming produceert en handelt in sportschoenen, sportkleding en andere sportartikelen. De naam komt van het Afrikaanse woord Reebok, hetgeen de naam is voor een Afrikaanse antilope. De geschiedenis van Reebok begint in het jaar 1895, toen een firma met de naam J.W. Foster and Sons in Bolton, Verenigd Koninkrijk, werd gesticht. De grootste belevenis voor dit familiebedrijf is dat ze sportschoenen maken die bij de Olympische Zomerspelen 1924 worden gedragen.

Reebok is de officiële schoenenleverancier voor de NFL, de NBA en de Major League Baseball en is een van de hoofdsponsors van tennisspeler Andy Roddick tot april 2005. Venus Williams wordt door Reebok gesponsord.

Op 3 augustus 2005 is door Adidas-Salomon bekendgemaakt dat het het concern Reebok International Ltd. wil kopen. Het doel hiervan is het verhogen van het marktaandeel in de Verenigde Staten. Het samengevoegde concern wordt hiermee het eerste sportmerk, vóór Nike.

De social media activiteit van Reebok in onderstaand overzicht.

Social media activiteit Reebok

Naast de social media van sportmerken hebben we nog een hoop andere merken gemonitored.

Andere leuke infographics


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie