Geschatte leestijd - 4 minuten

Het Chinese videoplatform TikTok heeft in de loop der jaren zich ontwikkeld tot broedplaats van muzikale supersterren en miljoenenhits. De impact van het videoplatform op de hedendaagse muziekindustrie is zeer groot. In dit artikel lees je er meer over.

TikTok’s testfase

Volgens een artikel van Music Business Worldwide (MBW) is TikTok druk bezig met het uitvoeren van spraakmakende tests. Dit gebeurt nu voornamelijk nog in Australië. Het videoplatform onderzoekt in hoeverre het afhankelijk is van muziek die wordt uitgebracht op ‘s werelds grootste labels. Dit doet het platform door die muziek niet beschikbaar te maken. Gebruikers kunnen deze muziek dus niet meer onder hun video’s zetten.

De reden daarvoor ligt volgens experts bij het huidige verdienmodel van het videoplatform. TikTok haalt een deel van hun omzet door advertentie-inkomsten. Grote labels als Warner Music Group, Sony Music en Universal Music onderhandelen al enige tijd met TikTok voor een eerlijke verdeling van deze inkomsten. TikTok verdient in zekere zin geld met het gebruiken van hun muziek. Het videoplatform betaalde eerder al deze labels om hun muziek te mogen gebruiken, maar onderzoekt nu andere opties.

Op eigen houtje

De ontwikkelaar van TikTok, ByteDance, gebruikt de onderzoeken in Australië om te kijken of het videoplatform de grote labels überhaupt wel nodig heeft. Er zijn namelijk twee recente ontwikkelingen die weleens goed kunnen uitpakken voor ByteDance. De eerste is de lancering van SoundOn. SoundOn is een platform van TikTok waar artiesten onafhankelijk hun muziek kunnen uitbrengen. Zo zijn labels als tussenpartij niet meer nodig.

Naast SoundOn heeft ByteDance nog een andere troef achter de hand. En die troef heet AI-muziek. TikTok investeert al een tijd in de integratie van AI-muziek op het platform. Het Chinese Tencent Music Entertainment (TME), waar ik eerder al over schreef, kan TikTok helpen bij het opbouwen van een overweldigend aanbod aan AI-gegenereerde muziek waarop gebruikers van het platform gebruik van kunnen maken. Daarbij komt het feit dat ByteDance bezig lijkt te zijn met een eigen streamingdienst genaamd TikTok Music.

Conclusie

Het videoplatform benut de machtspositie binnen de muziekindustrie duidelijk steeds meer. Voor artiesten zijn sommige van deze ontwikkelingen meer dan welkom. Nog steeds is TikTok een uitstekende manier om veel engagement op te bouwen rondom je merk. Investeer daarom in je fan-relatie en zorg voor een adequate TikTok-strategie.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie