Analyse: Financiële waarde data artiesten exportrapport

Tijdens afgelopen Eurosonic/Noorderslag 2013 is het rapport met de exportwaarde van Nederlandse artiesten gepresenteerd. De exportwaarde van Nederlandse populaire muziek is voor het zevende achtereenvolgende jaar gestegen. In 2011 met 23 procent in vergelijking tot 2010. Op het gebied van dance blijft Nederland tot de absolute top behoren met artiesten als Tiësto, Armin van Buuren, Chuckie, Afrojack, Laidback Luke, Hardwell, Dash Berlin, Fedde le Grand, Sidney Samson, Sander van Doorn en nieuwkomer R3HAB.

Met populair-klassiek staat nog steeds André Rieu in de top, maar in 2010 en 2011 heeft hij het vanwege ziekte rustiger aan moeten doen en is hij op een lagere plaats geëindigd in beide jaren. Als derde genre zien we in de punk-metal-rock scene: Within Temptation (rock), No Turning back (hardcore punk), Antillectual (punk) en Black Atlantic (indie rock).

In totaal zijn meer dan 725 Nederlandse acts in grote of enige mate actief geweest in het buitenland in 2011. De verdere toename van optredens in met name de Verenigde Staten heeft flink bijgedragen aan de toename van de exportwaarde. Optredens zijn in 2011 gestegen met 28 procent ten opzichte van 2010.

In het rapport Exportwaarde Nederlandse Artiesten 2011 ontbreekt een financiële waardering van bijvoorbeeld data van de onderzochte artiesten. De financiele waarde van data van een artiest kan inmiddels berekend worden. Aanvullend op het onderzoeksrapport kan een eerste schatting worden gemaakt aangaande financiële waarden van de Top 5 artiesten op basis van data van Facebook en Twitter die in 2011 de meeste optredens hebben gedaan in het buitenland.

Vrienden en volgers DJ's 2011 - ExportMet de aantallen(*) vrienden en volgers op Facebook en Twitter van de artiesten op 31 december 2011 komen de navolgende waarden tot stand.

Financiële waarde data Exportartiesten 2011

Bij de waardering van de artiesten uit het exportrapport is uitgegaan bij het vergaren van data van 20% van het standaardprofiel en 25% catch ratio via de netwerken Facebook en Twitter inclusief Nederlandse fans. Naar schatting bestaat de vrienden- en volgersschare van de Top 5 artiesten op het moment van meten uit 95% buitenlanders. Dat betekent dat bovenstaande waarde zo goed als grotendeels kan worden toegerekend als exportwaarde. Een rekenvoorbeeld om tot een schatting van de financiële waarde te komen kun je overigens hier vinden.

DDMCA en Performance & Investment Management (P.I.M) werken op dit moment gezamenlijk aan het verfijnen van de waarderingsmodellen gebaseerd op o.a. data uit Social Media kanalen. Vragen of een waardering van een merk, artiest, DJ of sporter laten maken? Neem gerust contact op via denis.doeland@ddmca.com

Hulp nodig bij het volgende? Internet Strategie, KPI bepaling, Plan van Aanpak of Social Media en Internet Monitoring. Alle voornoemde diensten worden door DDMCA voorzien.”

* = Met dank aan de data die beschikbaar is gesteld door Rankingz/Social Brand Builder.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie