Achtergrond: Zo vergroot Formule 1 team McLaren Digitaal Vermogen

Geschatte leestijd - 4 minuten

Formule 1 is niet alleen een topsport. De racende autorijders maken ook aan de lopende band content. Van de trainingen tot de race-verslagen: er is talloze informatie die geproduceerd wordt, waar fans interessere in hebben. Het McLaren team in de Formule 1 begrijpt dat met content moet gaan inzetten om het Digitaal Vermogen te vergroten. Onlangs kondigde het team de lancering van de team app aan. Hier lees je welke drie manieren ze gebruiken om de fan-relatie te verbeteren.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

McLaren zet in op fan-relatie

McLaren lanceert een eigen applicatie, die beschikbaar is voor iOS en Android. Hiermee krijgen fans directe toegang tot informatie die anders verborgen blijft. Denk aan beelden van achter de schermen, race-verslagen, speciale aanbiedingen en directe chats met leden van het team. Hiermee wil McLaren de relatie met fans verbeteren.

Rob Bloom, McLaren’s digital director, zegt het volgende over deze app:

“Our fans are the lifeblood of the team and their passion drives us fearlessly forward. They travel the world, support the team at-track, from their homes and across digital and social channels. We see mobile as the direct route to connect fans with the team, and this new app rewards our most passionate fans through unique insight, exclusive access and surprise and delight moments. We’re looking forward to growing the app over time, and further engaging our community for feedback on what they’d like to see more of to bring fans even closer to the team.” 

Drie manieren voor Digitaal Vermogen

Bloom erkent dat het directe contact met fans de heilige graal is. Dat is al een goed vertrekpunt. Ook het belonen van betrokken fans draagt bij aan een gezonde fan-relatie. McLaren is hiermee goed op weg om het Digitaal Vermogen te vergroten.

Deze drie manieren past McLaren toe, die helpen om de concurrentie te slim af te zijn, en die je ook kan toepassen:

1.) Streven naar direct contact. Door een applicatie te lanceren, kan McLaren direct contact met fans organiseren. Hierdoor is het niet meer afhankelijk van algoritmes van bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Elk bericht dat gedeeld wordt in de app, wordt ook door de trouwe fans gelezen, zonder dat hiervoor geadverteerd hoeft te worden. Dat is een gigantisch voordeel voor McLaren. Vergelijk het met de WhatsApp-bot van Hardwell.

2.) Wees waar je fans zijn. Consumenten willen gebruiksgemak. Een app draait op de mobiele devices van gebruikers. Dat is waar jouw fans vaak zijn: verscholen in hun mobieltje. Door te zijn waar je fans zijn – in dit geval: in het ecosysteem van Android en iOS – maak je het hen makkelijker om jou te vinden. Dat is een beproefd recept voor het verbeteren van de fan-relatie.

3.) Vergroten van netwerk door fans in te zetten. McLaren kondigt aan de meest gepassioneerde fans te belonen. Wellicht roept het merk betrokken fans op om content te delen op hun sociale kanalen, waarna ze beloond worden met exclusieve content. Dat doet toch denken aan Fangold en Fangage, de innovatieve marketingoplossing van Sam Feldt? Maak gebruik van het netwerk van je fans, om nog meer potentiële fans te bereiken.

Meerdere apps

McLaren is overigens niet het enige team met een app. De Scuderia Ferarri en Mercedes-AMG Petronas hebben al langer een app. Ook coureurs als Max Verstappen en Lewis Hamilton hebben een fan-app. Natuurlijk heeft de Formula 1, ook een officiële app the Official F1 App. Zij zijn inmiddels allen bezig met het kapitaliseren van hun digitaal vermogen.

Binnen het gilde van Formule 1 coureurs is er nog wel een weg te gaan als het gaat om het kapitaliseren van de fan-relatie. Komende weken worden de social media data bekeken.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie