Column: De uitslag van de DJ Mag Top 100 2015

Read-in-English

Geschatte leestijd - 4 minuten

Dat Armin van Buuren de lijst met gevaarlijkste zoekopdrachten aanvoert staat sinds gisteren vast. Elk jaar wordt natuurlijk ook nog een andere lijst samengesteld. De DJ Mag Top 100, de lijst die elk jaar weer aan debat onderhevig is en door velen dubieus wordt genoemd door zijn ontransparante karakter. Wat wordt de uitslag van de DJ Mag Top 100 2015? Is deze uitslag nog representatief en relevant?

Campagne voeren

Om hoog in de lijst van de DJ Mag Top 100 te komen is het verkrijgen van stemmen het middel. Dj’s proberen massaal hun achterban via hun site of social media kanalen te bewegen om op hen te stemmen. Offline gaan hele teams van dj’s de straat op of naar evenementen om stemmen te werven met iPads. Het verkrijgen van stemmen voor de jaarlijkse lijst heeft iets weg van campagne voeren zoals dat wordt gedaan bij politieke verkiezingen.

Geholpen bekendheid

Het stemmen op een dj voor de DJ Mag Top 100 zou je kunnen beschouwen als een onderzoek op basis van geholpen bekendheid. Geholpen onderzoek is: de respondenten wordt een lijst met namen voorgelegd, met de vraag of zij deze kennen. Terwijl ook het spontane onderzoek bestaat. Spontaan is: de respondenten noemen uit zichzelf namen, waarbij het top-of-mind niveau van de bekendheid eveneens in kaart is te brengen. Spontaan onderzoek zou bijvoorbeeld via social media kunnen plaatsvinden.

DJ’s mentioned in relation to DJ Mag Top 100 2015

Andere kijk

Wanneer Twitter zou worden meegenomen in de parameters om de uitslag te bepalen dan ontstaat het volgende beeld. Kijkende naar het aantal keer dat een dj wordt genoemd in relatie tot de DJ Mag Top 100 zie je dat Hardwell het hoogst scoort. Hiervoor zijn 18.099 tweets gemeten in de periode dat kon worden gestemd. 10.882 mensen hebben bijgedragen aan de conversatie. In hun berichten hebben zij ‘DJMagTop100’, ‘Top100DJs’ en/of ‘DJMagTop100vote’ genoemd in relatie tot een specifieke dj. Op basis van enkel en alleen Twitter zou de uitslag van de DJ Mag Top 2015 als volgt zijn:

 1. Hardwell
 2. Dimitri Vegas & Like Mike
 3. Nicky Romero
DJ’s mentioned in relation to DJ Mag Top 100 2015.002

Aanvullende parameters

Kijkende naar andere sociale kanalen gooit een dj als Martin Garrix hoge ogen. Hij is immers de Instagram-koning, zo blijkt uit alle cijfers. Hij zou in staat moeten zijn om stemmen te werven, maar via dit kanaal kun je ook de relatie met de DJ Mag Top 100 onderzoeken. Wanneer andere parameters van andere sociale kanalen worden bekeken zie je weer dat andere dj’s goed scoren.

Ook de prestaties van dj’s in de zoekmachines zouden kunnen worden meegenomen. Een mix van al deze parameters die ten opzichte van elkaar gewogen moeten worden zou eigenlijk moeten worden toegevoegd aan de verkregen of vergaarde stemmen. Dit geeft een beter beeld welke dj het meest relevant is. Als je een dergelijke methode loslaat op de uitslag van de DJ Mag Top 100 voor 2015, dan zou deze kunnen zijn:

 1. Hardwell
 2. Martin Garrix
 3. Dimitri Vegas & Like Mike

Tot slot

Jouw reputatie als dj verdien je door het leveren van betekenisvolle inhoud een bijdrage aan de beleving van de fans. Daardoor verdien je bekendheid en hopelijk heb je invloed. Op Twitter ontstaan legioenen van trouwe en responsieve volgers die als brand advocates en ambassadeurs fungeren. Zij dragen jouw missie en doel uit naar hun volgers. Op Facebook kan een dj levendige en toegewijde gemeenschappen creëren waar interactie inspireert en leidt tot verhoogde reacties.

Als dj zijnde ontleen je zo langzamerhand jouw bestaansrecht aan het netwerk dat je hebt opgebouwd. Dj’s bouwen heden ten dage een enorme achterban op via sociale platforms. Ze hebben door de opkomst van geavanceerde tools voor het beheer van hun achterban, de kans om relaties op te bouwen die leiden tot interacties en transacties. Dit zijn parameters die in real life laten zien dat je relevant als dj bent.

De DJ Mag-lijst heeft na dit jaar in deze vorm – gezien het ontransparante karakter – waarschijnlijk wel zijn beste tijd gehad. Als dj zou je je eerder druk moeten maken over jouw digitale netwerk en digitale levenscyclus. Zijn die in orde? Dan ben je relevant voor fans en heb je bestaansrecht. De positie in de DJ Mag Top 100 – met de meetmethode zoals hij nu wordt gehanteerd – maakt dan niets meer uit.

Meer

* Foto door http://www.Xolali.com


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

6Reacties

Voeg toe
 1. 5
  edwin

  DJ MAG top 100 Heeft idd politieke overeenkomsten maar dit onderzoek vergelijk ik dan met WK schaatsen (daar zie j ook enkel Nederlanders in de top 5) Uitslagen worden een ongezond Hollands onder onsje.

  Zie meer in categorien bijvoorbeeld: meeste downloads, social volgers, commerciele deals, boekingen, gage, skill’s daar kan je feitelijk iets mee maar met het begrip “het beste in dee-jayen” tsja.

  • 6
   Denis Doeland

   De muziekindustrie is marketing … Underground vs mainstream … En niet altijd technisch de beste dj is ook de relevantste … Zo is het al decennia lang …

Plaats jouw reactie