Achtergrond: Gezocht CEO Premier League met digitale mindset

Geschatte leestijd - 4 minuten

Het FD schreef recent een stuk over de Premier League. Voor het eerst in de geschiedenis staan er namelijk vier Engelse clubs in de Champions en Europa-League. Hoewel het de competitie sportief voor de wind gaat, lukt het maar niet om een nieuwe CEO te vinden. Mijn advies: zoek een voorzitter met een digitale mindset. Zo blijft de topcompetitie aan kop.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Grootste voetbalcompetitie heeft het moeilijk

Vierde. Dat is de plek waar de Premier League eindigt in een overzicht van grootste sportcompetities. Alleen American Football (1), honkbal (2) en basketbal (3) hoeft de eerste Engelse divisie voor zich te dulden. Met meer dan vijf miljard euro omzet, is de Premier League tien keer groter dan de Nederlandse eredivisie. Doordat de Engelse clubs tot de beste van de wereld behoren, worden de tv-rechten voor de Engelse competitie wereldwijd voor miljarden verkocht.

De vraag is echter of die uitzendrechten in de toekomt nog zoveel opleveren. De krant citeert Simon Chadwick, hoogleraar Sports Enterprise van de Salford Business School in Manchester: “Onder Scudamore (de vorige voorzitter, red.) zat het mee en ging het geweldig. Maar het lijkt erop dat het vanaf hier alleen maar slechter kan worden. Je zou kunnen zeggen dat hij een gifbeker doorgeeft aan de volgende ceo.”

Zet in op de fanrelatie

Waarom de Premier League vergeleken wordt met een gifbeker? Omdat er een strijd wordt uitgevochten tussen grote en kleinere clubs. Omdat het de vraag is of de uitzendrechten – de voornaamste inkomstenbron van clubs – nog wel zoveel opleveren. Omdat het sprookje voorbij lijkt – en niemand verantwoordelijk wil zijn voor het einde van de omzetgroei van de Premier League.

Daarom heb ik een advies voor de volgende CEO van de Premier League: zet in op de relatie met fans. Op dit moment worden uitzendrechten van wedstrijden verhandeld via een tv-maatschappij. Die betalen een smak geld om de wedstrijden uit te mogen zenden. Terwijl je ook op een andere manier geld kan verdienen aan de wedstrijd. Door de content bijvoorbeeld zelf aan te bieden bij de fans. Zo valt er een directe relatie met fans op te bouwen.


Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Gebruik digitale platforms

Waarom zou de Premier League niet via Facebook of YouTube uitgezonden worden? Dat zou bijvoorbeeld achter een betaalmuur geplaatst kunnen worden, gepaard kunnen gaan met advertenties of met behulp van een ander verdienmodel uitgebracht kunnen worden. Maar het overslaan van de ‘middleman’ biedt een duidelijke meerwaarde: de Premier League kan zelf bepalen wat de omzet of winst is van de uitzendrechten. Het is een mooi begin van een digitale strategie.

Het opbouwen van een direct contact met fans heeft nog een ander voordeel. Hierdoor wordt het mogelijk om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Misschien blijkt wel dat kijkers van de Premier League van pils en chips houden. Dan zou de competitie een samenwerking met een bezorg-service als Uber Eats of Deliveroo kunnen ontwikkelen, die speciaal voor en tijdens wedstrijden pils en chips levert.  

Ontwikkel een digitale mindset

Er lijken goede ideeën te over. Toch ben ik bang dat het niet zo’n vaart zal lopen. De meeste CEO’s zijn niet klaar om een digitaal businessmodel te ontwikkelen en hun digitaal vermogen te verzilveren. Daar is namelijk een digitale mindset voor nodig. Uit onderzoek van Deloitte blijkt namelijk dat nog niet één op de drie Nederlandse ondernemingen zichzelf digitaal volwassen noemt. Werk aan de winkel, ook voor de Premier League.


Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie