Waarom SoundCloud zijn streamingmodel aanpast

Geschatte leestijd - 4 minuten

Al sinds het ontstaan van streamingdiensten is er discussie over het verdienmodel van artiesten op die platforms. In de loop der jaren hebben Spotify, Deezer en Tidal meerdere malen hun streamingmodel aangepast. Nu lijkt ook SoundCloud zijn model op de schop te nemen. In dit artikel lees je er meer over. 

Artist Centric Model

Binnen het landschap van streamingdiensten zijn er verschillende manieren van het verdelen van de royalties. Spotify beloont artiesten op basis van hun streams ten opzichte van andere artiesten en niet op basis van het aantal absolute streams die de artiest genereert. Deezer en Tidal hebben gekozen voor een eerlijker model. Deze platforms werken met een UCPS-model (Fan-Powered Royalties); het betalen per abonnee per artiest, in plaats van het ouderwetse market-share model. Voor beginnende artiesten met een trouwe basis aan luisteraars is dit een goede manier om sneller door te breken en een inkomen uit hun muziek te halen.

SoundCloud, dat ook op basis van het UCPS-model werkte, wil zijn streamingmodel verder ontwikkelen. Dat doet de streamingdienst samen met Universal Music Group (UMG). UMG heeft een andere visie en oppert het zogenaamde ‘Artist Centric Model’. Dit model staat, volgens UMG, ook voor een eerlijkere beloning voor artiesten maar is net wat anders dan het UCPS. Het Artist Centric Model vergroot de beloningen van artiesten die ‘actief’ worden beluisterd door app-gebruikers. Artiesten krijgen een groter deel van de royalties als ze via hun ‘profiel’ worden gestreamd. Wanneer hun muziek via playlists wordt beluisterd, levert dat minder op. 

SoundCloud en Universal

Er zitten, volgens UMG (Lucian Grainge), meer voordelen aan het Artist Centric Model. Hierbij wijst het bedrijf naar hun strijd tegen AI-muziek. Omdat inkomsten via playlist-streams minder waardevol is, zullen er minder inkomsten zijn voor AI-muziek en zogenaamde white noise. Echte artiesten kunnen nu eenmaal rekenen op meer ‘actieve’ streams en dat is wat UMG graag ziet. Met artiesten als Taylor Swift, Drake en The Weeknd in hun arsenaal, is UMG’s belang te begrijpen. 

Hoewel het ontwikkelen van het model nog een idee is, lijkt Lucian Grainge (topman van UMG) positief over hun nieuwe methode. “It values all subscribers and rewards the music they love”, aldus Lucian Grainge. Overigens wedt Universal niet op één paard. De muziekgigant spreekt ook met Tidal en Deezer. Nog geen van de gesprekken heeft geleid tot een definitieve deal. SoundCloud lijkt de eerste dienst die het nieuwe model wil integreren.

Conclusie

SoundCloud’s interesse in het nieuwe ‘Artist Centric Model’ komt niet uit de lucht vallen. Door de steun van UMG zal het een kwestie van tijd zijn tot dit model wordt geïntegreerd. Inkomsten uit streaming is voor artiesten het belangrijkste verdienmodel. Het is als muzikant van levensbelang dat je stuurt op deze bron van inkomsten. Daarvoor is een solide digitale hartslag, sterke fan-relatie en een passend raamwerk nodig. 


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie