Achtergrond: Bedrijfswaardering in de digitale wereld (update)

Al tijden schrijven we over bedrijfswaardering in de digitale wereld. Daarom delen we regelmatig updates met inzichten die organisaties verder kunnen helpen.

Bedrijfswaarde

Wat genereert nu eigenlijk echte bedrijfswaarde? En in hoeverre heeft de digitalisering daar invloed op? Bedrijfswaarde ontstaat wanneer klanten, management en personeel succesvol samenwerken. Ten eerste ontstaat dan groei. Groeien hoeft per definitie niet altijd winstgevend te zijn. Bij een adequate beheersing van de kosten ontstaat een winstgevende groei. Ten tweede zal de waarde van een organisatie toenemen.

Deze winstgroei is makkelijk te volgen in de winst- en verliesrekening. De motor van de organisatie. Het hebben van een digitale strategie en een ecosysteem zal leiden tot een bepaalde stabiele basis van fans en klanten. Het uitbreiden van het digitale netwerk vergroot de kans op omzetgroei. En groei van omzet, levert bij goed management een gezonde winst op. Des te meer winst, des te meer waarde het bedrijf genereert.

Goodwill

De waarde die wordt gegenereerd uit het hebben van een digitale strategie en digitaal ecosysteem wordt niet weergegeven op de balans van een organisatie. Deze waarde is onzichtbaar in de financiële verslaglegging. Het is namelijk een immaterieel vast actief.

Een vorm van goodwill die nog niet geactiveerd mag worden. Deze potentiële goodwill in de vorm van social capital (Kazienko, 2006) zien bankiers, geldverstrekkers en investeerders nergens terug op de balans. Geldverstrekkers hebben nog weinig zicht om dit bezit op enige wijze te waarderen in ruil voor hun te verstrekken geldleningen. Maar dit gaat op korte termijn veranderen.

Balans perspectief en cohorten.001

Traditioneel

De traditionele wijze van waarderen kijkt naar andere informatiebronnen, zoals de bezittingen die op de balans van een bedrijf staan. Op hun eigen wijze, bepalen o.a. banken de waarde van deze bezittingen, inclusief een bepaalde van mate van afwaardering.

Wanneer de bezittingen van een bedrijf onder druk verkocht moeten worden daalt veelal de prijs. In bovenstaande afbeelding wordt een traditioneel perspectief weergegeven van het klassieke financieren op basis van balanswaarde.

Visueel bekeken ontstaat een ratio die loan to value wordt genoemd. Letterlijk: de schuld ten opzichte van de waarde van de bezittingen. Het probleem bij deze traditionele manier van waarderen is dat waarde van de bezittingen kunnen dalen door de economie of marktomstandigheden. Hierdoor wordt het risico groot dat leningen niet voldoende gedekt zijn door de waarde van de bezittingen. 

De informatiebron is nu het digitale ecosysteem in plaats van de bezittingen op de balans

van Berkel en doeland (2017)

Waarderen

Wetenschappers (2010, Kaplan en Haenlein) definiëren sociale media als een groep internetapplicaties die gebruikmaken van de ideologie en de technologie van de tweede generatie van het web. De creatieve uitwisseling van content gemaakt door de gebruikers van hetzelfde web. Het waarderen van het zogenaamde social capital ook wel sociaal kapitaal genoemd in vanAnaloognaarDigitaal.nu – is behoorlijk in opkomst. Maar hoe wordt een digitale sociale klantomgeving gewaardeerd?

In de basis van vele waarderingsgrondslagen ligt het waarderen van een digitale klantenkring door middel van een opsomming van alle contant gemaakte toekomstige kasstromen. Het verschil met het traditioneel waarderen is de informatiebron. De lange termijn waarde van een digitaal ecosysteem wordt voornamelijk bepaald door de waarde van de klantrelaties.

Relaties tussen klant en bedrijf, maar ook de relatie van de fans en klanten onderling. De bestaande en toekomstige relaties bepalen voornamelijk de toekomstige inkomsten, ook wel kasstromen of cash flow genoemd. Deze toekomstige kasstromen worden contant gemaakt tegen een rendementseis. Hiermee is het zogenaamde klantkapitaal ontstaan.

Balans perspectief en cohorten.002

Cohorten

Cohorten zijn een groep personen die een bepaalde periode eenzelfde ervaring of gebeurtenis delen. Zoals een dance-event, een seminar of een merk. Het bepalen van de toekomstige kasstromen is gecompliceerde materie, aangezien klanten een wisselende levensduur hebben. Dit komt niet alleen door hun leeftijd, maar tevens door de levensduur van klanten die mede wordt bepaald door de mate van interesse in het product of dienst dat een bedrijf aanbiedt.

Binnen het digitale ecosysteem zullen klanten zich vrij snel aansluiten. Maar er zal ook sprake zijn afname. Bij de waardering zullen groepen fans of klanten worden ingedeeld in verschillende cohorten binnen de toekomstige perioden. De aanname wordt gemaakt dat naar mate de tijd vordert, des te groter de cohorten zullen worden.

Het waarderen van het sociale kapitaal van een onderneming bestaat uit een aardige set van wiskundige formules en aannames. Al naar gelang de tijd voortschrijdt, ontstaan steeds meer ervaringscijfers.

Bedrijven zullen steeds meer bezig zijn met hun digitale vermogen 

van berkel en doeland (2017)

Voorbeeld

In de markt zijn er veel bedrijven opgestaan die zich bezighouden met het opzetten van een digitale strategie. Dat is een hele vooruitgang en voor veel bedrijven een behoorlijke ontwikkeling.

Nog maar weinig bedrijven zijn begonnen aan het het bouwen van een nieuw businessmodel op basis van de bij hun aanwezige en verzamelde data. Het business raamwerk dat nodig is voor de nieuwe bedrijfsvoering. Dit brengt context aan tussen de verschillende interne en externe databronnen die organisaties hebben verzameld. Recentelijke case studies laten daar zien dat er genoeg data aanwezig voor aanzienlijke waarde groei bij vele bedrijven.

Middels de vijf doelen van het Business Acceleration Framework genereert een organisatie op basis van interne en externe data diverse analyses en overzichten. Hieruit worden additionele en winstgevende groeimodellen voorgesteld. Veelal blijven de kosten van de nieuwe verdienmodellen laag vanwege het gebruik van de juiste data. En de opbrengsten worden geoptimaliseerd.

Verwachting

Het is de verwachting dat bankiers, investeerders en andere vormen van geldverstrekkers bekend zullen geraken met deze aanvullende vorm van waarderen. Het klassieke waarderen zal niet afdoende zijn voor het bepalen van de bedrijfswaarde. Het klantkapitaal staat niet op de balans en wordt zodoende te weinig belicht.

Het enkelvoudige toepassen van waarderen op basis van bezittingen, past niet meer bij deze tijd. Hoewel deze methode niet zal verdwijnen, zal het eerder geïntegreerd worden met nieuwe informatiebronnen van waarderen. De wereld groeit. Digitaal groeien we nog harder.

Concluderend is vast te stellen dat het niet hebben van een digitale strategie en het ontbreken van een digitaal netwerk beperkend zal werken op de waardegroei van de onderneming.



Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

6Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie