Achtergrond: Creëert blockchain opnieuw een vacuüm

Geschatte leestijd - 6 minuten

Heeft de muziekindustrie eind jaren ’90 en de komst van het internet niets geleerd? Is met de komst van blockchain opnieuw het welbekende vacuüm van de muziekindustrie aan de orde?

Op dit moment zijn er grofweg drie redenen waarom de blockchain nog niet gezien wordt voor wat het is: een technologie die de rechtenverdeling van muziek betrouwbaarder, eerlijker en transparanter kan maken. Er wordt gedaan alsof de techniek moeilijker is dan het in feite is, de mogelijkheden worden gebagatelliseerd en de technologie wordt vaak nog verward met de bitcoin. Terwijl blockchain de potentie heeft om veel problemen in de muziekindustrie op te lossen klinken alweer geluiden uit de muziekindustrie dat het zo’n vaart allemaal niet loopt en dat een centrale oplossing gewenst is. 

Wat is de blockchain?

Oorspronkelijk is de blockchain bedoeld voor transacties met de virtuele munteenheid bitcoin. Inmiddels wordt de techniek toegepast bij transacties met alles wat waarde bezit. Blockchain is namelijk bij uitstek geschikt voor het uitschakelen van onnodige tussenpersonen.

Bij het registeren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld kan blockchain dienen als derde, onafhankelijke partij, die het afrekenproces sneller, efficiënter en goedkoper maakt. Het resultaat: betrouwbare authenticatie van muziek en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden.

Internet van niemand

In een aantal opzichten zou de opkomst van de blockchain te vergelijken kunnen zijn met de opkomst van het internet. Weet je (nog) hoe het internet ontstond? Eind jaren ’60 financierde het Amerikaanse ministerie van Defensie een onderzoeksproject naar computernetwerken, waaruit het ARPANET ontstond. Dit netwerk van aanvankelijk vier computers van universiteiten groeide in de jaren ’80 uit tot backbone van Local Area Networks (LAN’s) in de hele Verenigde Staten.

Naast het Amerikaanse netwerk, ontstonden verschillende andere netwerken, zoals het Europese EUnet en het Nederlandse NLnet. Door de koppeling van al deze netwerken ontstond het internet. Halverwege de jaren ‘80 waren er nog maar een paar duizend computers aangesloten; vandaag de dag zijn dit miljarden apparaten en computers.

Wat in al die tijd hetzelfde is gebleven: het internet is geen centraal netwerk, maar bestaat overal ter wereld uit gateways en relays. En uit internetknooppunten of hubs, zoals de Amsterdamse Internet Exchange (ook wel AMSIX). Het laat zich omschrijven als een wereldwijd netwerk van computernetwerken die met elkaar verbonden zijn via de TCP/IP techniek. Er is geen organisatie die de verantwoordelijkheid heeft voor het internet als geheel. Deze verantwoordelijkheid wordt gedeeld door internetknooppunten en providers, die elk zorgdragen voor het instandhouden van hun deel van het netwerk.

Zelfde parallel

Net zoals bij het internet, kent blockchain geen centrale eigenaar. De blockchain wordt gevormd door de deelnemers. Omdat ze gedistribueerd is, kan geen enkele partij de blockchain platleggen. Iedereen heeft een kopie van de waarheid en partijen met een internetverbinding kunnen altijd een transactie initiëren. De spelregels staan vast en er is geen enkele partij die eenzijdig iets kan veranderen.

Hoe zit het met de veiligheid en verificatie? De verwachting is dan ook dat blockchain zich op dezelfde wijze ontwikkeld als het internet. Wat betreft het internet: we zijn pas anderhalf jaar geleden in het https-tijdperk beland. Google straft websites af (door ze lager te ranken) als websites niet kunnen laten zien dat informatie veilig uitgewisseld wordt met deze https-extensie. Begin van dit jaar ontbrak bij 85 procent alle bedrijven deze extensie. Het internet bestaat echter al meer dan 25 jaar. Dat laat zien dat sommige protocol- en veiligheid- en verificatie-issues vroeg of laat worden opgelost, maar dat de techniek ondertussen wel mainstream kan worden.

Informatieopslag

Laten we er dan ook niet vanuitgaan dat het ‘zo’n vaart niet zal lopen’ voordat blockchain optimaal is. Er is namelijk een belangrijke overeenkomst tussen het internet en de blockchain: het maakt het mogelijk om informatie decentraal op te slaan. Het verschil is dat bij de blockchain iedereen delen van de informatieketen maakt. Een centrale standaard of centrale opslag voor informatie-uitwisseling en -opslag in de muziekindustrie is niet nodig.

De voordelen van de blockchain zijn daarbij onmiskenbaar. Doordat iedereen in de blockchain informatie valideert, ontstaat er meer transparantie en wordt veel werk overbodig. Er zijn wereldwijd tientallen partijen, zoals collectieve beheersorganisatie (ook wel CBO**) Buma/Stemra, die allemaal een deel van het rechtenbeheer op zich nemen. Door de decentrale informatieopslag (via de smart contracts die via de blockchain lopen) krijgt de Nederlandse CBO een andere rol en ontstaat in de komende jaren de nodige snelheid en transparantie. Het eerste blockchain initiatief in de muziekindustrie lijkt daarbij veelbelovend.

Pionieren

Hardwell is een mooi voorbeeld van een DJ die wil pionieren in de snel veranderende muziekindustrie. Contact met fans staat voor hem voorop. De digitale wereld zorgt dat hij direct contact met zijn fans heeft en kan behouden. Blockchain is een mooi middel om het contact door middel van muziek met de fans op termijn te intensiveren. Naast dat de blockchain voor een snellere en meer transparante afrekening zorgt, wordt ook duidelijk welke fan van welke muziek houdt. De blockchain is straks niet alleen via Hardwell’s website beschikbaar zijn, maar naar verwachting worden straks diensten als Spotify en Apple Music ook aangesloten. Hardwell is hiermee een absolute voorloper in de muziekindustrie.

Als eerste DJ legt Hardwell zijn rechten en betalingsstromen vast in een blockchain. De Nederlandse top-DJ verwacht dat de technologie binnen afzienbare tijd gaat zorgen voor meer transparantie en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden. “Dit gaat de muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen.”

Blockchain Revealed.png

Ingrijpend

Hardwell neemt het voortouw door als eerste artiest de rechten van zijn muziek en zijn eigen label Revealed Recordings vast te leggen via een blockchain-platform. Hij stelt: “Met mijn team kijk ik continu welke innovaties en nieuwe technologieën we in kunnen inzetten. Zoals ik met mijn chatbot het contact met mijn fans wil intensiveren, wil ik met dit blockchain-avontuur de hele keten van mijn label veranderen en transparanter maken. Dat is voor elke muzikant in dit digitale tijdperk enorm belangrijk en ik ben blij dat ik als eerste deze stap heb kunnen zetten. Binnen een paar jaar gaat dit de complete muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen”.

Interessant is dat veel mensen denken dat blockchain met geld te maken heeft. De veelgemaakte fout is te denken dat cryptocurrency de enige mogelijke implementatie van een blockchain is. Blockchain is ook een manier om transacties te bevestigen, en heeft in de basis niet direct met geld te maken. Overigens blijkt de enorme potentie van blockchain uit de snelheid waarmee de ene na de andere cryptocurrency het licht ziet. De teller staat op bijna duizend.

Conclusie

Er zijn nog volop uitdagingen. Zo lang binnen de Nederlandse muziekindustrie bij de rechtenorganisaties en hun leden geluiden opgaan dat het zo’n vaart niet loopt, Blockchain een hip-modewoord is en een centrale oplossing het streven is blijkt dat diegene nog steeds niet opgestoken heeft van de verregaande digitalisering en het internet. Zij zijn opnieuw bezig met het creëren van een vacuüm. Echter is blockchain  net als internet, een decentraal systeem dat een centraal karakter heeft.

De blockchain zal een serieuze kans krijgen. Dat staat vast, zo blijkt al uit de duizend cryptocurrency initiatieven die in korte tijd zijn ontstaan. Het moet blijken welke blijven bestaan en welke sneuvelen. Het is nu nog ongewis hoe die toekomst er uitziet, maar duidelijk is dat de blockchain een ongekende potentie heeft. Het internet heeft allang bewezen dat centrale oplossingen het altijd afleggen tegen decentrale oplossingen. Veel partijen zullen naar verwachting blockchain binnen de muziekindustrie een kans geven, sneller implementeren dan menigeen denkt en de technologie positiever dan de gevestigde orde benaderen.

De Bredase DJ experimenteert verder met de technologie en zijn digitale team verwacht dat de komende nog gesleuteld moet worden tot een optimale versie is bereikt. Toch zijn de eerste uitkomsten zeer bemoedigend. Gekeken wordt hoe op termijn muziekdiensten rechtstreeks aangesloten worden, waardoor alle rechthebbenden sneller (lees: tussen vaak 300 tot 400 dagen eerder dan normaal) afgerekend krijgen. Hardwell zelf is er van overtuigd dat dit een verandering teweeg zal brengen. Hij postte destijds zelfs op Facebook “welcome to the future”. Hij stapt uit het vacuüm van de muziekindustrie. Dat is evident.

* redactie voor dit artikel door Aaron Mirck

Lees ook

** CBO’s in Nederland
  • Vereniging BUMA
  • Stichting Leenrecht
  • Stichting LIRA
  • Stichting Musi©opy
  • Stichting Nieuwswaarde
  • Stichting NORMA
  • Stichting Pictoright
  • Stichting PRO
  • Stichting Reprorecht
  • Stichting STAP
  • Stichting SENA
  • Sekam Video
  • Stichting STEMRA
  • Stichting de Thuiskopie
  • Vevam
  • Videma/Stichting Groeps Televisie

Kijk ook

Check ook

EDM en de Digitale Wereld - Formats.001
Ga naar: http://www.edmendedigitalewereld.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe
  1. 1
    Silveer van Deinsen

    Ik mis de geldstroom naar de artiest, schrijvers en producers, als die via revealed blijft lopen, veranderd er weinig, alleen is alles transparanter…. Het is alleen eerlijker als er sprake zou zijn dat het nu meestal oneerlijk gaat. Of lees ik het niet goed?

    • 2
      Denis Doeland

      De geldstroom komt uiteindelijk ook direct terecht bij de artiesten …

Plaats jouw reactie