Achtergrond: Alles wat je moet weten over chatbots

Geschatte leestijd - 3 minuten

KLM, Disney, Zalando en Hardwell gebruiken ze al: chatbots. Ze laten zien dat we niet alleen processen kunnen automatiseren die ver van de klant afstaan, maar ook het klantcontact. Hoe werkt automatische communicatie met gebruikers, fans en klanten? Wat betekent dat voor marketing-, communicatie- en/of verkoopafdelingen? Je leest (en hoort) hier alles wat je moet weten over chatbots.

→ Beluister hier de podcast van dit artikel

Vorig jaar waren er al zo’n 100.000 chatbots aanwezig op Facebook. Het aantal conversational interfaces groeit in een rap tempo.

Chatbot als gevolg van relatie-economie

Chatbots kunnen ingezet worden op het gebied van customer support, maar ook om interactieve ervaringen te leveren. Het fijne aan een chatbot is dat het een geautomatiseerd proces is: er komen geen mensen (en dus: kosten, tijd en fouten) meer aan te pas. Daarbij genereren chatbots data, waardoor de bot slimmer wordt en er meer inzicht komt in de behoeften van gebruikers.

In feite is het gebruik van de chatbot een logisch gevolg van het focussen op de relatie tussen een merk, artiest of organisatie en diens fans of klanten. Ik heb al eerder uiteengezet dat deze relatie bijzonder belangrijk is in de relatie-economie, waarin we ons nu in bevinden. Dat het opbouwen en onderhouden nu ook goedkoper, sneller en slimmer kan, maakt het zo’n populaire toepassing.



Chatbots draaien op kunstmatige intelligentie (AI)

Dat chatbots steeds slimmer worden, komt omdat ze gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Daardoor worden bots ook steeds populairder. In feite zijn kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots onlosmakelijk met elkaar verbonden: bots kunnen niet zonder AI. Ze kunnen overigens ook niet zonder bergen data, die ze niet alleen zelf genereren, maar ook uit het ecosysteem van de organisatie komt. Ook data van buiten het eigen ecosysteem, zoals van andere bots of organisaties, wordt gebruikt.

Hardwell is de eerste dj die gebruikmaakt van een chatbot. Om dat te realiseren, heeft het digitale team dat bij Hardwell betrokken is, jarenlang data (lees: kenmerken van fans of klanten) vergaard uit de verschillende (sociale) netwerken en applicaties die hij gebruikt.

Ben jij benieuwd hoe dit team te werk ging? En wat de kansen zijn van chatbots?

Ik vertel daar meer over in het 28ste hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet Gerobotiseerd gestuurd vermogen. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 28 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 28 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 28 via andere kanalen



Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie