Achtergrond: 3 content-lessen van Top Notch

Geschatte leestijd - 4 minuten

Top Notch l Noah’s Ark is niet alleen een label met artiesten Lil Kleine, Hef en De Jeugd van Tegenwoordig. Met hun YouTube-kanalen staan de labels in contact met tot wel 3 miljoen (!) muziekliefhebbers. Er zijn samenwerkingen met Tele2, Adidas en Rabobank. Dit kan je leren van Top Notch.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Sprekende cijfers

Het is nog niet heel lang geleden dat Top Notch 1 miljoen YouTube abonnees had. En nog recenter bracht het een bericht naar buiten, dat de video’s van Top Notch inmiddels 2 miljard keer bekeken zijn. Andere sprekende cijfers:

  • De kanalen hebben samen meer dan 2.761.921 abonnees;
  • Elke dag komen daar 3330 abonnees bij;
  • 32 procent van de jongeren in Nederland (13-24) is geabonneerd op Top Notch YouTube;
  • 23 procent van de jongeren in Nederland (13-24) is geabonneerd op Noah’s Ark Youtube.

Met andere woorden: wil je als merk Nederlandse jongeren bereiken, dan zijn de YouTube-kanalen van Top Notch en Noah’s Ark een serieuze optie.

Les 1: media werd democratisch

Kees de Koning, oprichter van Top Notch, legt uit hoe het label zo’n groot bereik op Youtube wist te krijgen. “Daar zit geen enkel geniaal plan achter. Het is min of meer uit nood geboren omdat MTV en TMF onze clips niet echt draaiden. Alles altijd online gezet en nu beheren we ineens een aantal kanalen met miljoenen abonnees. Dat is ongehoord, ook voor labels in de rest van de wereld.”

De muziekindustrie en de media-industrie als geheel worden steeds meer democratisch. Dat is ook (en vooral) te danken aan social media, die de macht van MTV en TMF breken. Daarom kan je als dj ook niet zo makkelijk stoppen met social media.

Les 2: content moet geloofwaardig zijn

Vincent Patty (oprichter van Noah’s Ark) legt uit hoe het label ervoor zorgt dat de content geloofwaardig blijft. “Vraag één bij elke vergadering is, is het nep? En als het nep is, dan kan het gewoon niet. Zo simpel is het. (…) Lil’ Kleine met anderhalf miljoen volgers is misschien wel de beste social media expert die er rondloopt in Nederland. Luister naar hem. Het is accepteren dat je te maken hebt met de jeugd – in je team, en als doelgroep. Accepteer, dat hoe zij het vertellen aan jou, de waarheid is. Niet denken dat jij de waarheid hebt en kunt vertellen aan hen. Die houding is essentieel.”

Het doet denken aan Rumag, een ander content-platform dat een gigantische groei doormaakte. Dat lukte door relevant te worden, met leuke content, die volledig gebaseerd is op een duidelijke visie: wij zeggen wat jij denkt, maar niet durft te zeggen. Het is content die herkenbaar en deelbaar is. Kernelementen die zorgen voor verbinding en vergroting in de relatie-economie. Het is belangrijk dat de content van bedrijven en merken geloofwaardig is.

Les 3: ga aan de slag met data

In een eerder interview liet Kees de Koning al weten veel aanvragen te krijgen. Destijds werd er nog veelal op buikgevoel gehandeld. Het buikgevoel van Top Notch moet aangevuld worden met een data-aanpak die zich bewezen heeft.

Door aan de slag te gaan met data, kan je als organisatie namelijk nieuwe verdienmodellen ontwikkelen of bestaande verdienmodellen verbeteren. Dat nieuwe verdienmodel kan natuurlijk een samenwerking met merken als Adidas zijn. Maar misschien hebben de miljoenen Top Notch-volgers wel behoefte aan een studieadvies, betaalbare zorgverzekeringen of sollicitatiecursussen. Organisaties ontdekken dat alleen als ze alles uit hun fan-data halen.

Conclusie

Top Notch ontwikkelt zich tot een reclamebureau en benut op die manier het bereik van de kanalen. Slim, want zo maken de labels de miljoenen volgers ten gelde. Maar de labels kunnen nog meer uit de fan-data halen. Hiervoor biedt het Business Acceleration Framework uitkomst.

Dit helpt het label, maar ook haar artiesten, om data-gestuurd te werken. Ook helpt het raamwerk om meer controle te krijgen op de organisatie en iedereen te laten werken aan vooraf bepaalde, gezamenlijk doelen. Hiermee groeit het bedrijfskapitaal. In de relatie-economie is dat kapitaal maar een ding: de relatie met de potentiële fan of klant.


Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie