Achtergrond: Zo helpt Bandsintown dj’s nieuwe fans bereiken

Geschatte leestijd - 3 minuten

Bandsintown wist maar liefst 50 miljoen muziekfans aan zich te binden. Het is een platform dat een verbinding legt tussen fans en artiesten en een concreet probleem oplost: veertig procent van de concertkaarten wordt niet verkocht, terwijl fans graag beter op de hoogte gehouden worden van concerten. Zo helpt Bandsintown dj’s om (nieuwe) fans te bereiken.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Bereik nieuwe fans

Bandsintown laat fans zoeken naar concerten van hun favoriete artiesten en van die concerten op de hoogte blijven. Het platform maakt ook inzichtelijk welke vergelijkbare artiesten een concert plannen bij jou in de buurt. Zo ontdek je niet alleen meer concerten van je favoriete artiesten, maar leer je mogelijk ook nieuwe artiesten kennen.

Dit zorgt ervoor dat het artiesten niet alleen in staat stelt om concertzalen te vullen. Het zorgt er ook voor dat Bandsintown een platform is waarmee je als artiest mogelijk nieuwe fans kan bereiken.

We leven in de relatie-economie. Dat betekent dat het opbouwen en onderhouden van een relatie met fans en klanten het belangrijkste is. Maar ook het bereiken van nieuwe fans is hiervoor noodzakelijk. Beide zaken gaan een stuk makkelijker als er een platform is waar je ze kan bereiken en informeren. Tegen alle dj’s zou ik willen zeggen: verdiep je in de mogelijkheden van Bandsintown.

50 miljoen fans

Een platform is zo relevant als het bereik dat het biedt. In het geval van Bandsintown lijkt er een specifieke doelgroep te zijn: een groep muziekfans die graag naar concerten gaat. Fabrice Sergent, een van de oprichters, zegt er het volgende over:

We have 37 million fans, and it’s the most desirable audience you can imagine — millennials who are interested in music and like to go out. So we get a very rich CPM [cost per thousand ad impressions]. Because we’re so focused on live music, we think we reach the core fans of an artist. Overall, each month we send 9 million clicks to ticketing companies, and we send 2 million individuals to concerts.

Fabrice Sergent (Bandsintown)

Andere noemenswaardige feiten:

  • Ongeveer de helft van de gebruikers van Bandsintown gaat naar concerten van artiesten die ze eerder niet kenden;
  • 15 data-specialisten maken deze ‘aanraders’ mogelijk;
  • Het is voor artiesten mogelijk om direct contact met fans te hebben via het platform;
  • In 2020 wil het bedrijf 100 miljoen gebruikers hebben;
  • Een tot twee miljoen mensen gaan maandelijks naar een concert dankzij Bandsintown;
  • Zeventig procent van de fans ontdekt shows dankzij Bandsintown;
  • Een artiest als Black Coffee – toen relatief onbekend in NYC – wist een grote zaal (de Terminal 5) uit te verkopen, doordat de core-fans werden gemobiliseerd dankzij big data.

Conclusie

Iets wat we al langer wisten: data vult wel degelijk stadions en concertzalen. Wat daarbij ook helpt: een model dat festivals en artiesten inzichtelijk maakt waar ruimte voor groei ligt. Het is een model dat ook Armin van Buuren hielp om in 2017 de Arena twee keer vol te krijgen. Maar niet alleen dit AARRR-model helpt je op gang, artiesten die hun digitaal vermogen op orde hebben kunnen berekenen hoeveel nieuwe bezoekers zij toevoegen aan een festival. Verdiep je daarom ook in het Business Acceleration Framework.

Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie