Achtergrond: Spotify verandert muziek, wat betekent dat voor artiesten?

spotify streaming

Geschatte leestijd – 2 minuten

Spotify heeft een gigantische invloed op muziek. Hits zijn tegenwoordig korter, het refrein klinkt eerder in een lied en artiesten zijn in grotere mate afhankelijk van afspeellijsten. Hoe bereid je je als artiest voor op deze realiteit?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Streaming verandert muziek

Het FD pakt uit met een artikel waarin de volgende vraag beantwoord wordt: Hoe verandert streaming de popmuziek? Muziek – of althans, hits en popmuziek – verandert op een aantal manieren. Dat zijn:

  • Populaire nummers hebben geen intro;
  • Veel liedjes die scoren op Spotify, duren niet langer dan drie minuten;
  • Refreinen komen vlugger aan bod in een nummer;
  • Sterker nog: veel nummers openen zelfs met het refrein.

Streaming verandert muziekindustrie

Streaming verandert niet alleen de muziek, het verandert ook de manier waarop de muziekindustrie werkt. Jaarlijks verschijnen er bijna vijftien miljoen nummers op Spotify. Daardoor is het lastiger om op te vallen dan voorheen.

Hierdoor zijn artiesten erop gebrand om terecht te komen in afspeellijsten van streaming-platforms. Je zou de macht van deze playlists kunnen vergelijken met de macht die radiostations vroeger hadden. Ook is het aantrekkelijker dan ooit om samen te werken met andere artiesten. Hierdoor komen artiesten namelijk terecht in de ‘Discover Weekly’-lijst van Spotify. Zo bereiken artiesten nog meer (potentiële) fans.

Oplossing: investeer in fan-relatie

Hoe kunnen artiesten zich voorbereiden op een realiteit waarin streaming zo belangrijk is? “Artiesten moeten weer een band opbouwen met hun fans”, aldus Nina June in het FD. Ze raadt artiesten aan zich niet blind te staren op het aantal streams dat artiesten behalen. “Het blijft balanceren, want je moet regelmatig contact met je fans houden. Maar een eigen wereld creëren en het publiek daarin trekken, betekent dat je minder in de vluchtigheid hoeft mee te gaan.”

Hoe je een optimale relatie met je fans opbouwt?


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie