Achtergrond: Boef en Lil’ Kleine benutten fan-relaties

Geschatte leestijd - 3 minuten

Lil’ Kleine lanceert een online opleidingscentrum, de Street University. Boef tekent een deal van 2,5 miljoen euro met Sony. Hoe benutten deze rappers de relaties met hun fans? En wat kunnen andere artiesten van hen leren?

>> Luister hier naar de podcast van Digitaal Vermogen

Street University van Lil’ Kleine

“Ik heb enorm veel bijzondere mensen leren kennen en de meest wijze lessen geleerd van hen die in mijn ogen succesvol zijn. Met mijn Street University wil ik je helpen jouw eigen pad te ontdekken en die te gaan bewandelen. Waar sta je nu in je leven en waar wil je naar toe? Een jaar lang neem ik je mee in dit avontuur, waarna je alle handvatten hebt om je eigen weg te gaan en je dromen waar te maken.” Zo kondigt Jorik Scholten (de echte naam van Kleine) zijn nieuwe initiatief aan op Instagram.

Merk op: Scholten heeft inmiddels 1,7 miljoen volgers verzameld op Instagram. Om deel te nemen aan zijn Street University betalen zijn fans elke maand 50 euro. Daarvoor krijgen ze toegang tot exclusieve content, kunnen ze ideeën pitchen bij de rapper en worden ze lid van een afgeschermde community. In feite lanceert Lil’ Kleine bijna een nieuwe propositie: Fan-as-a-service. Doordat hij een sterke relatie met zijn fan-base heeft opgebouwd, die blijkbaar interesse heeft in de kennis van Lil’ Kleine, is hij in staat om zelfs een nieuw verdienmodel te lanceren. Deze vorm van Business Activatie is een van de vijf doelen van succesvolle organisaties en een van de manieren waarop merken hun business kunnen vergroten.

Boef scoort met Videoland en Sony

Rapper Boef beschikt over 1,4 miljoen volgers op Instagram en bijna 800.000 volgers op YouTube. Dat bereik is ook in geld uit te drukken, blijkt uit zijn meest recente deal met Sony. Hij tekent een deal van 2,5 miljoen euro. Sony verwacht dat de rapper dit bedrag snel terugverdient door streaming-inkomsten te genereren. Hiermee versnelt Boef een van zijn primaire verdienmodellen, namelijk streaming-inkomsten. Maar ook hij start met een nieuw verdienmodel.

Het grote bereik van de rapper zorgt er ook voor dat Boef andere records breekt. De Videoland-docu, waarin de rapper zich opvallend kwetsbaar opstelt, werd in 24 uur de meest bekeken docu van het platform. Doordat Boef zo’n trouwe en fanatieke achterban heeft, weet hij ervoor te zorgen dat zijn content vaker bekeken wordt dan bijvoorbeeld Bizzey of Badr Hari. Rapper Boef begon onlangs in de slipstream van de docu met een platform dat jongeren helpt met persoonlijke groei.

Conclusie en aanbevelingen

Artiesten die een optimale relatie met hun fans nastreven, komen als winnaar uit de bus. Dit maakt het namelijk mogelijk om nieuwe verdienmodellen te lanceren, zoals Lil’ Kleine doet met zijn Street University en Boef startte met persoonlijke coaching over geld, liefde en meer. Met andere woorden: succesvolle artiesten zetten in op het verbeteren van de relatie met hun fans en implementeren nieuwe verdienmodellen.

Foto credit: William Rutten

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie