Achtergrond: Deze strategie helpt labels en artiesten tijdens corona

Geschatte leestijd - 4 minuten

De gevolgen van het coronavirus zijn een flinke bedreiging voor de muziekindustrie. Maar er is een strategie die zich bewezen heeft en artiesten en labels kan helpen tijdens deze moeilijke periode. In dit artikel ontdek je welke vijf doelen, negen stappen en twaalf analyses zich bewezen hebben.

>> Luister hier naar de podcast van Digitaal Vermogen

Gastcollege, succesvolle voorbeelden

Vorig jaar mocht ik een gastcollege geven op de UvA/Amsterdam Business School, waarin ik het had over het versnellen van streaming-inkomsten. De strategie die ik in die sessie besprak, is ook de strategie die Scantraxx en Chickslovefood hebben gebruikt tijdens de corona-periode.

Deze strategie leidde ertoe dat Chickslovefood een groei van maar liefst vijftig procent wisten te laten zien. Scantraxx wist hierdoor meer fans te bereiken en hun artiesten onder de aandacht te brengen, ondanks het gebrek aan promotiemogelijkheden tijdens de coronacrisis.

>> Bekijk hier het college

Strategie nodig voor digitale groei

Een uitdaging waar veel influencers, sporters, artiesten en labels tegenaanlopen, is dat ze wel een flinke fan-base hebben maar nog geen werkend verdienmodel voor deze volgers-schare. Hoe maak je die digitale fan-relatie tengelde? Het antwoord op die vraag vind je in een digitale strategie.

Om een goede digitale strategie op te stellen, is het nodig om het internet-ecosysteem te zien als een business ecosysteem, als een platform. Hierdoor is het mogelijk om nieuwe verdienmodellen te lanceren via sociale netwerken, zodat de relatie met alle partijen in het ecosysteem benut wordt.

Business Acceleration Framework

Het fundament van die digitale strategie is het Business Acceleration Framework, een raamwerk voor groei in het digitale domein. Dit raamwerk zorgt ervoor dat organisaties makkelijker aan gezamenlijke doelen werken, dat er meetbare doelstellingen worden geformuleerd en de voortgang in een helder overzicht te vinden is. Dit raamwerk bestaat vervolgens weer uit drie pilaren:

Vijf doelen

Dj’s en festivals die op tijd de focus verleggen naar deze vijf doelstellingen, hebben voor altijd een voorsprong op hun concurrentie. Doe je dat niet, dan loop je het risico minder fans te bereiken (tegen hogere kosten) dan je concurrentie. Deze vijf doelstellingen zijn:

 • Doel 1: Verhogen van de waarde
 • Doel 2: Verbeteren van de reputatie
 • Doel 3: Vergroten van de efficiëntie
 • Doel 4: Zet in op versnelling
 • Doel 5: Zoek een nieuwe inkomstenstroom

Negen stappen

Er zijn negen stappen die elk label en elke artiest moet zetten. Dat zijn:

1: Snap dat je deel bent van een (business) ecosysteem
2: Ga van analoog naar digitaal
3: Van marketing naar communicatie
4: Omarm een nieuw paradigma
5: Kies voor personalisatie en informatie
6: Hanteer analyses en doe onderzoek
7: Gebruik het conversation prisma
8: 360 benadering
9: de strategie

Deze negen stappen vind je terug in dit artikel.

Twaalf analyses

De volgende twaalf analyses helpen bedrijven hun groeidoelen te meten:

 • Analyse 1: Brand Equity
 • Analyse 2: Digitale Hartslag
 • Analyse 3: Marketingplan
 • Analyse 4: Verkoopcurve
 • Analyse 5: AARRR Funnel
 • Analyse 6: Impressies, Betrokkenheid en Interactie: IPM
 • Analyse 7: Benchmark
 • Analyse 8: Uitgaven over tijd
 • Analyse 9: ARPU
 • Analyse 10: Doelgroep
 • Analyse 11: Retentie
 • Analyse 12: Customer Lifetime Value.

Andere bronnen voor groei

Naast deze vijf doelen, negen stappen en twaalf analyses, zijn er nog twee andere bronnen die groei realiseren. Dat zijn de digitale hartslag en het content impact model. De digitale hartslag behelst het ritme waarin een organisatie of artiest berichten plaatst. Is er geen digitale hartslag, dan zijn je digitale kanalen in feite dood.

Het Content Impact Model omvat de klantreis en de content die daarbij komt kijken. Met dit model worden de prestaties van content meetbaar en is het mogelijk een perspectief te bieden aangaande de relatie die een organisatie heeft met fans en klanten. Zo wordt het mogelijk om digitaal te versnellen en zo een voorsprong te nemen op de concurrentie.

Conclusie

Het is mogelijk om in actie te komen tijdens de coronacrisis en te groeien in het digitale domein. Mits je de juiste strategie hebt. De strategie die in dit artikel gedeeld wordt, helpen artiesten en labels op weg om ook in deze moeilijke tijd meer fans te bereiken en hier een werkend verdienmodel voor te formuleren.

Vragen tijdens deze coronatijd? Stel ze vrijblijvend via de chat rechts onderaan deze site of stuur een app via 06-13520250.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie