Achtergrond: Hybride events hebben de toekomst

Geschatte leestijd - 4 minuten

Tijdens Live On Stage bespreken we de toekomst van de sport-, media- en entertainmentsector. In dit artikel ontdek je hoe Humberto Tan, Maarten Schram (IDEA) en Eline Deijs (RAI Amsterdam) over de toekomst van events denken. Hybride events lijken de toekomst te hebben.

>> Luister hier naar de podcast van Digitaal Vermogen

Fysiek en online events

Een van de bedrijven die duidelijk de dupe is van de coronacrisis, is de Amsterdamse RAI. De director marketing en digital van de RAI Amsterdam, Eline Deijs denkt dat er ruimte is voor fysieke en online events. “Ik geloof erin dat we elkaar fysiek willen blijven ontmoeten. Maar het digitale aspect is hierbij gekomen, zoals digitale meetings en webinars.”

Dat online en fysiek naast elkaar bestaan, heeft impact op de RAI. “Hierdoor versnelt onze digitale transformatie. We richten een studio in, zodat we onze eigen titels op dit vlak kunnen faciliteren. Ik denk namelijk niet dat de event-sector volgend jaar zal groeien.” Met andere woorden: een van de grootste en bekendste event-locaties van Nederland speelt alvast in op een toekomst waarin hybride events de toekomst hebben.

Humberto Tan: digitaal is toevoeging

Humberto Tan, die geïnterviewd wordt bij Live On Stage, vertelt dat hij verwacht dat er meer afspraken digitaal zullen plaatsvinden. “Er vinden steeds meer online events plaats en ik mag een aantal van die events presenteren. Tijdens het begin van deze corona-crisis is dat natuurlijk populair, want we kunnen niet anders. Ik denk dat afspreken via Zoom en online events veel vaker zullen voorkomen.”

Dat online steeds populairder wordt, heeft bijvoorbeeld een praktische reden. “Voor een lezing van een half uur ga je niet meer naar Amerika, maar dat doe je online. Cisco verwachtte acht jaar geleden al dat we meer online zouden gaan vergaderen. Door deze tijd zijn we daar meer aan gewend. Face to face blijft het belangrijkste, maar digitaal is een toevoeging en zal absoluut blijven.”

Impact van corona op events

Maarten Schram, managing director van IDEA (brancheorganisatie van de toonaangevende, onafhankelijke livecommunicatie- en eventbureaus van Nederland), deed onderzoek naar de impact van coronacrisis op de event-sector. In het rapport ‘Impact en Analyse Covid’ wordt duidelijk hoe ingrijpend de impact is van het virus op de event-sector. Schram: “Als je kijkt naar de toekomst van de branche, zien we een paar dingen. Enerzijds is het cruciaal om het hele eco-systeem in stand te houden. Ten tweede heeft de Nederlandse economie events nodig. Als deze branche verdwijnt er een groot exportproduct. Wat te denken van de spin-offs, zoals nationale congressen, taxi bestedingen, hotelovernachtingen?”

“Tegelijkertijd zien we ook iets positiefs gebeuren in de hectiek en negativiteit van deze situatie”, stelt Schram. “Er is veel meer ruimte voor innovatie, ondernemerschap, creativiteit, inventiviteit. Dat zit ook in ons DNA. De anderhalvemeter-protocollen zijn gigantisch beperkend en bieden weinig perspectief, maar we gaan er creatief mee aan de slag. Veel events ontwikkelen zich daarbij naar hybride, digital events. Dat is natuurlijk ook wat de toekomst in petto heeft: digital is here to stay. Dat was al zo, maar onder druk van deze coronacrisis zal dat versnellen. De toekomst van events zal een palet zijn van complete digital events en een hybride variant hiervan.”

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking, dan horen we graag van je. Kijk ook alle afleveringen hieronder terug of via liveonstage.tv

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie