Achtergrond: 5 gratis must-see IDFA-docu’s over technologie

Geschatte leestijd - 3 minuten

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) besloot documentaires online beschikbaar te stellen voor de liefhebbers. Dat is goed nieuws, want deze vijf documentairs over technologie zijn ware must-see’s. Sit back and enjoy!

>> Luister hier naar de podcast van Digitaal Vermogen

Docu’s over social media

“Astronaut.io speurt YouTube af naar video’s met titels als DSC 1234 en IMG 4321. Van al die duizenden filmpjes krijgen we steeds maar een paar seconden te zien. De interactieve collage van filmmateriaal is vermakelijk, maar roept ook vragen op. Wat maakt dat we alles willen registreren? Bestaan we pas als we online zijn? En wie zijn we als we zelfs daar niet gezien worden?” Deze docu zoekt het antwoord op die vraag.

Volgen of gevolgd worden? Online is het een teken van aandacht en interesse. Maar hoe voelt het om één dag een échte volger te hebben, of een échte volger te zijn? Aan jou de keus. Kunstenaar Lauren McCarthy heeft met Follower een service opgezet die je voor enkele uren voorziet van een reallife-volger.” Hoe dat er uitziet? Je ervaart (!) het in de IDFA-docu Follower.

Docu’s over data, internet en AR

Technologie moet ons leven makkelijker maken. Maar lukt dat altijd? “In het manifest Data Will Help Us erkent Jonathan Harris de zegeningen van big data, maar hij wijst ook op de schaduwzijden. Technologische oplossingen roepen vaak nieuwe, menselijke problemen in het leven en verhelpen oude knelpunten niet.”

Hoe ziet de wereld er uitziet zonder internet? “In White Spots VR neemt documentaire-filmmaker en -kunstenaar Bregtje van de Haak ons mee op een verrassende reis; weg uit de ons bekende genetwerkte wereld naar “white spots” waar mensen zonder toegang tot het internet of mobiele ontvangst hun bestaan vormgeven.”

Vastgeroest aan je telefoon? “Ons smartphone-gebruik is soms zo intensief dat het het echte leven overschaduwt. We zitten met ons hoofd in de virtuele wereld en verleren sociaal contact. TendAR laat ons opnieuw kijken naar onze relatie met technologie en de mensen om ons heen.” Extra leuk: het is niet alleen een docu, maar met name een interactieve ervaring; een soort Tamagotchi 2.0.

Nog meer kijken?

Ben je op zoek naar nog meer praktische informatie? Vergeet dan ook niet Live On Stage te kijken, waar ik samen met Igor Beuker en Folkert Tempelman de toekomst van de sport-, live- en entertainment-sector bespreek.

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking, dan horen we graag van je. Kijk ook alle afleveringen hieronder terug of via liveonstage.tv

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie