Hoe AI muziek produceert aan de hand van afbeeldingen

Geschatte leestijd - 4 minuten

Dat de ontwikkelingen rond artificial intelligence en muziekproductie vaart maken, is een understatement. Al eerder schreef ik over ‘zingende AI‘ en ‘AI Mixing‘. Onlangs verscheen er een nieuwe veelbelovende AI-tool voor de muziekindustrie. In dit artikel lees je er meer over.

Riffusion

De naam van de AI-tool is ‘Riffusion’. Het verschil met andere AI-muzieksoftware is dat Riffusion aan de hand van afbeeldingen nieuwe muziek produceert. Om precies te zijn gebruikt de software spectogrammen. Dit zijn afbeeldingen van audio die de verschillende frequenties over een bepaalde tijd weergeven. Hieronder zie je een spectogram die Riffusion heeft gecreëerd.

De tool werkt eigenlijk net als de software van ChatGPT. Door het invullen van een zoekterm, gaat de software aan de slag met het creëren van een audiofragment en bijbehorend spectogram. Echter is Riffusion nog lang niet op het niveau van ChatGPT. Volgens de ontwikkelaars van Riffusion is de tool nu vooral als ‘leuk testmateriaal’ beschikbaar.

(tekst loopt door na afbeelding)

Riffusion Lounge
Voorbeeld van Riffusion

Muziek & AI

Met wat toekomstige aanpassingen kan Riffusion een zeer adequaat hulpmiddel zijn bij het produceren van muziek. Naast deze nieuwe tool zijn er een veelvoud aan andere hulpmiddelen. Neem bijvoorbeeld Lingyin Engine van Tencent Music Entertainment of de Supertone software van HYBE. Deze tools weten een menselijke stem feilloos na te bootsen.

Vooral in Oost-Azië investeren grote techbedrijven in muzikale artificial intelligence. In China scoorde kunstmatige intelligentie al een miljoenenhit met de plaat ‘Today’. Niet alleen in China zijn bedrijven enthousiast over muzikale AI. In Zuid-Korea wordt er ook al gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie tijdens het produceren van muziek.

Conclusie

De ontwikkelingen rondom muziek en AI gaan razendsnel. Ook wordt het aantal bruikbare tools steeds groter. Onderzoek welke software jij kan inzetten tijdens het produceren van muziek. Ben jij benieuwd naar Riffusion, kijk dan hier voor de demo!


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie