Doet AI feilloos Drake en The Weeknd na of kopieert AI hen?

Geschatte leestijd - 5 minuten

Het mag geen geheim heten dat artificial intelligence grote impact heeft op de muziekindustrie. Dat blijkt opnieuw wanneer een muzikant met behulp van AI een liedje maakt waarin drie Amerikaanse topartiesten, waaronder Drake en The Weeknd, te horen zijn. De track ontving al snel veel verschillende reacties. Ook laaide het opnieuw de copyright-discussie op. In dit artikel lees je er meer over.

Ghostwriter’s AI-muziek

De plaat genaamd ‘Heart On My Sleeve’ is gemaakt door een muzikant onder het alias Ghostwriter. Volgens de artiest was het uitbrengen van deze track hard nodig. Dit als protest tegen de muziekindustrie. “Ik was jarenlang een ghostwriter en kreeg bijna niet betaald, zodat grote labels winst konden maken. De toekomst is hier”, laat de artiest weten op zijn TikTok-account.

En op dat platform scoort ‘Heart On My Sleeve’ al snel miljoenen views. Buiten het feit dat de track veel fans wist te enthousiasmeren, is Universal Music Group (UMG) aanzienlijk minder blij. De platenmaatschappij waar Drake en The Weeknd onder contract staan, is al enige tijd bezig met een lobby tegen AI-muziek op streamingdiensten. Korte tijd was ‘Heart On My Sleeve’ te beluisteren op Spotify, maar dat is na een copyright-claim van UMG ingetrokken.

Toekomstmuziek

Hoewel niet iedereen blij is met de opmars van AI in de muziekindustrie, zijn er ook voorstanders. Een noemenswaardig voorbeeld is David Guetta. De Franse DJ/producer heeft AI al enige tijd omarmt. Begin 2023 sprak hij met BBC over zijn toekomstvisie op het gebied van artificial intelligence en muziek. Guetta: “I’m sure the future of music is in AI. For sure. There’s no doubt. But as a tool.”

Ook zijn er al enige tijd ontwikkelingen in Oost-Azië omtrent AI-muziek. Ontwikkelaar van TikTok, ByteDance, investeert al een tijd in de integratie van AI-muziek op het platform. Het Chinese Tencent Music Entertainment (TME), waar ik eerder al over schreef, kan ByteDance helpen bij het opbouwen van een overweldigend aanbod aan AI-gegenereerde muziek waar gebruikers van het platform gebruik van kunnen maken.

Auteursrechten en AI

Er zijn vele uitingen van kunstmatige intelligentie die momenteel beschikbaar zijn, die aan inbreuk op rechten onderhevig zijn . Denk hierbij aan AI-kunstAI-muziek en AI-literatuur. Het gebruik van AI-gegenereerde uitingen kent nog weinig risico. Mauritz Kop, Stanford Law School Fellow in Silicon Valley (VS), bevestigde dit eerder in een artikel op de website van Universiteit Groningen. Dit brengt ons op een aantal vragen rondom rechten.

Kan een AI zelf de rechten verkrijgen over de uiting die het maakt? Nee, in Nederland kan een machine die over AI beschikt geen aanspraak maken op rechten, plichten en capaciteiten, want deze algoritmes hebben geen grondwettelijke rechten.

Wie krijgt dan wel de rechten van AI-kunst? Dat hangt er vanaf: is iets gemaakt door AI’s of is iets gemaakt door een mens met behulp van artificial intelligence? In het eerste geval is er geen auteursrecht te vergeven, omdat het gemaakt is door een AI – er is geen intellectuele creatie van een auteur, dus geen auteursrecht. In het laatste geval wel: er worden creatieve keuzes gemaakt, waardoor er auteursrecht te vergeven is. Die zijn te vergeven aan de auteur of de eigenaar van de kunstmatige intelligentie.

Plagiaat

Plagiaat volgens Wikipedia: het overnemen van stukken, gedachten, redeneringen van anderen en deze laten doorgaan voor eigen werk. Degene die plagiaat pleegt, is plagiator of plagiaris. Degene van wie het werk overgenomen is, wordt aangeduid als geplagieerde.

De schijn dat men het oogmerk heeft werk van een ander voor eigen werk door te laten gaan, neemt men weg door de bron te vermelden en door exact aan te geven wat er uit de bron is overgenomen. In de muziekwereld komen veel beschuldigingen van plagiaat voor. Vaak omdat heel veel liedjes covers (nagespeelde versies van liedjes, red.) zijn van oudere liedjes. Een fenomeen dat sinds de opkomst van de hiphop in de jaren 70 gemeengoed is geworden, is de sample, waarbij fragmenten van een oude muziekopname worden geremixt in een nieuw liedje.

Muzikanten die teren op het gebruik van samples worden vaak beschuldigd van plagiaat, ook al hebben ze de oorspronkelijke artiest hiervoor vaak goed betaald. Hits die het van samples moeten hebben vermelden meestal de oorspronkelijke auteur. Toch worden de originele artiesten bij covers en samples niet altijd vermeld. Neem bijvoorbeeld Rihanna’s Please Don’t Stop the Music dit bevat een passage uit Michael Jackson’s Wanna Be Startin’ Somethin’. Dit wordt niet vermeld wanneer je het liedje hoort of ziet op TikTok, YouTube of radio en televisie.

Grote impact

In het geval van Drake en The Weeknd zal het vermoedelijk niet gaan om inbreuk op auteursrechten. Immers betreft Ghostwriter’s met AI gemaakte liedje een nieuwe tekst en muziek die gecomponeerd en geschreven, al dan niet met behulp van AI. Er wordt geen gebruik van een fragment van een bestaand liedje. Is het dan een cover? Of het simpelweg plagiaat? Het wordt interessant wanneer de beheerders van de rechten en de vertegenwoordigers van de artiesten deze zaak voor een rechter brengen. De tijd zal het leren.

Opnieuw heeft de muziekindustrie te maken met een zeer grote verandering. Ditmaal niet in het distributieproces, maar in het productieproces. Artificial intelligence heeft een grote impact op de hedendaagse muziekindustrie. Dat staat vast. De beschikbare tools worden steeds bruikbaarder. Meerdere grote artiesten omarmen het gebruik van AI binnen het productieproces. Maar zoals altijd kent verandering en vooruitgang ook tegenstanders. Is dit weer een voorbode van wat andere industrieën ook te wachten staat?

Ontdek wat AI voor jouw muziekproductie kan betekenen. Voor alle onderdelen binnen het productieproces is er een handige tool op de markt.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie