Geschatte leestijd - 3 minuten
Voor het eerst in de geschiedenis van de krant, verdient The New York Times meer aan zijn online- dan print-lezers. De Amerikaanse krant maakt haar digitale belofte waar: de digitale transformatie rendeert echt. Ontdek hoe The New York Times dat lukte.
Voorloper in digitaal
Een van kranten die vooroploopt op het gebied van innovatie, is de Amerikaanse krant The New York Times. Zo’n tien jaar geleden lanceerde de krant al digitale abonnementen. Alle andere content kwam achter een betaalmuur. Als je daar niet voor betaalde, zou je alleen het topnieuws zien. Gevolg: het aantal unieke bezoekers daalde van 20 miljoen naar iets meer dan 100.000. Dat is best een pijnlijk resultaat.
De aanhouder wint, zo bleek maar weer eens. Uiteindelijk bleek het digitaliseren van de verdienmodellen namelijk een winnende strategie. De papieren-reclame inkomsten daalden elk jaar, evenals die van de traditionele abonnementen. Door in te zetten op een digitaal verdienmodel, is The New York Times een winstgevende krant geworden.
Bezit maakt plaats voor gebruik
Al een aantal keer schreef ik over de manier waarop digitale content het nieuws-landschap verandert. Een drijvende kracht hierachter blijkt de shift van bezit naar gebruik. In 2011 schreef ik het volgende: “toegang tot digitale content en dienstverlening op internet zijn inmiddels het fundament van toekomstige verdienmodellen voor iedereen die met de exploitatie van content bezig is. Dat betekent voor uitgeverijen dat de verkoop van fysieke producten aan lezers aan belang zal afnemen. De nadruk bij de moderne, digitale lezers, zoals dat inmiddels ook zichtbaar is bij luisteraars van muziek, ligt minder op bezit dan in het tijdperk van het fysieke product.”
De digitale oplages van kranten steeg de afgelopen jaren dan ook flink, ook in Nederland. Het aantal Nederlandse digitale krantenabonnementen steeg tussen 2015 en 2016 met een kwart. Bij de papieren krant is juist een omgekeerde trend te zien. Als we de cijfers van The New York Times, andere Amerikaanse kranten en de Nederlandse kranten in acht nemen, dan is het duidelijk dat papier zijn langste tijd heeft gehad. De nieuwsconsumptie-cijfers van het Reuters Institute for the Study of Journalism laat zien dat dit verschuiving op wereldwijde schaal is: nieuwsconsumptie wordt steeds meer digitaal. Er is geen weg terug. The New York Times speelde hier met succes en op tijd op in.
Nieuwste successen van The New York Times
De laatste cijfers van de New Yorkse krant spreken tot de verbeelding:
- Er zijn inmiddels zo’n zeven miljoen digitale abonnees;
- Voor het eerst verdient de krant meer aan digitale abonnees dan aan print-abonnees;
- Het doel om in 2025 tien miljoen lezers te hebben, komt binnen handbereik te liggen;
- Het laten betalen voor content, noemt de krant nu met terugwerkende kracht ‘een goede gok’;
- Digitale verkopen zouden binnenkort meer kunnen gaan opleveren dan print.
Verder lezen en luisteren
Benieuwd geworden naar het succes van deze krant? Check dan ook het hoofdstuk over The New York Times in mijn boek Digitaal Vermogen.
→ lees hoofdstuk 18 uit Digitaal Vermogen
→ luister hoofdstuk 18 uit Digitaal Vermogen via Spotify
→ luister hoofdstuk 18 via andere kanalen
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!