Achtergrond: 4 programma’s die jouw bedrijf laten groeien in 2021

Geschatte leestijd - 7 minuten

Het Content Impact Model is ontwikkeld door Michiel Schoonhoven (NXTLI) en helpt bedrijven groeien op basis van content. Deze werkmethode valt nog effectiever in te zetten door vier programma’s uit te voeren. Zo kan jouw organisatie, merk of artiest groeien in 2021 – ook (of: juist) tijdens de coronacrisis.

Next Level Impact

Michiel Schoonhoven is expert op het gebied van content marketing. Met jaren aan ervaring weet hij hoe content en digitale kanalen zo ingezet kunnen worden dat er meer fans bereikt kunnen worden, deze fans effectiever bereikt worden of dat ze vaker converteren in betalende fans. In dit artikel deelt hij vier analyses die organisaties met deze doelstellingen helpen.

Met het bureau voor digitale groei, Next Level Impact (NXTLI), helpt Schoonhoven toonaangevende merken in de sport-, media- en entertainmentsector. Denk aan voetballers als Gini Wijnaldum, muzieklabels zoals Scantraxx, foodbloggers als Chickslovefood en andere inspirators zoals brain balance expert Charlotte Labee. Ook B2B-organisaties, zoals architectenkantoren en commercial en jingle producenten, weten inmiddels de weg naar NXTLI te vinden.

Quick Scan geeft inzicht voor groei

“Voor je weet op welk vlak een organisatie zich kan verbeteren, is het nodig om te ontdekken waar een organisatie op dit moment staat. Wat is het vertrekpunt en op welke negen lijnen van het content impact model is er ruimte voor verbetering? Hoe vullen ze de positionering, product en contact met de doelgroep in?”, aldus Schoonhoven.

Zonder de diepte in te gaan, is het nodig om een antwoord op de volgende vragen te formuleren:

  • Wat is je positionering? 
  • Welke doelgroep(en) bedien je?
  • Welke fanreis maakt deze doelgroep?
  • Is er een verhaal dat aanhaakt op de fanreis?
  • Is er een content-strategie die daarop aansluit?
  • Distribueer je content via de kanalen die voor deze doelgroep relevant zijn en hoe doe je dat?
  • Hoe meet je resultaten en stuur je tijdig bij? 

Quick Scan helpt organisaties tijdens coronacrisis

Na deze Quick Scan volgt er een analyse met een specifieke score. Ook volgen hier long wins (verbeteringen op lange termijn) en quick wins (op korte termijn). Zo wordt in een keer duidelijk hoe je de digitale reputatie en verdienmodellen van jouw organisatie kan verbeteren. Je ontdekt dankzij deze analyse waar omzet vandaan komt en kan daardoor makkelijker meer omzet genereren.”

Juist in het corona-tijdperk is deze analyse urgent, stelt Schoonhoven. “Veel organisaties hebben nu een omzet-probleem. Daarom moet ze ontdekken via welke weg ze omzet ophalen in het digitale ecosysteem. Je kan bijvoorbeeld een sterke focus hebben op social media, maar de meeste business uit nieuwsbrieven halen. Dan is het zonde als je daar geen gedegen strategie voor hebt. Een goede analyse wijst je op deze mogelijkheden tot groei. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld van de potentie van zo’n Quick Scan.”

Benchmark schept helderheid in prestaties

Wie zich richt op de prestaties op de sociale kanalen, weet hoe verleidelijk het is om likes, retweets en shares te turven. “Je kan nog zoveel likes hebben, zonder goede benchmark-analyse, zegt dat nog niets. Hoe presteer jij ten opzichte van de top tien of top honderd van jouw sector in het digitale ecosysteem? Uiteindelijk strijd je met deze partijen om de aandacht van jullie doelgroep, dus wil je deze strijd winnen.”

“Wil je stijgen van top twintig naar de top drie? Dan is het nodig om meer content en misschien ook wel andere content te publiceren. De benchmark-analyse fungeert dan ook als trigger; het brengt organisaties in actie om echt serieus met content aan de slag te gaan. Dit inzicht brengt actie teweeg, want het maakt de competitie zichtbaar.”

Direction programma geeft richting

Nadat een bedrijf de Quick Scan heeft uitgevoerd, is het nodig om een Direction programma te doorlopen. “Hierin wordt een digitaal strategisch fundament voor de toekomst ontwikkeld om deze vervolgens te gaan implementeren. Door bijvoorbeeld te snel op alleen de content distributie (bijv. social media posts) te focussen, mis je een fundament en focus om de juiste doelen te realiseren bij de juiste doelgroep.”

In honderd dagen, zo’n drie maanden, legt NXTLI een fundament voor de content strategie. “Tegelijkertijd worden de quick wins uit de Quick Scan gerealiseerd. Zo leg je niet alleen een strategisch fundament neer, maar realiseer je meteen snelle groei. De negen onderdelen van het Content Impact Model zorgen ervoor dat er een digitale content strategie te realiseren valt die ervoor zorgt dat er voor elke fase van de fanreis relevante content op de juiste kanalen komt, resultaten goed gemeten worden en er tijdig bijgestuurd kan worden.”

Expertise en focus voor goede content

Schoonhoven benadrukt dat een goed Direction programma altijd samen ontstaat. “Wij zijn geen expert in elke sector, dus daarom moeten we samen ontdekken voor welke doelgroep of specifiek industrie we content gaan maken. Hoe ziet het koop- of aanbestedingsproces eruit? Door je te verplaatsen in de doelgroep, ontstaat een beeld van het besluitvormingsproces en de buyer persona. Als de doelgroep goed in beeld is, valt daar een fanreis voor te ontwikkelen. Daaruit volgen content creatie, content distributie, meten en bijsturen.”

De content expert raadt bedrijven aan om niet meteen zichtbare resultaten, zoals content distributie, na te streven. “Maak een content strategie, alloceer daar een team voor en schakel daarna pas over naar de uitvoering van het plan. Het is zonde om content te maken voor kanalen die niet relevant zijn voor een doelgroep. Juist nu, tijdens deze coronacrisis, is het nodig om je marketingteam te laten renderen. Dat lukt alleen maar met een gedegen strategie. Wie meer mensen meekrijgt in een content team en de gehele organisatie, realiseert ook een ander effect. De kans is namelijk groter dat meer mensen hun sociale media inzetten en hun trots voor het bedrijf uitdragen online.”

Reputation programma zorgt voor topprestaties

Het Reputation programma heeft maar één doel: zorgen dat een bedrijf, artiest, sporter of merk in de top mee kan draaien. “Hoe ga ik mijn merkwaarde verhogen? Hoe kan ik mijn online reputatie optimaliseren? De doelstelling en aanpak kan verschillen: een e-commerce bedrijf heeft bijvoorbeeld een andere ambitie dan bijvoorbeeld een artiest of topsporter.”

Essentieel hierbij is het opbouwen van fanrelaties en manieren bedenken hoe deze te gelde gemaakt kunnen worden. “Een sporter die bijvoorbeeld een afspeellijst op Spotify maakt, wordt voor labels interessant. Hierdoor vallen er nieuwe partnerschappen te realiseren. Ook als klein kanaal kan je een slag slaan, zolang je maar relevante content uitbrengt en een ritme hebt in het publiceren van deze content. Bedrijven zoeken actief naar bedrijven met een bereik; om met ze samen te werken, over te nemen of elkaars diensten of producten aan te bieden.” 

Online reputatie juist nu belangrijk

Een goede reputatie kan op een aantal businessmodellen aansluiten, stelt Schoonhoven, waardoor het belangrijker is dan ooit. “Allereerst kan het je eigen businessmodellen aanjagen. ChicksLoveFood hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om zelf boeken uit te geven en lidmaatschappen aan te bieden. Door regelmatig content uit te geven, gaan deze e-commerce kanalen vliegen. Doordat het ook samenwerkingen met adverteerders of zelfs concurrenten mogelijk maakt, maakt een goede online reputatie ook nieuwe verdienmodellen mogelijk.”

Gedisciplineerd, gestructureerd en regelmatig relevante content uitgeven is belangrijker dan ooit. “Zo blijf je namelijk top of mind bij je doelgroep. Er is steeds meer content, dus de strijd om aandacht is steeds heftiger. Daarom is het belangrijker dan ooit om betrokkenheid en engagement te realiseren, want dat leidt tot businesskansen. Daarbij zorgt relevante content voor vertrouwen; iets dat steeds belangrijker is sinds de coronacrisis.”

Optimize programma zorgt voor continue versnelling

Wie wel eens een plan heeft uitgevoerd, weet hoe belangrijk het is om continu de strategie te evalueren. “Hetzelfde geldt voor de reputatie. Door continue aan alle knoppen te draaien, ontdek je waar kansen voor groei liggen. Ontdek of je meer bezoekers kan trekken, of je site meer kwalitatief bezoek kan krijgen en of dat tot meer conversies kan leiden. Kanalen als social media en Google zijn belangrijk, zodat je ziet wie er converteert naar geïdentificeerde fan. Door relevante content, zoals ebooks, uit te geven, vallen meer klantprofielen te identificeren.”

Bedrijven die nog effectiever hun commerciële kant willen sturen, dienen daarvoor een focus op data en technologie te hebben. “Meet de prestaties van kanalen door links te tracken. Zo worden heldere en nuttige rapportages mogelijk. Zo komt ook de volgende fase van digitale content volwassenheid in zicht.” Daarnaast is het nodig om een oog te hebben en houden voor innovaties. “Dat is het leuke aan dit vak: er komen telkens nieuwe distributievormen en -kanalen, nieuwe technologieën als VR en AR en nieuwe platforms. Deze innovaties zijn belangrijk, want ze maken het mogelijk om op te vallen. Dat is belangrijker dan ooit in de aandachtseconomie. Wie continu innoveert, blijft optimaliseren en kan uiteindelijk een-op-een-communicatie met fans mogelijk maken. Innoveer je niet, dan groeit je online reputatie niet. Je laat mogelijk omzet liggen of maakt onnodige kosten. In de coronacrisis is dat urgenter dan ooit, want het kan het verschil tussen winst en verlies betekenen.”

Tot slot

Wil je meer weten over de oplossingen van NXTLI? Bezoek dan de website voor meer informatie.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie