HEMA verdient niet genoeg aan de fan-relatie – dit is waarom

Geschatte leestijd - 4 minuten

Slimme merken zorgen ervoor dat ze een optimale relatie met hun fans opbouwen. Sommige merken hebben wel fans, maar verdienen er niet voldoende aan, zoals HEMA. Hoe dat komt? Dat lees je hier.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Fan-strategie voor fan-relatie

Auteur, communicatie-experts en docent Wil Michels schreef een boek met de titel ‘fanstrategie’. In een interview met Candid News vertelt hij over het belang van de relatie met fans:

“De kern van het fan-zijn heeft te maken met relatie, identificatie en emotie. Fans zijn de multiplier voor jouw social media als merk. Ik werk bij Fontys Hogeschool en daar doet een meisje de promotie van een nieuwe hamburgertent. Dan gaat het er natuurlijk om dat je fans krijgt die het allemaal een beetje gaan aanprijzen in de omgeving van Tilburg…”

Wil Michels – fanstrategie tijdens candid news

Kan elk merk fans krijgen? Daar lijkt het wel op:

“Kijk maar naar het verschil tussen Coolblue en Zalando. Coolblue toont veel emotie en dus hebben ze fans; leuke teksten op de dozen en filmpjes met de directeur. Kijk eens wat M&M’s doet door van die snoepjes echte characters te maken waardoor ze zelfs een eigen fanshop hebben in New York. Als je fans van gekleurde snoepjes kan maken dan lukt dat met alles.”

Wil Michels – fanstrategie tijdens candid news

Uitzondering op de regel

Gelukkig bedenkt Michels ook uitzonderingen op zijn regel dat winnende merken een goede fan-strategie hebben. Dat maakt zijn theorie geloofwaardiger, want het maakt het mogelijk de theorie te falsificeren. Een regel zonder uitzonderingen lijkt al snel op een dogma. Zo stelt hij het volgende:

“In de managementboekenwereld is het gebruikelijk om een theorie te lanceren en dan heel veel voorbeelden erbij te zoeken die de theorie onderstrepen. Maar ik vind het wel verfrissend om er een te zoeken waar het niet werkt. Dat vind ik een beetje bij HEMA, daar hebben ze behoorlijk wat fans, maar tegelijk valt de omzet tegen.”

Wil Michels – fanstrategie tijdens candid news

Raamwerk voor fan-strategie

Dat een merk met veel fans niet per se winstgevend hoeft te zijn, is iets wat ik regelmatig tegenkom in de praktijk. Dat komt omdat het niet alleen gaat om zoveel mogelijk fan-relaties, maar om zoveel mogelijk optimale fan-relaties. Met andere woorden: het is nodig om een manier te bedenken hoe de relatie met fans te gelde gemaakt kan worden. Door effectieve marketing te voeren en zo huidige verdienmodellen te versnellen. Maar ook door te ontdekken waar fans nog meer op zitten te wachten en daar nieuwe verdienmodellen voor te ontwikkelen.

Gelukkig is er een raamwerk dat bedrijven hiermee helpt. Het Business Acceleration Framework. Dit raamwerk helpt organisaties sturen op groei, gezamenlijk aan doelen werken en brengt bedrijven, merken en artiesten in een stroomversnelling. De volgende drie artikelen helpen je op weg, als je ook met dit beproefde raamwerk aan de slag wil.

Wil je starten met jouw digitale transformatie? Bekijk hier de snel-start-gids


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie