Sywert word een ethische hacker en red je reputatie

Geschatte leestijd - 4 minuten

Er is veel geschreven over Sywert van Lienden, die zo’n negen miljoen euro verdiende aan het verkopen van mondkapjes aan de Nederlandse overheid. Hij liet zien dat ‘het systeem’ kapot was. Als hij zich ontpopt tot ethische hacker van de overheid, redt hij mogelijk zijn reputatie.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Negen miljoen

Tijdens de coronaperiode was Van Lienden niet weg te slaan van de Nederlandse TV. Hij bekritiseerde het overheidsbeleid rondom de corona-crisis, aangezien we te maken zouden krijgen met een tekort aan mondkapjes. Van Lienden zou de import van mondkapjes wel kunnen verzorgen en zou dat ‘om niets’ (zonder winstoogmerk) doen.

Wat daarop volgde is inmiddels wel bekend. De jonge opiniemaker bleek wel verdiend te hebben aan de mondkapjeshandel – en niet zo weinig ook. Ruim negen miljoen euro bleef er hangen aan zijn strijkstok, een vermogen dat hij inmiddels in een fonds ‘met een maatschappelijke missie’ gestoken zou hebben. Of en wanneer dat geld naar een goed doel gaat – en waarom hij zijn beloning niet terugstort, zoals prinses Amalia recent wel deed – is een groot vraagteken.

Lek in het systeem

Hoe makkelijk het ook is om in te hakken op drie opportunistische ondernemers, die in corona ook een kans zagen om geld te verdienen, is het misschien verstandiger om het systeem onder de loep te nemen. Waarom kan een jonge ambtenaar een flinke deal binnenslepen bij de overheid, zonder relevante ervaring? Hoe zit het met de checks and balances? Wie voert er controle uit over deze miljoenen?

Het zijn vragen die steeds vaker gesteld worden. De komende jaren zal er vast veelvuldig onderzoek gedaan worden naar de corona-aanpak van de overheid. Eén ding lijkt helder: het is mogelijk om niet-werkende mondkapjes voor miljoenen te verkopen aan onze overheid. Het systeem lijkt lek.

Ethische hacker

Net zoals een firewall een computersysteem van een bedrijf moet beschermen tegen inbrekers, zijn er regels op ministeries om misstanden als bij Van Lienden te voorkomen. Als ‘hacker’ heeft ‘ie het lek in de firewall van onze overheid gevonden en een truc met succes bedacht en uitgevoerd. Van Lienden jokte dat hij niets verdiende aan deze mondkapjesdeal – maar belangrijker: hij kon jokken.

Hackers die een systeem van de overheid hacken, besluiten soms om daarna in dienst te treden als ‘ethische hackers’. Dat zijn hackers die actief op zoek gaan naar lekken in het systeem, om te voorkomen dat er nog meer misstanden plaatsvinden. Zou dat niet een mooie carrièrestap zijn voor Van Lienden? De negen miljoen terugstorten en je werkzame leven wijden aan het opspeuren van manieren hoe individuen zich kunnen verrijken met belastinggeld, zonder te hoeven leveren? Dan verwelkomt Nederland hem vast weer bij de talkshows waar hij zo graag aanschuift.  


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie