PR zorgt voor meer fan-relaties

Geschatte leestijd - 4 minuten

Hoe zorg je voor nieuwe fan-relaties? Door middel van earned media. Het is een van de manieren om het Digitaal Vermogen van bedrijven te vergroten. In dit interview leg ik uit hoe PR je bedrijf meer waard kan maken.

AARRR model

AARRR-funnel fan-relatie

Allereerst: hoe doorlopen nieuwe fans de klantreis? Het AARRR-model van Dave Mcclure geeft je hier inzicht in. De vijf metrics slaan op de verschillende fases die een klant doormaakt. Deze metrics geven antwoord op onderstaande vragen:

  • Acquisition (Acquisitie) — Hoe vinden klanten de digitale kanalen van een merk of bedrijf?
  • Activation (Activatie) — Hebben klanten een positieve eerste ervaring en zijn ze bereid iets voor het merk of bedrijf te doen?
  • Retention (Retentie) — Komen klanten terug op de digitale kanalen of bij een verdienmodel?
  • Revenue (Inkomsten) — Vanuit welk deel van de customer journey wordt er geld verdiend?
  • Referral (Doorverwijzing) — Verwijzen klanten andere klanten binnen de kanalen door?

Deze funnel werkt als volgt. Bij elk ‘stapje’ dat iemand naar beneden zet, is er een risico dat hij of zij afhaakt. Immers: niet iedereen die van jouw bedrijf hoort, wordt uiteindelijk klant en niet elke klant tipt jouw bedrijf bij andere potentiële klanten. Hoe meer bedrijven inzetten op het vullen van de ‘bovenkant’ van de funnel, hoe groter de kans is dat het Digitaal Vermogen groeit. De Digitaal Vermogen funnel laat zich op onderstaande manier weergeven.

In de praktijk komt een funnel er op deze manier uit te zien en kan de exacte positie in het ecosysteem worden bepaald en kun je daaruit de voorspelling van de omzet en de waarde van een organisatie maken. Dit specifiek voorbeeld betreft een platenlabel. Maar werkt ook voor dj’s., voetballers en schrijvers.

Publiciteit zorgt voor hogere bedrijfswaarde

Hoe zorgen organisaties ervoor dat de funnel gevuld is met nieuwe fans en klanten? Door in te zetten op owned, earned en paid content. Je begeeft je nu op mijn owned kanalen: dit blog beheer ik zelf en zorgt ervoor dat we elkaar leren kennen. Als ik zou adverteren om ervoor te zorgen dat je op deze blog zou komen, bijvoorbeeld met Google Ads of in een vakblad, dan zouden we dat paid noemen. Een van de andere kanalen die bijdraagt aan nieuwe verbindingen, is earned content. Door relevante content uit te geven, kunnen organisaties opvallen in onafhankelijke nieuwsmedia. Rondom ons corona-onderzoek hebben we veel ingezet op earned en PR-content, wat leidde tot publicaties bij diverse media. 

PR kan de verkoop bevorderen. Het kan de groei van je bedrijf versnellen. En daarmee het bedrijf meer waard maken. Tenminste, als je het goed aanpakt. Ik probeer de macht, kracht en potentie van bedrijven te verbeteren en ze zo alles uit hun business te laten halen. PR kan daarin een rol spelen. In dit interview met Aaron Mirck van Presscloud leg ik uit hoe ik dat doe.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie