Achtergrond: Helpt Spotify artiesten met directe fan-relatie?

Geschatte leestijd – 3 minuten

Het gerucht ging een tijd geleden dat Spotify zou overwegen om concertkaartjes te gaan verkopen en artiesten zou willen helpen met data-inzichten. Hoopt het streaming platform op deze manier artiesten te helpen om alles uit hun fan-relatie te halen?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Concertkaartjes via Spotify

IT-platform Tweakers schreef een tijdje geleden dat Spotify zou gaan helpen om concertkaartjes te gaan verkopen, waarbij opgemerkt moet worden dat het streamingplatform de geruchten niet ontkend of bevestigd heeft. “Daarbij wil het artiesten wijzen op plekken waar ze populair zijn om zo te suggereren waar ze zouden kunnen optreden. Ook gaat het om virtuele evenementen. Met de stap zou Spotify de relatie met artiesten willen verbeteren.”

Onverdeeld enthousiast is men nog niet op Tweakers: “Nog meer revenu stromen die langs Spotify gaan (en blijven plakken) voordat ze bij de artiesten terecht komen. Wolf in schaapskleren”, zo luidt de eerste comment. Snijdt deze kritiek hout?

Data is essentieel voor artiesten

Allereerst: het zou lovenswaardig zijn als artiesten betere of rijkere data-inzichten zouden krijgen via Spotify. Op die manier wordt het mogelijk om betere beslissingen te maken, onder meer waar (virtuele) concerten georganiseerd zouden moeten worden. Het zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van onderbuikgevoelens, maar kan sturen op zekerheden. Data maakt in dat opzicht het verschil.

“De muziekstreamingdienst wil de data van gebruikers inzetten om artiesten erop te wijzen waar ze populair zijn en waar een optreden dus wellicht veel zin zou hebben”, meldt Tweakers. De fysieke locatie van fans is een mooi startpunt, maar zijn er ook andere data-inzichten uit Spotify waar artiesten iets aan hebben? En hoe verhoudt dat zich tot de behoefte aan privacy die veel (muziek)consumenten hebben?

Primaire verdienmodel

Als Spotify artiesten helpt met het genereren van meer of effectievere inkomsten vanuit optredens, is dat ongetwijfeld positief voor veel artiesten. Echter, het is de vraag of dat hetgeen is wat het verschil maakt voor artiesten. Het primaire verdienmodel van muzikanten, dj’s en bands is namelijk streaming. Streaming is de manier hoe ze de relatie met hun fans opbouwen en in stand houden.

Voor dat primaire verdienmodel zijn artiesten nog altijd afhankelijk van externe platforms zoals Spotify. In dat opzicht doet Spotify een aardige geste. We zijn benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie