Achtergrond: Renew the Book is de toekomst van het boek digitaal?

Geschatte leestijd - 4 minuten

Nederland leest steeds minder. Maar er gloort hoop. Tenminste, als het boekenvak met z’n tijd meegaat. Is de toekomst van het boek digitaal? Innovatieprijs Renew the Book probeert een zetje in de goede richting geven.

Renew the Book: innovatieprijs voor boeken

Nederlanders willen heus wel lezen, ondanks dat elke generatie minder leest dan de voorgaande generatie. “Op de bank ploffen en Netflix aanzetten kost geen moeite, dat is makkelijk. Ik kan het jongeren, mensen, echt niet kwalijk nemen”, vertelt Martin Voigt, binnen de Groep Algemene Uitgevers verantwoordelijk voor Renew the Book, aan Het Parool. Renew the Book is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan innovaties in het boekenvak. Doel: zorgen dat lezen leuker, makkelijker, toegankelijker en digitaler kan worden. Een beetje meer zoals Netflix, dus.  

Op dinsdag 30 maart werd bekend welke innovatie er dit jaar met de hoofdprijs vandoor gaat. Deze drie initiatieven stonden op de shortlist voor Renew the Book:

  • Immer, ingezonden door Niels ’t Hooft’, is een app die lezen op telefoons en tablets veel prettiger maakt dan normale e-books. Immer gebruikt de mogelijkheden van digitale apparaten en put inspiratie uit onder meer games, gedragspsychologie en machine learning.
  • Puck de chatbot, ingezonden door Studio Winegum, helpt lezers met het ontdekken van nieuwe boeken en auteurs. Een boek dat helemaal past bij hun persoonlijkheid, smaak en moment. Is dit de intrede van chatbots in het boekenvak?
  • Scrollbook, ingezonden door Joop Akerboom, is een platform waarin een voorproefje van een boek is vormgegeven in stijl van de content. Visualisaties nemen de ogen mee en vergroten de leeservaring. Zo ontstaat er eigenlijk een soort trailer voor boeken.

Vanuit Pakhuis De Zwijger maakte Renew the Book (via een livestream) bekend dat Immer de winnaar van deze editie is. Wat zouden uitgevers, maar ook schrijvers, moeten doen om verder te digitaliseren. Ik schreef vijf artikelen die kunnen helpen.

5 artikelen voor uitgevers die willen digitaliseren

Mijn stellige overtuiging is al langer dat het boekenvak moet digitaliseren. Ik schrijf al tien jaar over ‘het nieuwe uitgeven’ en de veranderende rol van de auteur in een steeds meer digitale wereld. Vandaag de dag zijn auteurs platformen geworden en hebben uitgevers een andere rol. Ik heb een aantal must-reads voor schrijvers en uitgevers op een rij gezet die de moeite waard zijn. Doe er als uitgever, schrijver of vernieuwer je voordeel mee.

“Collega’s, uitgevers, boekverkopers, literatuurliefhebbers, wen er maar aan: een deel van de bestaande boekwinkels is eenzelfde lot beschoren als platenwinkels, videotheken en reisbureaus. Over een paar jaar zijn er in grote steden nog een paar Bruna’s en AKO’s, waar je terecht kunt voor een boek uit de bestseller-top tien, paperclips en Staatsloten. En in grote steden zullen er enkele onafhankelijke boekwinkel blijven bestaan, bemand door apostelen van de literatuur. Winkels met een hoge gunfactor en een onomstotelijke toegevoegde waarde op internetsites. Voor een beperkte groep literatuurliefhebbers.’

KLUUN IN DE VOLKSKRANT 2014

“Auteurs die aan hun merkwaarde werken, die – in marketingtermen – een community bouwen, hebben een stap voor op de rest. Denk aan Paulien Cornelisse. Zij geeft haar werk zelf uit en houdt er dus meer aan over. Dat kan ze doen omdat ze zelf een merk is.” 

JURRIAAN RAMMELOO, PROGRAMMALEIDER BIJ KVB BOEKWERK

“Ik denk ook dat er nog veel meer met contentmarketing kan gebeuren, denk bijvoorbeeld aan kleine previews van hoofdstukken, audio of visueel. Hoe leuk zou het zijn als je tips krijgt voor een nieuw boek, van een schrijver die voorleest in een audiogram op Instagram? Ook de omslag naar podcasts zou gemaakt kunnen worden, want dat geeft inzicht in je lezers. Zo kan je lezers direct benaderen. Maar je kan ook kan je zien welke hoofdstukken mensen leuk vinden, of waar ze juist afhaken.”

SANNE KANIS OP DIGITAAL VERMOGEN 2020

“We ontdekten dat er meer sturing en beleid nodig was. We hebben schema’s gemaakt en ontwikkelingen gemonitord. Dat was heel nieuw voor ons, maar we zagen meteen in waarom dat nuttig was. Als je data goed bijhoudt, kan je zien wat je volgende content moet worden. Zo kan je adverteerders uitleggen hoe je een campagne wil insteken. Je weet wat je volgers interesseert. Daardoor hoef je niet meer alles op gevoel te doen. Zowel financieel als op het gebied van content-data, geven deze inzichten ons overzicht en rust.”

CHICKSLOVEFOOD OP DIGITAAL VERMOGEN 2020

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie