De Nachtwacht verkrijgbaar in duizend stukken als NFT

Geschatte leestijd - 4 minuten

Misschien wel het bekendste Nederlandse schilderij, de Nachtwacht van Rembrandt uit het Rijksmuseum, is digitaal opgedeeld in achtduizend stukjes. Elk klein blokje uit het kunstwerk is gedigitaliseerd en verwerkt tot een NFT. Het is een nieuw voorbeeld van kunstenaars en culturele instellingen die in NFT’s een verdienmodel zien. In dit artikel lees je er meer over.

Rembrandt en NFT

De duizenden stukjes van de Nachtwacht worden verkocht door de Rembrandt Heritage Foundation. Kopers mogen een prijs verwachten tussen 0,15 en 0,20 Etherium. Omgerekend zal het gaan om 230 tot 315 euro. De opbrengsten van de verkoop van de digitale Nachtwacht gaan direct naar de ‘bouw’ van een virtueel museum waarin alle meesterwerken van de kunstschilder te bewonderen zijn.

De NFT geeft de kopers toegang tot het digitale MetaRembrandt Museum. Overigens blijkt dat je bij aanschaf van een stukje Nachtwacht niet kan bepalen welk deel je krijgt. Dat gaat geheel willekeurig en dat is niet zonder reden. Zo verdeelt de organisatie de kans op een zeldzaam stuk zo eerlijk onder de kopers.

Kunst en NFT

Dat kunst steeds vaker als NFT wordt uitgegeven, mag geen nieuws meer heten. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarin kunst ook digitaal van enorme waarde is. Kijk bijvoorbeeld naar de grote populariteit rondom Bored Ape Yacht Club. Elke aap is een automatisch en uniek gegenereerd kunstwerk. Interesse in een verveelde primaat? Deze NFT’s gingen over de toonbank voor een bedrag van 400 duizend euro.

Verder is de Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, beter bekend als Beeple, een goed voorbeeld voor kunstenaars die zijn kunst wist te digitaliseren. Hij verkocht zijn werk voor een enorm bedrag van 58 miljoen euro. Dit deed hij via een traditioneel veilinghuis, Christies.

Conclusie

Met de opkomst van NFT’s is het voor kunstenaars mogelijk om ook digitaal een verdienmodel te ontwikkelen van hun werk. Niet alleen voor Rembrandt dus. Gebruik de vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft en speel daar door middel van je werk slim op in. Ook NFT’s zijn onderhevig aan de wetten van de relatie-economie. Zorg dus dat je je hier in verdiept.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie