De mega-rechtszaak omtrent AI-auteursrecht

Geschatte leestijd - 4 minuten

Microsoft, Github en OpenAI staan voor een flinke rechtszaak, die kan oplopen tot 9 miljard dollar aan claims. Het is de eerste rechtszaak op het gebied van auteursrecht en kunstmatige intelligentie. Een AI-tool van de drie eerdergenoemde bedrijven zou op een onrechtmatige manier code verzamelen. In dit artikel lees je meer over de AI en copyright-rechtszaak.

Copilot

Volgens de aanklagers, onder leiding van programmeur Matthew Butterick, is de tool Copilot de boosdoener. Deze AI-software helpt programmeurs bij het coding-proces door stukjes bestaande code aan te bevelen of te completeren. Dit doet de software door een selectie te maken uit miljoenen stukjes code. Zelfs als deze code door mensen is gemaakt.

Dat de code die AI aanraadt door mensen is gemaakt, is waar Microsoft, Github en OpenAI met hun tool de mist in zouden gaan. Volgens Butterick zou Copilot die stukjes code onrechtmatig gebruiken: “Copilot ignores, violates, and removes the licenses offered by thousands – possibly millions – of software developers, thereby accomplishing software piracy on an unprecedented scale”. Github zegt in de toekomst Copilot te blijven ontwikkelen zodat dit soort gevallen niet meer voorkomen.

AI en auteursrecht

Voor nu lijkt deze juridische strijd over AI-auteursrecht een unicum. Zo’n rechtszaak over AI en copyright is vrij bijzonder, gezien de vele uitingen van kunstmatige intelligentie die momenteel beschikbaar zijn. Denk hierbij aan AI-kunst, AI-muziek en AI-literatuur. Dat zijn immers drie kunstvormen die gevoelig zijn voor inbreuk op auteursrechten. Toch kent het gebruik van AI-gegenereerde uitingen weinig risico. Mauritz Kop, Stanford Law School Fellow in Silicon Valley (VS), bevestigt dit in een artikel op de website van Universiteit Groningen.

Kan een AI zelf de rechten verkrijgen over de uiting die het maakt? Nee, in Nederland kan een machine die over AI beschikt geen aanspraak maken op rechten, plichten en capaciteiten, want deze algoritmes hebben geen grondwettelijke rechten.

Wie krijgt dan wel de rechten van AI-kunst? Dat hangt er vanaf: is iets gemaakt door AI’s of is iets gemaakt door een mens met behulp van artificial intelligence? In het eerste geval is er geen auteursrecht te vergeven, omdat het gemaakt is door een AI – er is geen intellectuele creatie van een auteur, dus geen auteursrecht. In het laatste geval wel: er worden creatieve keuzes gemaakt, waardoor er auteursrecht te vergeven is. Die zijn te vergeven aan de auteur of de eigenaar van de kunstmatige intelligentie.

Conclusie

Momenteel hoeven bedrijven zich nog geen zorgen te maken over de inbreuk van artificial intelligence op het auteursrecht. Dit is het geval zolang creatieve of praktische keuzes door de kunstmatige intelligentie zijn verzonnen en uitgevoerd. Gebruik AI op de juiste manier en benut alle voordelen die deze technologie creëert.


Meer artikelen over AI


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie