Achtergrond: Oplossing voor Big Tech? Een mailinglijst!

Geschatte leestijd - 4 minuten

Meta (Facebook) en Google liggen steeds vaker onder vuur. Hoe ethisch is het nog om te adverteren bij deze bedrijven? Gelukkig is er een oplossing die even ‘ouderwets’, eenvoudig als effectief is. Dat is de mailinglijst.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

De macht van Big Tech

Big Tech, zoals onder meer Meta, Amazon en Google genoemd worden, wordt kritisch gevolgd door het VPRO-platform ‘De slag om het internet’. Dit programma werpt de volgende vraag op: “Nu er steeds meer bekend wordt over de macht van de tech-giganten, moeten we ons allemaal afvragen hoe ethisch het nog is om mensen te willen bereiken via platforms als Facebook. Kan je de wereld nog verbeteren zonder verbruik van digitale data? Of hebben we hun platformen simpelweg nodig?”

Wat is ook alweer het probleem met Big Tech? Social media zijn zo ontworpen dat we er zoveel mogelijk tijd aan besteden, tot we uiteindelijk verslaafd raken aan deze platforms. Nepnieuws op social media verspreidt zich zes keer sneller dan betrouwbaar nieuws. Je kent deze thema’s misschien wel uit de Netflix-film The Social Dilemma. Ook voor adverteerders is er minder rooskleurig nieuws: Facebook en Google hebben bijna de hele online advertentiemarkt in handen, wat tot illegale afspraken tussen die twee leidde, en het is de vraag of ze hun beloftes over bereik en impact altijd waar kunnen maken.

(tekst loopt door na video)

De remedie: een ouderwetse mailinglijst

De slag om het internet gaat opzoek naar een oplossing voor adverteren via Facebook en Google, in een interview met Jeroen Aerts. Hij is ‘digital organiser’ bij de FNV en probeert het minimumloon te laten stijgen naar 14 euro via online campagnes. De uitzending is een aanrader voor wie geïnteresseerd is in een kritische en realistische blik op social media.

(tekst loopt door na video)

Het dilemma waar Aerts en de FNV voor staan, is iets wat elk merk herkent. Waarom zou je via Facebook, Instagram of Google je eigen fans moeten bereiken? Aerts oppert een simpele oplossing: bouw een mailinglijst op. Vraag geïnteresseerden of ze het oké vinden om voortaan mails te ontvangen, zodat je voortaan direct contact met ze kan hebben. Handig, goedkoper, ethischer. Het sluit ook aan bij mijn theorie over het opbouwen en optimaliseren van fan-relaties, wat ik als belangrijkste goed bestempel in onze huidige tijd.

Een optimale relatie met fans is namelijk een directe relatie, waarbij je onafhankelijk van andere platforms met elkaar contact hebt. Slimme innovaties, zoals Fangage, bieden daarbij ook uitkomst. Wie minder afhankelijk wil zijn van Big Tech, doet er dus goed aan een betere fan-relatie te realiseren. Dat doe je door te innoveren, maar ook door een ouderwetse mailinglijst aan te leggen. Zo simpel kan het gelukkig zijn.

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie