Achtergrond: Zo gebruiken Nederlandse bedrijven AI

Geschatte leestijd – 3 minuten

Kunstmatige Intelligentie (AI), je kan er eigenlijk niet omheen. Maar hoe gebruiken Nederlandse bedrijven deze innovatie? En lopen ‘we’ voor of achter bij de implementatie van AI ten opzichte van andere Europese landen? Een onderzoek van het CBS vertelt je meer.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Nederlands bedrijfsleven gebruikt AI

Volgens het CBS-rapport (ICT, Kennis & Economie 2021) viel Nederland in 2019 net buiten het Europees erepodium als het aankomt op hoe geavanceerd onze digitale economie is. Nederland ‘finisht’ als vierde, achter Finland, Zweden en Denemarken.

In 2019 gebruikte 45 procent van de in Nederland gevestigde bedrijven met meer dan 500 werknemers een of meer AI-technologieën. Dit is de top 5 van meest gebruikte AI-toepassingen door Nederlandse bedrijven:

  • Machine learning (6 procent)
  • Gezichts- of patroon-herkenning (4 procent);
  • Gerobotiseerde proces-automatisering (4 procent);
  • Chatbots (3 procent);
  • Data mining (3 procent).

Niet elke sector gebruikt AI

34 procent van de informatie- en communicatiebedrijven gebruikte in 2019 een of meer AI-technologieën. Ook bedrijven in de ICT-sector (32 procent) en financiële instituties (25 procent) gebruiken relatief vaker AI.

Volgens het CBS-rapport maakten bedrijven in sectoren zoals horeca, bouw en transport het minst gebruik van deze technologieën. De agrarische sector is niet meegenomen in dit rapport, maar zal ongetwijfeld ook niet bol staan van de vele AI-toepassingen.

Het gebruik van AI hing overigens ook af van de bedrijfsgrootte. Kleine bedrijven, met 10 tot 20 werknemers, gebruikten de minste AI-technologie (8 procent). Bij grote bedrijven (>500 werknemers) is dat dus 45 procent.

Goed nieuws

Nederland lijkt op weg om de beloftes van de digitale revolutie ten gelde te maken. “Relatief nieuwe ICT-toepassingen zoals big data-analyse en Artificial Intelligence vinden hun weg in het Nederlandse bedrijfsleven. (…) Investeren in R&D en innovatie is belangrijk om te blijven groeien. Gezamenlijk gaven bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs in 2019 weer meer uit aan onderzoek en ontwikkeling dan in 2018”, concludeert het rapport dan ook.

Wil je meer weten over AI? Lees dan ook deze artikelen:


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie