Uitgelicht: Het belang van goede monitoring

In de White Paper ‘Social Media Monitoring’ van 3sixtyfive komt het volgende naar voren aangaande ‘social listening’. Afhankelijk van de fase waar een bedrijf, organisatie of merk zich in bevindt en eventuele urgentie kan een organisatie verschillende ‘luister’ houdingen aannemen. In de meest simpele vorm komt dit neer op 3 basishoudingen: passief, actief en pro-actief.

Het real-time karakter van de sociale kanalen betekent dat alle groepen en/of afdelingen binnen een bedrijf of organisatie die ‘luisteren’ fungeren als een ecosysteem zoals te lezen valt in ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu‘. Elke afdeling dient te luisteren naar verschillende signalen. Een marketeer zal willen weten welk deel van het gesprek gaat over het merk, een product manager kan de inzichten gebruiken als bron voor nieuwe ideeën voor bestaande en/of toekomstige producten en een communicatie-medewerker zal de ‘tone of voice’ willen begrijpen. Luisteren kan op verschillende wijzen en voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Als je kijkt naar de trends met betrekking tot monitoring, zie je een aantal partijen bewegen naar een oplossing in de meest ultieme vorm: een ‘social media listening center’ waarin middels meerdere schermen het sociale web wereldwijd gemonitored wordt in meerdere talen. Op deze manier heeft men een realtime overzicht van conversaties die zich afspelen rondom het merk of de verschillende onderwerpen en kan hierop adequaat op gereageerd worden. Niet alleen kunnen vragen van (potentiële) klanten snel beantwoord worden, tevens kan worden ingespeeld op actuele onderwerpen, vragen die spelen of een mogelijk negatief sentiment dat ontstaat.

De noodzaak van het in kaart brengen van influencers voor bedrijven, merken of organisaties zal een steeds grotere rol spelen in strategieën waar de focus ligt voor wat betreft het starten van conversaties en het lanceren van nieuwe producten, diensten of concepten.

De combinatie van actief luisteren door middel van monitoring tools bepalen in de nabije toekomst grotendeels het succes van bedrijven, organisaties of merken. Monitoring helpt organisaties om te evolueren naar een houding die beleving van de klant en relatie met de klant echt centraal zet. Een tool zoals Jibe’s Social Brand Builder helpt daar goed bij.

Social Brand Builder

Social media heeft als uitdaging dat je als bedrijf of organisatie geen controle hebt over de content, immers het zijn mensen die over jou of jouw product gaan praten. Daar moet je mee leren omgaan en vereist een andere denkwijze. Je bent met het begeven als organisatie of bedrijf op het terrein van social media ook meteen het kwetsbaarst.

Wees doordacht en verdiep je in de ‘dynamische’ spelregels van social media. Wees je bewust dat wanneer je met een organisatie of bedrijf op het social media terrein begeeft je ook volledig dient mee te spelen volgens de spelregels. Social media is geen ‘push’ medium. Enkel ‘top down’ communicatie is uit den boze. Je kunt niet alleen maar boodschappen, die je als organisatie of bedrijf kwijt wilt, zenden. Je zal een dialoog moeten aangaan met het opgebouwde gevolg (fans, vrienden of connecties). Goede monitoring tools zijn hierbij de sleutel tot succes.

Vragen over monitoring? Stel ze gerust onder deze post.

Hulp nodig bij Social Media Monitoring en Internet Monitoring? Neem contact op met DDMCA specialist op het gebied Social Media Monitoring en Internet Monitoring.

Ook interessant

Bekijk ook

EDM Monitor 2012

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie