Column: Dj pas op voor jouw digitale doodvonnis

Geschatte leestijd - 5 minuten

Aan de hand van de reputation index, deden we onderzoek naar de prestaties van dj’s die de afgelopen vijftien jaar in de DJ Mag Top 100 hebben gestaan. Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zijn de uitgelezen kanalen om de digitale reputatie van een dj te volgen. Wie scoort er goed en wie niet? Welke trends signaleren we? 

De prestaties van dj’s tussen 2016 tot en met het derde kwartaal van 2020 zijn gemeten en leveren interessante inzichten op. Ook is er in de loodzware corona-periode in ieder geval een lichtpuntje: de eerste vrouwelijk dj – Charlotte de Witte – dringt binnen in de top van de reputatie index. Ondanks dit lichtpunt, zien we een zorgwekkende ontwikkeling rondom de prestaties van dj’s.

Bijzondere trend

Een bijzondere trend is de sterke afname in het gebruik van Facebook. Tot 2017 plaatste de dj’s nog veel content op Facebook en scoorde daar dus ook goede engagement-scores. In 2018 storten deze cijfers weer flink in. Voor de corona-tijd, presteerden de dj’s uit de DJ Mag Top 100 op een stabiele 50 procent van wat ze ooit presteerden. Er wordt daadwerkelijk de helft minder gepost en ook de interactie en engagement is gehalveerd.

Tegelijk begon YouTube steeds sterker te groeien. Vanaf 2016 begon het gebruik van Youtube steeds sterker te groeien. In vier jaar tijd is het gemiddelde aantal volgers voor een dj uit de Top 100 zelfs tweeënhalf keer zo groot geworden. Voor wereldhits als ‘Lean On’ van Major Lazer en ‘Happier’ van Marshmello was een miljard views vroeger een wereldrecord, tegenwoordig is het voor topartiesten een haalbaar doel. Dat YouTube zo relevant is, blijkt ook wel uit hoe graag fans de interactie aangaan door te liken, reageren en abonneren. Geen dj kan dit kanaal negeren; de Top 100 is slim genoeg om met groeiende regelmaat content te plaatsen op het videoplatform.

social media prestaties dj's 2016-2020
De social media prestaties in de periode 2016 t/m 2020 (Q3) van 350 dj’s die de afgelopen 15 jaar in de DJ Mag Top 100 hebben gestaan.

Groei en stabilisatie

Wat meer op de achtergrond bevinden zich Twitter en Instagram. Instagram groeit en krijgt steeds meer gebruikers en functies. Het gemiddelde aantal volgers van dj’s verdubbelde de afgelopen vier jaar dan ook. Bovendien is de interactie aanzienlijk beter dan op Facebook. Dit lijkt dj’s te motiveren om vaker te posten op Instagram. Het is geen loze verwachting dat Instagram in de toekomst nog belangrijker gaat worden in het digitale, publieke domein.

Twitter levert al jaren aan gebruikers in, maar de dj’s in de top 100 merken hier weinig van. Hun volgers-aantallen zijn in vier jaar niet gestegen of gedaald. De interactie is nog altijd hoog, al is het plaatsen van content een stuk minder impulsief geworden dan vroeger. Mijn advies voor dj’s: laat die dalende gebruikers je dus niet misleiden; ook op Twitter is een specifieke doelgroep, zoals journalisten en bloggers, prima te bereiken.

Zorgwekkende ontwikkeling

Wat betekent de uitbraak van het coronavirus voor de manier waarop dj’s presteren op social media? Nadat Azië op slot ging, plaatsten dj’s massaal berichten over gecancelde shows en dat leidde tot een lichte opleving van de sociale kanalen. Maar twee maanden later ging de wereld echt op slot. Wat daarna volgde was motivatie, optimisme en opportunisme van de dj’s: talloze dj’s en evenementen besloten immers te livestreamen. Het post-ritme was nog nooit zo hoog geweest en de views stegen hard. Ook de betrokkenheid bij berichten en de interactie nam met rasse schreden toe. 

Toch was het snel gedaan met het optimisme en opportunisme. Na het voorjaar, komt de algehele reputatie index onder druk te staan. Deze index daalt af naar scores die onder de winterdip van 2019 komen te liggen, toen corona net uitbrak. De ene na de andere dj glijdt af. Veel dj’s hebben geen strategie of plan hoe ze de aandacht van hun fans vasthouden. Deze trend is een reden tot zorg. Hoe zorgen dj’s nog voor een verbinding met hun fans als er geen festivals meer zijn – en ze op sociale media ook het contact verliezen?

De reputatie index van DJ's op social media tussen 2016-2020
De reputatie index van DJ’s op social media tussen 2016-2020

Digitaal doodvonnis

Op de site van het toonaangevende Mixmag werd vorig jaar een interessant stuk gepubliceerd, met de niets aan de verbeelding latende titel: ‘FUCK THE ALGORITHM’. In dit stuk wordt de vraag gesteld of dj’s een carrière kunnen hebben, als ze geen gebruik maken van social media. Die vraag is nu erg relevant, omdat artiesten als Nils Frahm en The Black Madonna van social media afstand namen. Stel je voor dat een dj of festival voor corona besloot om te stoppen met social media, of tijdens deze coronaperiode niet goed met de sociale kanalen aan de slag gaat. In feite betekent dat, zeker in deze tijd, dat je je digitale doodvonnis hebt getekend. 

Over het belang van een digitale reputatie is genoeg gezegd. Desillusie en vermoeidheid zijn slechte raadgevers en hebben impact op de social media kanalen van dj’s. Voor veel dj’s is het beste wat ze nu kunnen doen, investeren in de digitale reputatie. Zo kunnen ze de toekomst op de lange termijn veilig stellen. De komende maanden zal de reputatie index een indicatie geven welke dj deze periode overleeft en welke dj wordt vergeten door het publiek. Volgende maand volgen de eerste lijstjes. Wordt vervolgd!

* Hoe de reputatie index tot stand komt kun je hier vinden. De analyse kwam mede tot stand in samenwerking met Ognjen Jovanovich en Simon Veerman van NXTLI. Dank voor het crunchen van de data!

** Deze column verscheen eerder op This Is Our House

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie