Achtergrond: De digitale mindset in de entertainmentindustrie

Geschatte leestijd - 2 minuten

De entertainmentindustrie verandert van analoog naar digitaal. Soms ligt dan het gevaar op de loer om te verzanden in complexe en moeilijk beheersbare implementatietrajecten. Daarom is het van belang om de overgang naar een volwassen digitale onderneming goed vorm te geven door kleine stapjes in de juiste richting te zetten. Eenvoud moet daarbij het uitgangspunt zijn.

Digitale mindset

De verandering van het tijdperk waarin we leven wordt gedreven door technologie. Toch zijn het nog altijd mensen die het werkelijke verschil maken. Digitalisering van een evenement vraagt om veranderingen in de organisatie, om andere processen en systemen, maar bovenal om een persoonlijke transformatie van personen binnen een organisatie naar een digitale mindset.

Onze mindset bestaat uit een verzameling overtuigingen, zowel bewust als onbewust. Deze mindsets bepalen feitelijk wat we doen en wat we laten. Het zijn overtuigingen die we in de loop van ons leven hebben verkregen door onder meer opvoeding, school, de vriendengroep, werk, prestaties en ervaringen.

—–

—–

Schokkend

In haar onlangs verschenen boek Mindsets, beschrijft de Amerikaanse psychologe Carol Dweck dat onze overtuigingen een enorme invloed hebben op onze manier van leren en ontwikkelen. Ze maakt onderscheid tussen de statische en de op groei gerichte mindset. Het kan soms schokkend zijn om te merken hoe erg de statische mindset in onszelf aanwezig is en hoeveel dat onze groei remt.

Een digitale (op groei gerichte) mindset betekent dat je als organisator van festivals of evenementen de overtuiging hebt deel uit te maken van een digitale economie en je dagelijks begeeft in een digitale wereld waarin je in verbinding staat met fans of klanten. Als je beschikt over een up to date digitale mindset, heb je voor een goed deel al afstand genomen van de analoge (statische) mindset.

Angst

Afstand nemen van de analoge mindset kan beangstigend zijn. Het is de angst om te verliezen wat je hebt, het bekende, zonder te weten wat je krijgt. Wanneer je besluit als evenement of festival om de digitale veranderingen aan te gaan, is sturing een onmisbare factor voor succes. Bij de sturing is het enorm belangrijk dat er ruimte en richting aan de veranderingen wordt geboden. Alleen dan wordt het eenvoudiger om de juiste verbinding te vinden met fans, klanten, leveranciers, partners en concurrenten.

Laat de organisatie de verantwoordelijkheid voor de verandering nemen en beperk zoveel mogelijk de complexiteit waardoor de veranderingen makkelijker en natuurlijker kunnen worden toegepast. Het mag duidelijk zijn; een digitale mindset is onmisbaar als je mee wilt blijven doen in de huidige tijd.

* Deze post is geschreven voor en ook verschenen op Livescope

Meer

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

4Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie