Achtergrond: De entertainmentindustrie van analoog naar digitaal

De digitale wereld is een ecosysteem met daarbinnen duizenden ecosystemen van gemeenschappen die online verbonden zijn, gevormd door eindgebruikers (klanten en fans), ontwikkelaars, leveranciers en distributeurs. Zij gebruiken elkaars sterke punten, vullen aan en versterken elkaar om samen waarde te creëren voor andere eindgebruikers. Dit is de basis van de digitale economie, waar de hedendaagse entertainmentindustrie integraal onderdeel van uit maakt. De entertainmentindustrie verandert langzamerhand van een analoog naar een digitaal gedreven industrie, ze gaat van analoog naar digitaal.

Verandering

De digitale verandering speelt dus op dit moment en is al geruime tijd geleden op wereldwijde schaal begonnen in vrijwel alle industrieën, sectoren en branches. Met de inzet van slimme apparaten, ‘cloud-technologie’ en ‘big data’ worden nieuwe producten en diensten aangeboden. Niet het gebruik van de diverse digitale toepassingen is uniek, maar de snelheid waarmee nieuwe mogelijkheden worden ontwikkeld en toegepast. Kort gezegd, bij de digitale verandering gaat het om de razendsnelle omarming van technologie, waarmee de processen en prestaties van bedrijven en organisaties ingrijpend veranderen én waarmee het businessmodel vaak radicaal wijzigt.

Het internet loopt door alle lagen van bedrijven, organisaties en merken binnen de entertainmentindustrie heen en vormt een vloeibaar geheel dat bedrijven, organisaties en merken in zijn geheel beslaat en bijna elke discipline binnen een bedrijf, organisatie of merk raakt. Om een goede verandering in te zetten en de transitie van analoog naar digitaal te maken, dien je je te verdiepen in de digitale wereld en haar keten. Het volgen van de juiste statistieken en ontwikkelingen in de wereld van processoren, apparaten en infrastructuur helpen daarbij en is een vereiste voor de basis van het opzetten van een gedegen digitale strategie in de steeds verder groeiende digitale wereld die een uiterst revolutionair karakter heeft.

Ecosysteem

In de meest brede zin wordt een internetecosysteem veelal omschreven als het totale systeem van interactie tussen industrie, merk, product, data en mensen. Het omvat alle belanghebbenden: partners, leveranciers, concurrenten, klanten, analisten, commentatoren, journalisten, bloggers, prospects en individuele fans of klanten. De technische infrastructuur en de functies die het netwerk vervult, maken ook deel uit van het internetecosysteem. Door het internetecosysteem als een ‘business ecosysteem’ te zien, zie je feitelijk nieuwe waardemodellen in de relaties van alle belanghebbenden binnen het internetecosysteem ontstaan.

Wanneer je het totale systeem van interactie van de digitale wereld niet erkent ben je eigenlijk maar wat aan het doen en in veel gevallen water naar de zee aan het dragen. En als je zomaar wat doet, ben je letterlijk een soort ‘Hansje Brinker’, die met zijn vingers in de dijk wil voorkomen dat het land onder water komt te staan. Een fan of klant maakt namelijk heden ten dage deel uit van de digitale keten, maar is echter steeds dezelfde individu. Die dien je te gaan herkennen en bedienen op de manier zoals de apparaten en de netwerken dat vereisen om zo een langdurige relatie aan te gaan op allerlei niveaus.

Aanpassen

Je moet je als bedrijf, organisatie of merk steeds aanpassen aan de apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten die worden geproduceerd en de wijze waarop zij werken en de wijze waarop gebruikers hen gebruiken. Ook de aanpassingen aan het landschap, het voorzien van de juiste inhoud, het maken van connectie en het uitlezen van data horen bij de transitie die je gaat door maken. Wanneer je inziet dat de digitale keten een enorme invloed heeft op de bedrijfsprocessen en de bedrijfscultuur, dien je de stap te maken dat je je aanpast aan de spelregels en wetten van het internetecosysteem.

Wanneer je het verband binnen de digitale keten als apparaten, landschappen, inhoud, connectie en informatie ziet, zal je eenvoudiger om kunnen gaan met het aanpassen van de bedrijfsvoering en de ontwikkeling van producten en diensten die beter aansluiten bij de behoeften van fans en klanten. Volg dus de behoeften die je kan invullen, om zo succesvol te worden binnen het internetecosysteem. Je maakt als bedrijf, organisatie of merk deel uit van een ecosysteem van apparaten, netwerken, content, mensen en informatie, en daar zal je de bedrijfsvoering op af moeten stemmen. Onthoud de entertainmentindustrie verandert van analoog naar digitaal.

* Deze post is eerder verschenen op Livescope

* Foto: Rudgr.com

Zie ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie