Achtergrond: Meten van digitale volwassenheid

Het bedrijfsleven begint steeds meer gebruik te maken van de digitale ontwikkelingen en sommige directies beginnen al hun organisatie en hun bedrijfsvoering van hun onderneming daar op aan te passen. Technologie verandert – zeker in de entertainmentindustrie, maar ook in de sport- en mediabranche – de manier waarop met fans en klanten omgegaan wordt. Dit heeft invloed op vrijwel alle interne en externe processen. Het leidt zelfs tot een nieuw businessmodel.

Nieuw businessmodel

Het aangepaste businessmodel moet helpen om maximaal voordeel te behalen uit de nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit voordeel kan leiden tot omzetgroei, efficiëntere en effectievere processen of het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten voor bestaande of nieuwe markten en fans en klanten. Content is daarbij het bindmiddel binnen de digitale netwerken en systemen, maar informatie (context) is de brandstof om het systeem draaiende te houden en de verdienmodellen ten gelde te maken. Bedrijfswaarde is de meeropbrengst. Maar wanneer bereik je de status van digitale volwassenheid?

Digitale volwassenheid

Digitaal volwassen worden gaat in fasen en is niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Aan de hand van het Digital Maturity Model uit het Raamwerk Digitale Strategie worden vijf fasen beschreven die essentieel onderdeel uitmaken van een digitale strategie. Het doorlopen van deze fases leidt tot een digitaal volwassen organisatie.

  • Ad Hoc – Dit is de fase dat een organisatie maar wat doet. Er is geen speciaal budget voor online activiteiten, mensen zijn ongetraind en sturing ontbreekt. Wel is bekend dat er iets met internet en social media gedaan moet worden.
  • Engaged – In deze fase worden de eerste digitale stappen gemaakt binnen een organisatie. Social media, apps en een website worden regelmatig ingezet. Wel ontbreekt in deze fase nog overzicht en structuur en is wederom geen budget beschikbaar voor digitale activiteiten.
  • Structured – Een organisatie die orde en overzicht aanbrengt in haar digitale ecosysteem bevindt zich in deze fase. Een beetje budget is beschikbaar en een aantal acties zijn al in gang gezet.
  • Managed – Dit is de fase waarin een organisatie serieus en consistent de vooraf opgestelde digitale strategie toepast. Rollen, processen en verantwoordelijkheden zijn duidelijk gedefinieerd in deze fase en een budget is toebedeeld.
  • Optimized – Optimalisatie vindt plaats in de hoogst haalbare fase. Doelen en doelstellingen worden naar een hoger niveau getild en het budget, de roadmap en de structuur worden herijkt.

Onderzoek geeft inzicht

Hoe digitaal (on)volwassen kun je jouw organisatie nou echt noemen? Om een beeld te krijgen hoe het staat met de digitalisering van jouw organisatie moet je de mate van digitale volwassenheid van jouw organisatie onderzoeken.

Veel organisaties geven vandaag de dag de volgende obstakels aan voor het bereiken van digitale volwassenheid:

  • Het veranderen van de huidige manier van werken door data gedreven beslissingen te maken;
  • Het in lijn brengen van technologie, processen en werkwijzen;
  • Het bereiken van het doel ‘digitale volwassenheid’.

Hoe meet je digitale volwassenheid? Hoe zie je dat je progressie maakt? Gekeken wordt naar vier aspecten:

  • Verankering in het management;
  • Sturing door de organisatie;
  • Vergaren en gebruik van data;
  • Meetbare normen oftewel welke metrics worden ingezet.

Verankering binnen het management

Digitaal volwassen worden betekent het beoordelen en het inrichten van het gehele businessmodel en de organisatie. Alleen hierdoor profiteert de organisatie van digitalisering. De strategische inzet begint in de bestuurskamer, bij het hoogste management of de eigenaar van het bedrijf. Daar waar organisaties vanuit de bestuurskamer grote affiniteit hebben met digitalisering, levert de inzet van digitale bedrijfsvoering concurrentievoordeel op.

Dit lijkt een open deur, maar belangrijk is het vervolg: deze organisaties zijn in staat strategische doelen te vertalen naar concrete plannen. Men weet wat men wil en hoe dit te realiseren. Bestuurders die deze vertaalslag kunnen maken blijken niet alleen oog te hebben voor de eigen organisatie, maar ook heel goed weten wat er op het terrein van digitalisering bij andere organisaties speelt. Totale verankering binnen het management leidt tot succesvolle digitalisering van de organisatie.

Sturing door de organisatie

Veel organisaties hebben moeite met digitalisering, wanneer je kijkt naar de prestaties van hun websites en social media. Een echte digitale visie of een raamwerk ontbreekt. Bij bijna alle organisaties ontbreekt de context in data. Dit is een primair onderdeel van data management. Het sturen aan de hand van vooraf bepaalde doelen biedt uitkomst.

Welke doelen dienen een digitale strategie? En waar zet je die nieuwe laag over de data nu voor in? Welke doelstellingen gelden nu voor de organisatie? Hoe stuurt de organisatie het hele proces van digitalisering aan? Goede operationele sturing draagt bij aan het succes van digitalisering van de organisatie.

Vergaren en gebruik van data

Het opzetten van een data netwerk, het data ecosysteem is de volgende stap. Een laag over de bestaande systemen heen is dan de enige schaalbare en betaalbare oplossing. Onthoud: data komen van interne en externe bronnen, zowel in gestructureerde als ongestructureerde vorm. 

De kern van het idee: Je hebt te maken met een ecosysteem van data en de route is niet om alles in één systeem te plaatsen dat daar in de grond niet voor is bedoeld. De route is: een nieuwe laag over de systemen heen. Laat de systemen doen waar ze goed in zijn en benut de context uit alle data. Hoe ver ben je in deze status? De juiste context is de succesfactor bij digitalisering van de organisatie.

Meetbare normen

Het sturen aan de hand van vooraf bepaalde doelen biedt uitkomst. Welke doelen dienen de digitale strategie in het nieuwe businessmodel? En waar zet je die nieuwe laag over de data nu voor in? Welke doelstellingen gelden nu voor de organisatie? Hoe ver ben je met de vijf onderstaande doelen? Deze doelen worden meetbaar door de verschillende metrics uit de verschillende systemen met elkaar te combineren. Dit leidt tot het Waarde Vermeerdering Raamwerk (Business Acceleration Framework).

  • Brand Equity (merkwaarde) – Dit is de financiële waarde die in het merk opgeslagen zit. Doorgaans wordt aangenomen dat de merkwaarde overeenkomt met de contant gemaakte toekomstige kasstromen die aan het merk toe te wijzen zijn;
  • Brand Reputation Performance (merkreputatie) – Het tastbare resultaat van de aanpak is een handzaam grafisch overzicht op één A4. Het toont de aanpak van het project en de belangrijkste mijlpalen. Uit de roadmap blijkt het ritme rondom de communicatie die rond release van producten en de verhaallijn ontstaat. Dit ritme is de digitale hartslag van de organisatie. Zonder hartslag zit er geen leven in de digitale kanalen. De roadmap en het ritme hebben direct invloed op de brand equity;
  • Marketing Efficiency (efficientie marketing) – Doorgaans brengt het onderhouden van een merk veel marketingkosten met zich mee. Vandaag de dag wordt nog veel van het marketingbudget traditioneel ingezet terwijl de doelgroep nu digitaal is. Door context in data aan te brengen kunnen marketing-euro’s efficiënter worden besteed;
  • Business Acceleratie (versnellen bestaande verdienmodellen) – Voor een organisatie zit de quick win vooral in het versnellen van bestaande verdienmodellen door internettechnologie. Daarvoor moet zij drie dingen aanpakken: centralisatie van data, teams versterken met kennis en de technologische infrastructuur optimaliseren;
  • Business Activatie (activeren nieuwe verdienmodellen) – Nieuwe verdienmodellen vinden. Introductie van bijvoorbeeld volwassen eCommerce, digitale exploitatie van content via videodiensten en meer.

Aan de hand van het AARRR-model van Dave Mcclure krijg je grip op jouw digitale ecosysteem. De vijf lagen metrics worden opgebouwd uit de verschillende databronnen van de verschillende kanalen. Deze metrics geven antwoord op onderstaande vragen:

  • Acquisition (Acquisitie) — Hoe vinden fans de digitale kanalen van een artiest of festival?
  • Activation (Activatie) — Hebben fans een positieve eerste ervaring?
  • Retention (Retentie) — Komen fans terug op de digitale kanalen?
  • Revenue (Inkomsten) — Vanuit welk deel van de customer journey wordt er geld verdiend?
  • Referral (Doorverwijzing) — Verwijzen fans andere fans binnen de digitale kanalen door?

Met behulp van geavanceerde dashboards (zie bovenstaande voorbeeld-grafiek) wordt het sturen van jouw organisatie op basis van het AARRR-model mogelijk. Fanalists combineert meer dan honderd verschillende metrics en zorgt dat een organisatie grip krijgt op haar digitale ecosysteem. Feitelijk met het AARRR-model begint een organisatie digitaal volwassen te worden. Het model stuurt de organisatie, het Business Acceleration Framework en zorgt voor de borging van het digitaal vermogen van jouw onderneming.

Onderzoek jouw organisatie

Bovenstaande vier aspecten geven jouw organisatie houvast bij het vaststellen van de mate van digitale volwassenheid. Wil je weten hoe ver jouw organisatie is? Doe dan hier jouw digitaal assessment en ontvang binnen enkele dagen een rapport compleet met plan van aanpak. Voorbeeld van een uitkomst van het assessment vind je hieronder …

Veel organisaties zoals AFC Ajax, ALDA (The Flying Dutch en Amsterdam Music Festival), ID&T, Sorted Management (Hardwell), 8ball Music (Maan en Miss Montreal), Protocol Management (Nicky Romero), Louis Management (Oliver Heldens), Veed Festival en vele anderen hebben dit assessment gedaan …

digitale volwassenheid assessment

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

4Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie