Achtergrond: Black Mirror en Miley Cyrus laten belang fan-relatie zien

Geschatte leestijd - 3 minuten

De serie Black Mirror is een gigantisch succes. Alleen al de trailer van het nieuwe seizoen van de Netflix-serie weet al miljoenen views te halen. In het pas gelanceerde seizoen, waarin zoals altijd de ongelukkige relatie tussen mens en technologie aan bod komt, wordt ook de muziekindustrie in beeld gebracht. Miley Cyrus speelt in een aflevering waarin de relatie tussen fans en artiesten centraal staat. Hoe fictief de serie ook is: dit kan de muziekindustrie leren van Black Mirror.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Dystopische serie raakt de realiteit

Een dystopisch verhaal is het tegenovergestelde van een utopisch verhaal: een wereld waarin angsten realiteit worden. Opvallend vaak haalt de realiteit Black Mirror in. “Zo ging de allereerste aflevering, ‘The National Anthem’, over een Britse premier die door hackers wordt gedwongen op tv seks te hebben met een varken. Later kwam de echte Britse premier, David Cameron, in het nieuws omdat hij als student seks zou hebben gehad met een varken.”

Minder ranzig, maar even zorgwekkend: de aflevering waarin burgers een sociaal krediet moeten verdienen om gebruik te mogen maken van diensten, blijkt realiteit te worden in China. “Black Mirror is coming true in China, where your ‘rating’ affects your home, transport and social circle”, kopte de Telegraph. Zo lijkt de grens tussen feit en fictie te vervagen.‘Rachel, Jack and Ashley Too’

Miley Cyrus speelt een labiele popster in de aflevering ‘Rachel, Jack and Ashley Too’, de derde aflevering van het nieuwe Black Mirror-seizoen. Ze wil zich uit haar keurslijf loswrikken en artistiek andere wegen verkennen, tot groot afgrijzen van haar geldbeluste entourage. Dat doet denken aan, inderdaad, Miley Cyrus zelf.

Annabel Jones, een van de bedenkers van de serie, vertelt dat ze aan het brainstormen was “over de relatie tussen artiesten en hun fans, over de toegang die fans hebben via sociale media, en over hoe strak de reputatie van artiesten wordt gemanaged. Zo kom je uiteindelijk uit bij een popster wier manager het plan heeft opgevat om haar als hologram te laten optreden, en die optredens wereldwijd te streamen.”

Conclusie: liever een chatbot dan een hologram

Het zou zonde zijn om al spoilers weg te geven over de aflevering. Maar het is niet moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin een artiest plaats moet maken voor een hologram. Vooral omdat er al eerder concerten van hologrammen waren, zoals die van Tupac en Michael Jackson.

Wat de aflevering van de fictieve serie wel laat zien: de relatie met fans is goud waard. Noem me ouderwets, maar ik vind het geen fijn idee als managers een artiest vervangen door een hologram. Misschien doen ze er daarom beter aan om zich te focussen op de relatie met hun fans. Door bijvoorbeeld een chatbot te lanceren, zodat je ook met veel fans op hetzelfde moment contact kan onderhouden. Of door op tijd te innoveren. Door ook via WhatsApp in contact te treden met hun fans. Wat je ook doet, laten we het volgende afspreken: Black Mirror blijft voor nu nog even fictie.


Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist


Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie