Achtergrond: Digitale kennis blijkt nog steeds uitdaging

Geschatte leestijd - 2 minuten

Onderzoek wijst uit dat niet alleen docenten in het basisonderwijs hun digitale kennis moeten bijspijkeren. Ook hun leerlingen, die opgroeien in een digitale wereld, kunnen nog veel leren. Nog geen 5 (uit 10) scoren kinderen op digitaal vlak, zo oordelen docenten. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van de Nederlandse digitale economie?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Digitaal onderwijs kan beter

Het Algemeen Dagblad doet verslag van een onderzoek onder vijfduizend leerkrachten, ict-coördinatoren, schooldirecteuren en schoolbestuurders. Het onderzoek werd uitgevoerd door ECP, Platform voor de Informatiesamenleving en DUO Onderwijsonderzoek & Advies.

In het artikel komen de volgende inzichten aan de orde:

  • Docenten durven zich aan de technische kant van de digitale lessen, zoals coderen, niet te branden;
  • Op basisscholen is de ict-infrastructuur niet altijd even goed;
  • Het onderwijsprogramma is overvol en digitaal onderwijs is nu geen verplicht lesmateriaal;
  • Docenten moeten wennen aan de rol als coach, die uitlegt waar je kennis vindt, in plaats van als alwetend orakel;
  • Kinderen groeien weliswaar op met het internet, maar zijn daardoor niet meteen wegwijs. Marjolijn Bonthuis, adjunct-directeur bij het ECP: Ik hoorde laatst dat kinderen niet konden geloven dat De Speld geen echt nieuws verspreidt, maar satirische berichtgeving”

Kortom, er is werk aan de winkel!

Raamwerk helpt digitale economie leren kennen

Toch blijkt er perspectief. Er komt een nieuw onderwijscurriculum aan, waarbij aandacht is voor ethiek en digitale economie. Koen Buiter, projectleider digitale geletterdheid bij Openbaar Onderwijs Groningen: “Er ontstaan bijvoorbeeld online platforms die nieuwe concurrentie zijn voor bijvoorbeeld voor taxichauffeurs of hotels. Dat zijn nieuwe onderwerpen in het onderwijs. We zijn er nog niet, maar zien een enorme noodzaak van digitale geletterdheid op scholen.”

Om deze digitale platforms en digitale economie beter te leren begrijpen, kan het helpen om je te verdiepen in het begrip Digitaal Vermogen: de waarde die digitale relaties hebben gekregen. Ook het Business Acceleration Framework, waarmee bedrijven hun Digitaal Vermogen beheren, zou tot de lesstof kunnen behoren. Was er maar een boek, dat de toekomstige generatie op weg zou helpen….


Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie