Achtergrond: Waarom TikTok een grotere uitdaging wordt voor de muziekindustrie

muziekindustrie

Geschatte leestijd - 4 minuten

Iedereen kent wel een nummer dat via TikTok op de hitlijsten is gekomen. Denk aan de remix van countryplaat ‘Old Town Road’ of ‘WHATS POPPIN’ van de razendpopulaire rapper Jack Harlow. Het Chinese videoplatform was lang een onmisbare schakel voor iedere artiest. Toch lijkt dit te veranderen. In dit artikel lees je hoe TikTok minder een grotere uitdaging wordt voor de muziekindustrie.

Virals op TikTok

Jarenlang probeerden artiesten in binnen- en buitenland het TikTok-algoritme te veroveren met hun muziek. En dat had vaak succes. Uit een onderzoek van The Pudding en Vox blijkt dat de app artiesten kan laten doorbreken bij het grote publiek. In 2020 braken 125 artiesten met hun single zijn door bij het grote publiek via TikTok. Ook andere diensten zien het grote succes van muziek op de video-app. Zo beheert Spotify een afspeellijst genaamd ‘Viral Hits’. Er staan voornamelijk TikTok-hits in die playlist.

Voor artiesten uit Nederland bleek TikTok eveneens het ‘beloofde land’. Artiesten als Bizzey, Kriss Kross en The Prophet (Scantraxx) hadden hun strategie goed op orde. Zo heeft die laatstgenoemde met zijn hardcore-nummer maar liefst 500 miljoen views behaald op het platform. Toch lijkt deze gouden periode voorbij.

Minder effectief

Het videoplatform wordt iets minder relevant voor je muziekstrategie. Voorheen lukte het marketeers en TikTok-experts om het algoritme te bespelen. Vandaag de dag is dat steeds lastiger. Het videoplatform heeft de koers wat gewijzigd en daarmee is het algoritme niet meer zo stuurbaar. Voor veel bedrijven in de muziekindustrie is dit een flinke aderlating.

Uit een recent rapport van ContraBrand blijkt dat uit maar 12% van de betaalde TikTok-campagnes een hit ontstaat. Toch is er ook een positieve ontwikkeling te melden. Zo spenderen TikTok-gebruikers gemiddeld anderhalf uur per dag op het platform. Dat is twee keer zoveel als op Instagram. De oplossing? Houd je digitale hartslag op orde: blijf relevante content maken, zodat je fans je niet kunnen missen.

Conclusie

De contante ontwikkelingen en wijzigingen hebben invloed op de bruikbaarheid van TikTok binnen je strategie. Hoewel de hype rond de app ietwat stagneert, kan een adequate strategie erg handig zijn voor jouw bedrijf. Investeer in je fan-relatie en ervaar de voordelen ervan.

Lees ook


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie