Achtergrond: Sam Feldt, La Fuente, Jebroer en DJ Paul Elstak tijdens de corona-crisis

Geschatte leestijd - 4 minuten

De afgelopen weken maakte ik samen met Igor Beuker en Folkert Tempelman de serie Live On Stage. Hierin bespraken we de toekomst van de entertainment, sport- en live-sector, aangezien deze door de corona-crisis onder druk komen te staan. Hoe gaan dj’s als Sam Feldt, La Fuente en Paul Elstak en rapper Jebroer om met de lockdown? Dat lees je in dit artikel.

Sam Feldt: Inzetten op fan-relatie, oog voor passie

Sam Feldt kennen we als een succesvolle dj die daarnaast innovatieve oplossingen bedenkt om zijn business te laten groeien. Zo zet de dj zet op een slimme manier in op het versterken van een digitale relatie door middel van Fangage. Deze technologische oplossing beloont fans die zich uitspreken als ambassadeur. Hij vertelt in het interview bij Live On Stage dat het verdienmodel voor de entertainment-sector nog ongewis is.

“Nu zet ik in op het onderhouden van de relatie met mijn fans. Dat doe ik door relevant te zijn en blijven, door content te delen. Ik geef veel muziek uit, daar ligt de focus. Via content en livestreams probeer ik in contact te blijven met mijn fans.” Voor Feldt is de fan-relatie het belangrijkste. Het is een spannend proces om te ontdekken hoe het onderhouden en optimaliseren van die fan-relatie uiteindelijk vorm krijgt: minder liveshows en misschien meer digitaal? Ook hoopt Feldt dat dj’s hun passie niet uit het oog verliezen “Geld verdienen is prachtig, maar het is de passie van een dj om muziek te maken. Daaruit volgt de paycheck: de inkomsten door streams en optredens.”

>> Kijk hier naar Sam Feldt

DJ Paul Elstak: ‘Laat je stem horen’

Dj-legende Paul Elstak voorspelt dat er geen festivals georganiseerd gaan worden in de anderhalve-meter-samenleving. “Tot volgend jaar augustus staan we dus in elk geval stil. Daarbij kan deze wet nog verlengd worden door de overheid. Terwijl veel dj’s helemaal niet rijk zijn en afhankelijk zijn van inkomsten van festivals.” Dat baart Elstak zichtbaar zorgen.

Als het langer gaat duren, gaan er veel partijen omvallen, voorspelt de dj. “Er zullen vast wel dj’s overblijven, maar wat gebeurt er als er geen organisaties of toeleveranciers meer zijn? Dan houdt het op. Ik zie het somber in. Veel mensen laten hun stem niet horen. Dat is raar. Het is al aangetoond dat de kans buiten op besmetting heel klein is. Daar maak ik me zorgen om. Het is tijd dat we ons uitspreken en we ons tegen deze maatregelen verzetten.”

>> Kijk hier naar DJ Paul Elstak

Jebroer: Protesten zijn de testivals van corona

Een testival is de oplossing, betoogt Jebroer. De rapper hoopt dat er een test-case mogelijk is. “Organiseer bijvoorbeeld een festival met duizend mensen, test iedereen en geef ons de kans om te laten zien dat er meer mogelijk is dan we nu denken. We denken alleen maar in wat er niet mogelijk is.”

Jebroer haalt het protest in Rotterdam, voor Black Lives Matters, aan. “Daar is niemand besmet. Waarom is dat geen groot nieuws? Er komen zoveel mensen samen, ze houden geen afstand en geven elkaar een hand. Geen van de regels werd daar nageleefd. Dat er geen besmettingen of niet meer besmettingen zijn geweest, dat is toch raar? Dat zou toch laten zien dat er veel meer mogelijk is?”

>> Kijk hier naar Jebroer

La Fuente: ‘Dj is een contactberoep’

Het zijn gekke tijden, betoogt dj La Fuente. “Het is nu tijd om te kijken waar de markt heen beweegt en hoe je kan blijven door-ontwikkelen. We hebben in dat opzicht een soort contact-beroep: veel podcasts en livestreams zijn mogelijk dankzij het internet, maar dat heeft minder effect dan als je elkaar in het echt ziet. Daar zit de toekomst, dat fysieke contact.” Promotors gaan opnieuw nadenken over festivals, over prijzen, over tickets, zo verwacht de dj.

“De hosting van podia zal veranderen. In plaats van een dj van een half uur, gaan we naar langere verhalen. Dat is het kloppende hart van onze scene. Mijn eigen concept is nu een volledige avond, een soloshow. We vertellen daarin het hele verhaal, van begin tot eind. Ik zou tien uur solo draaien bij The Day At The Park en Tomorrowland. We moeten nog even geduld hebben, maar ik hoop snel aan de slag te kunnen gaan.”

>> Kijk hier naar DJ La Fuente

Verder kijken

Ben je benieuwd geraakt? Kijk dan alle afleveringen van Live on Stage terug.

* Dit bericht verscheen eerder op This Is Our House

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie